slim
samen
werken

SAFe (Het Scaled Agile Framework)

Er komt steeds meer belangstelling voor SAFe (Scaled Agile Framework). Steeds meer bedrijven passen de principes ervan toe. Hierom een kleine SAFe voor Dummies. Het Scaled Agile Framework is een interactieve kennisbank voor het implementeren van Agile werkwijze op bedrijfsniveau. Maar goed, dat verheldert het nog niet helemaal.

Het SAFe raamwerk helpt om Agile binnen organisaties in te voeren en gaat voorbij aan Agile werken in teams. Want het is anders om een team van 8 personen agile te laten werken dan een bedrijf met 50 medewerkers.

Het SAFe raamwerk bestaat uit 3 niveaus:

  1. Portfolio
  2. Programma
  3. Team

Portfolio

Medewerkers die werken met Portfolio management zijn verantwoordelijk voor de governance, programma management en strategie. Zij zijn verantwoordelijk om strategische plannen te leveren en hebben een portfolio visie. Daarnaast bepalen zij de budgetten per Agile Release Train (meerdere teams die producten en diensten opleveren) ook wel ART genoemd.

Programma

Een groep van meerdere agile teams (ART’s) Zij leveren Programma Increments (PI), dit is een verzameling van meerdere deelproducten die in een fase van ongeveer 5 sprints worden opgeleverd. Een PI bijeenkomst begint met de hele ART die hoort de visie, ieder team gaat daarna afzonderlijk aan de slag om hun deel van de PI op te leveren. De Release Train Engineer (coach van de ART) en de Scrum Master komen vervolgens wekelijks samen om de voortgang te bespreken.

Team

Op teamniveau vindt het op de standaard Scrum wijze plaats. Dus cross-functionele teams die in sprints onder begeleiding van een Scrum Master increments opleveren.

Agile Release Train (ART)

The ART is een team van meerdere Agile teams, die samen met andere stakeholders, deelproducten oplevert in een serie van sprints (Programma Increments). Het ART groepeert teams rondom een bepaald thema of business. Iedere ART is een virtuele organisatie (50-100 medewerkers) die samen plant en uitvoert.

Vanwaar de metafoor met een trein. Een trein vertrekt en arriveert op stations volgens een vaste tijdstabel en met een vaste kadans. Deelproducten worden volgens een vast schema opgeleverd en er wordt ook volgens een vast ritme opgeleverd.

Belangrijke nieuwe termen in SAFe

Hieronder de belangrijkste termen die je moet weten als je met SAFe aan de slag wilt:

Business Owners, een groep Stakeholders die verantwoordelijkheid heeft voor de oplossing gecreëerd door de ART

Essential SAFe configuration, de kern van het SAFe Framework welke je nodig hebt om te starten met implementatie van SAFe. Dit beschrijft alle kritische elementen die je nodig hebt om de voordelen van SAFe te ervaren.

Portfolio Backlog, dit is het hoogste niveau van de Backlog. Het bevat de aankomende sets van deelproducten die worden opgeleverd.

Program Backlog, is het niveau van de Backlog, welke alle aankomende activiteiten van een enkele ART omvat.

Program Kanban, dit is een methode om de gehele stroom van deelproducten (van analyse tot implementatie) uit een enkele ART te visualiseren.

Release Train Engineer, dit is de hoofd Scrum Master. Vergelijkbaar met de traditionele Programma manager

SAFe Implementation Roadmap, deze bestaat uit een grafisch overzicht en 12 artikelen die samen de strategie en activiteiten beschrijven om SAFe succesvol in te voeren.

Team Backlog, deze backlog is zoals de standaard Product Backlog van een enkel Scrum team.

Wil je aan de slag met SAFe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor Agile advies, trainingen en/of coaching. Bel: 020-2614195 of mail naar: info@agilescrumgroup.nl . We helpen je graag verder!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

LINKEDIN
Follow by Email
Schrijf je in om om de week de nieuwste Agile inzichten te ontvangen