slim
samen
werken

Wat is Scrum? (+ 2 min. videouitleg van de Scrum Methode)

De afgelopen jaren is het gebruik van de Scrum methode / het scrum raamwerk enorm toegenomen. Van de grote corporate tot de kleinere bedrijven; in allerlei sectoren en branches wordt Scrum steeds vaker toegepast. Maar, wat is het Scrum raamwerk eigenlijk?

De essentie van de Scrum methode

Scrum is een Agile raamwerk – een effectievere en flexibelere manier van werken – die het voor een team mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen snel te tackelen. Scrum is bij uitstek geschikt voor complexe projecten waarvoor je op voorhand geen detailplanning kunt maken.

wat is scrum methode in relatie tot het ontwikkelteam

Hoe werkt een Scrum Team?

Binnen Scrum wordt er gewerkt in zelforganiserende teams bestaande uit verschillende specialisten en Scrum rollen / verantwoordelijkheden. Degene die het Scrum proces begeleidt, wordt de Scrum Master genoemd (check ook eens ons Scrum Master Kennisplatform). Deze persoon zorgt ervoor dat het team optimaal kan presteren. De Developers en de Scrum Master werken samen met Product Owner, die als intermediair fungeert tussen de klant (voor wie het product gemaakt wordt) en de Developers (zij die het product daadwerkelijk maken).

De taak van de Product Owner is dan ook om de eisen en wensen van de klant te waarborgen en deze door te geven aan het team. Deze wensen worden ook wel user stories genoemd en staan op een lijst, de product backlog. Hierbij worden de wensen met de hoogste prioriteit opgenomen in de sprint backlog, die verwijst naar de taken waaraan gewerkt moet worden tijdens een bepaalde sprint.

wat-is-scrum-raamwerk-scrum-framework

Hoe werkt de Scrum-werkwijze?

Met een sprint wordt een afgebakende tijdsperiode van maximaal een maand aangeduid. Een sprint begint met een Sprint Planning, en eindigt met een Sprint Review en Sprint Retrospective meeting. Hoeveel sprints er van toepassing zijn, verschilt per project. Sommige Scrum Teams zijn zelfs stabiele teams voor onbepaalde tijd. Om de taken binnen een sprint goed uit te voeren, is onderling overleg tussen de teamleden noodzakelijk. Daarom is er elke dag een kort overleg met het team; de Daily Scrum.

Na elke sprint wordt een (deel)product opgeleverd, waarna een evaluatie volgt en er ruimte is voor feedback vanuit onder andere de klant. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het Scrum Team in korte cycli verbetert en zo veel mogelijk waarde oplevert in zo min mogelijk tijd. Na de review vindt de Retrospective plaats waar het team los van de inhoud evalueert op de samenwerking tijdens de Sprint. Na deze evaluatiemomenten begint het proces weer opnieuw in de volgende sprint.

dit is wat scrum werken inhoudt

Klik op de afbeelding voor een uitvergrote versie van de infographic

Wanneer ga je ‘Scrummen’?

De Scrum methode wordt vaak gehanteerd wanneer de klant nog niet precies weet hoe bepaalde taken aangepakt moeten worden. Ook als je veel veranderingen verwacht tijdens het proces is Scrum een logische keuze. Dit zijn de twee belangrijkste redenen om Scrum te gebruiken, maar er zijn er meer. Benieuwd? Lees dan verder over de voordelen van scrum.

Omdat Scrumteams zelfsturende teams zijn, sluit dit goed aan bij organisaties die geloven in zelforganisatie en vertrouwen hebben in medewerkers. Managers moeten hierdoor ook een andere rol op zich nemen, die van agile manager.

Ook interessant:

Scrum: het nut van een takenbord
Scrum motiveert!
De Product Backlog: Alles wat je moet weten  (en een template)

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.