slim
samen
werken

Motivatie binnen Scrum Teams: hoe zit dat?

Teams motiveren met Scrum: twijfel je nog of Scrum iets is voor jouw organisatie? Dan kan je daar misschien nu mee stoppen. Scrum is namelijk niet alleen een drijfveer die aanzet tot focus op de werkvloer, maar helpt ook in het losmaken van creatieve energie onder de werknemers. Scrum motiveert!

motiveren en motivatie in scrum teams

Waarom?

Veel Scrum aanhangers zijn van mening dat deze Agile aanpak zorgt voor een motiverend klimaat binnen het hele projectteam. Daarnaast zet deze positieve sfeer zich vaak door in de rest van het bedrijf, groot of klein. Mensen vinden het werk leuker én presteren beter. Iets waar elke organisatie naar streeft. Maar; hoe komt dit?

  • Scrum maakt werk transparant. Elke dag tijdens de Daily Scrum wordt er van ieder teamlid verwacht de gemaakte progressie te rapporteren. Dit is een commitment dat iedereen uit het projectteam aangaat en waar je als teamlid zijnde niet wil ‘afgaan’. Een Daily Scrum is een korte meeting van 15 minuten, ook wel Standup genoemd.
  • Scrum deadlines. De sprints binnen de Scrum aanpak dwingen de teamleden tot het hebben van discipline. De eerstvolgende deadline is áltijd dichtbij. Een sprint staat voor een vooraf vastgestelde tijdsperiode waarin een onderdeel van het project afgerond moet zijn. Steeds waardevol werk opleveren motiveert omdat klanten blij worden.
  • Scrum is tastbaar. Er wordt binnen Scrum gewerkt met een takenbord, waarop duidelijk zichtbaar is voor iedereen wie waar aan werkt en hoe ver ieder teamlid is met een bepaalde taak. Onderling nodigt dit vaak uit tot een hoger werktempo. Het takenbord maakt het mogelijk om in één oogopslag inzicht te krijgen in de huidige status van een sprint.

Natuurlijk betekenen deze Scrum kenmerken niet automatisch dat elk Scrum project zal slagen. Maar; met deze motivatieswitch én blije werknemers wordt de slagingskans wel optimaal.

In de praktijk

Wij vroegen Peter Speijdel, die zelf veel ervaring heeft als trainer en het begeleiden van Scrum projecten, wat zijn visie is op het motiverende klimaat dat de Scrum aanpak te bieden zou hebben. Herkent hij dit?

Peter Speijdel:
“Als medewerkers met Scrum aan de slag gaan, zie je vaak meteen al enthousiasme en een goede spirit ontstaan. Dat komt in eerste instantie omdat medewerkers niet meer gewend zijn om face-to-face met elkaar werken. Voorheen ging eigenlijk alles via de mail. Iets dat binnen de meeste bedrijven het geval is. Met deze directe manier van samenwerken ervaren de medewerkers hoe ontzettend effectief de ‘normale’ manier van werken eigenlijk is.

Daarbij levert Scrum een simpel raamwerk zodat iedereen vanaf het begin weet hoe er gewerkt wordt en wat de verwachtingen zijn. Die duidelijkheid geeft rust en zekerheid. Hetzelfde raamwerk dwingt tegelijkertijd ook tot het snel opleveren van concrete resultaten, waar meteen feedback op gegeven wordt door de belanghebbenden. Dat creëert bij iedereen het gevoel dat er -eindelijk- écht wat gebeurt. Naast het feit dat dit voor iedereen zichtbaar is, is ook iedereen erbij betrokken. Dit werkt zeker motiverend. Pas echter wel op dat het enthousiasme in het begin niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd. De verwachtingen die aan het team worden gesteld zullen bij succes hoger worden. Dat betekent dat het team steeds serieus in zichzelf moet investeren om zich continu te blijven verbeteren.”

Take-home message

Over het algemeen kan dus gesteld worden dat Scrum in staat is medewerkers op een positieve manier te motiveren, waardoor de kans van slagen van het project vergroot wordt. Probeer daarom ook om teams te motiveren met Scrum. Vervolgens zullen behaalde successen weer leiden tot extra motivatie, die -hopelijk- weer zullen zorgen voor nieuwe successen. Het heeft dus een cyclisch karakter, waarbij motivatie telkens weer aan de basis staat.

Overtuigd?

Denk je dat Scrum ook binnen jouw organisatie het verschil kan maken? Één van onze Scrum consultants informeert je graag en vrijblijvend over wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Meer lezen over Scrum in het algemeen? Lees hier meer.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.