slim
samen
werken

6 goede redenen om Scrum te gebruiken (en 1 om het absoluut niet te doen).

Peter Speijdel is Scrum coach en trainer bij Agile Scrum Group. Regelmatig deelt hij zijn kennis en ervaring door middel van columns.

Vooral buiten de IT-sector wint Scrum in Nederland momenteel snel aan populariteit. Zo snel dat het soms wat overspannen aandoet en het lijkt of we Scrum opeens maar voor alles zouden moeten gebruiken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want het zou zonde zijn als zo’n gedegen methode waarmee je organisaties zo wendbaar kunt maken, als hype weer snel uit het zicht zou zijn verdwenen. Daarom geef ik hieronder 6 gedegen redenen om met Scrum aan de slag te gaan en 1 reden om het absoluut niet te doen.

Lees hier meer algemene informatie over Scrum.

redenen voor scrum

Wanneer Scrum?

Scrum past het best in situaties waarin je:

1. Niet echt weet hoe je bepaalde taken moet aanpakken of oplossen;
2. Tijdens het project veel en belangrijke veranderingen verwacht;
3. Moeilijk overzicht kunt houden omdat er bijvoorbeeld veel verschillende partijen (stakeholders) betrokken zijn bij het project;
4. Met je huidige projecten steeds tekortschiet in tijd, geld en kwaliteit;
5. Uit een impasse wil raken omdat je maar blijft voorbereiden, plannen, overleggen en onderzoeken terwijl je snel van start wil;
6. Mensen wil empoweren, misschien wel omdat de fut er inmiddels een beetje uit lijkt te zijn.

De eerste twee redenen om Scrum te gebruiken zijn de belangrijkste. Maar ook de andere vier, zeker als er meerdere tegelijk spelen, zijn belangrijke redenen om voor een scrumaanpak te kiezen.

Wanneer absoluut niet?

Dat ligt voor de hand: als de voorgaande 6 redenen niet van toepassing zijn. Of beter gezegd: als je Scrum inzet als doel op zich en niet als middel. Dus als je puur en alleen meegaat met de hype en Scrum niet inzet omdat het écht past.

Want, laat het duidelijk zijn: Scrum is geen heilige graal. Het is gewoon één van de vele verschillende projectmanagement-methoden die je in je gereedschapskist kunt leggen. En je pakt die tool er uit als hij past op de klus. Maar als je hem dan ook weloverwogen uit je kist haalt, is het een fantastisch snel, goed en fijn gereedschap om mee te werken!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.