slim
samen
werken

Mandaat binnen Scrum krijg je niet, dat moet je verdienen

Peter Speijdel is Scrum coach en trainer bij Agile Scrum Group. Regelmatig deelt hij zijn kennis en ervaring door middel van columns.

In Scrum wordt uitgegaan van een Product Owner met volledig mandaat. Hij of zij bepaalt wat en wanneer er iets gemaakt of opgelost wordt. Niemand anders. En, in Scrum is men er stellig in: als een Product Owner geen mandaat heeft, dan kan er niet worden gescrumd. Maar is dit écht zo?

Vanzelfsprekend mandaat binnen Scrum

Op zich is het krijgen van mandaat niet zo’n probleem in een omgeving waar de interne of externe klant koning is en bijvoorbeeld een product manager de rol van Product Owner vervult. Zo’n product manager weet heel goed wat de klant wil of nodig heeft en iedereen vertrouwt er dan wel op dat die persoon goed weet wat er moet gebeuren. Mandaat geregeld en in orde.

Alle seinen op rood

Maar, hoe moet dat dan in een overheidscontext waar er meerdere, verschillende “klanten” (stakeholders) zijn met ieder eigen wensen, invloed, betrokkenheid en macht? En die daarnaast ook nog vaak in politieke zin met elkaar verbonden zijn of juist strijden? Grote kans dat je de partijen bij voorbaat nooit zo ver krijgt dat ze een Product Owner zullen mandateren. Je gaat als stakeholder niet zomaar even afstand doen van je macht en invloed.

In Scrum gaan dan alle seinen op rood: zonder gemandateerde Product Owner kan er niet begonnen worden, maar dat is natuurlijk doodzonde: Scrum is juist een methodiek die in situaties met veel verschillende stakeholders en onduidelijkheid over wat en hoe er nou precies moet gebeuren geweldig succesvol kan zijn!

mandaat binnen scrum

Starten zonder mandaat binnen Scrum

De truc is dat je in overheidscontexten natuurlijk wel moet streven naar een gemandateerde Product Owner, maar er van uit moet gaan dat je als Scrum Team dat mandaat samen eerst bij je stakeholders moet gaan verdienen. Hoe?

  • Door te laten zien hoe snel en goed je als team concrete resultaten kan opleveren
  • Door veel en intensief met je stakeholders te communiceren
  • Door je stakeholders te betrekken bij de reviews en ze feedback te laten geven op waar je als team mee bezig bent

Dan zal je merken dat er geloofwaardigheid en vertrouwen ontstaat bij de stakeholders, steeds meer en steeds breder. En dat is bijna net zo goed als een echt mandaat.

Geïnteresseerd in meer inzichten van Peter Speijdel? Lees dan ook zijn andere column!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.