slim
samen
werken

Scrum Overheid: 4 redenen om te scrummen binnen overheden

Wat is Scrum?

Voordat we ingaan op waarom Scrum bij de overheid goed werkt, eerst kort een toelichting op Scrum. Scrum is een raamwerk dat teams in staat stelt om slim samen te werken. Door toepassing van Scrum worden projecten bewezen sneller en beter opgeleverd. Als je nog niet precies weet wat Scrum is, kijk dan onderstaande video of lees even dit artikel: Wat is Scrum?

Waarom is een Scrum overheid wenselijk?

Scrum komt oorspronkelijk uit de IT. Dit heeft tot gevolg dat mensen al snel de mening zijn toegedaan dat Scrum alleen kan werken binnen een IT-omgeving. Wat deze groep echter vergeet is dat de meestgebruikte projectmanagement methode PRINCE2 óók is ontwikkeld binnen de IT. Als PRINCE2 algemeen geaccepteerd is, hoe lang zal het dan duren totdat Scrum dat is?

scrum overheid agile

Wij zien een aantal redenen die de overheid uitermate geschikt maken voor Scrum:

  1. Het primaire doel van overheden is waarde toevoegen voor burgers

In traditionele projecten raakt men soms verdwaald in een papieren werkelijkheid en blijft echte waarde voor de burger uit. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Het Scrum raamwerk borgt meerwaarde voor de burger in zowel de rolverdeling als het proces. Zo is de Product Owner ervoor verantwoordelijk voortdurend in contact te staan met de burger en zo de waarde van het opgeleverde werk te maximaliseren.

Daarnaast kent het scrumproces aan het einde van iedere sprint een review meeting waar het team feedback op het opgeleverde werk vraagt aan de belangrijkste stakeholders (lees: de burger). Deze kortcyclische toets zorgt ervoor dat een ontwikkelteam al snel weet of zij in de juiste richting denken. Op deze manier leveren projecten meer publieke waarde op in minder tijd.

een agile team bij de overheid, meestal een scrumteam

  1. Complexe vraagstukken vragen om een multidisciplinaire aanpak

De context waarin overheden resultaat moeten behalen kenmerkt zicht door een groot aantal stakeholders waardoor projecten al snel complex worden. Zo complex dat je er als gemeente niet alleen uit kan of wil komen. Neem bijvoorbeeld een wijk die zich kenmerkt door zeer sterke vergrijzing. Hoe ga je als gemeente (in samenwerking met diverse zorgorganisaties en bijvoorbeeld de politie) een zo groot mogelijke impact maken?

De eenvoud van het Scrum raamwerk vergemakkelijkt de samenwerking over instanties heen. Je plant bijvoorbeeld een scrumdag in waarop je face-to-face samenwerkt met alle organisaties samen. Dit zorgt voor minder misverstanden, overdrachtsmomenten, en miscommunicatie. Daardoor wordt er sneller tot resultaat gekomen, en leert men elkaar over organisatiegrenzen heen beter kennen. Ook dat is een groot voordeel om succesvol complexe problemen op te lossen.

Een andere richtlijn van Scrum is dat minimaal 80% van het werk dat verzet moet worden om een complex vraagstuk op te lossen, gedaan moet kunnen worden door het Scrum Team zelf. Op deze manier minimaliseer je afhankelijkheden van derden en heb je het bereiken van resultaat in eigen hand.

  1. Breek grote plannen op in kleinere plannen en vergroot je kans op succes

Grote plannen kunnen groot resultaat bereiken in de wereld. Tenminste… als het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Hoe groter een plan hoe groter het beoogde resultaat, maar het vergroot ook de kans dat er uiteindelijk nooit iets wordt gedaan.

Bedenk eens dat je je huis gaat verbouwen. Dan maak je vaak ook geen plan voor de badkamer, keuken, woonkamer, slaapkamer en zolder tegelijk. Dat doe je om de beurt, en van iedere verbouwing leer je. Als je stap voor stap werkt heb je sneller resultaat en kun je voortschrijdend inzicht gebruiken om toekomstige projecten beter aan te pakken.

Lees ook: Scrum in de Bouw, 3 redenen voor Agile werken in de bouw

Het is dus veel makkelijker om grote plannen op te breken in kleinere, en dan met deze kleinere plannen snel publieke waarde te leveren voor burgers. Een eerste voordeel van snellere resultaten is dat je ook een snellere toets hebt of burgers wel waarde hechten aan jouw initiatief. Een tweede voordeel is dat je complexiteit reduceert door grote plannen op te breken in kleinere. Ten derde zijn grote plannen onwenselijk omdat de wereld onvoorspelbaar is en de toekomst dus niet te vatten is in een plan. Je kunt dus beter een klein plan maken en gaan doen, en vervolgens verder denken op basis van voortschrijdend inzicht.

  1. Een politieke context vraagt om wendbaarheid

De politieke context vraagt om wendbaarheid. Wat als het kabinet valt? Of wat als er snel wetswijzigingen doorgevoerd moeten worden? Wat als je als zorginstelling ineens een korting krijgt op je financiering? In al deze gevallen moet je snel kunnen reageren. Met Scrum ben je in staat om deze complexe projecten snel en goed door te voeren binnen jouw organisatie.

Eerder hielpen wij:

publieke waarde met scrum referenties
Vraag je je af hoe je met jouw team of organisatie slimmer kunt samenwerken a.d.h.v. Scrum? Volg dan een van onze trainingen of neem eens contact met ons op om te sparren met een van onze ervaren Agile coaches. Je kunt ons bereiken via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

Ook interessant:

• Zelforganisatie: Wat is het? En hoe start je (incl. checklist)
• Scrum motiveert!
10 redenen om te starten met Agile werken

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.