slim
samen
werken

Stakeholder management training

Heb je ervaring als Product Owner en wil je jouw stakeholder management naar een hoger niveau tillen? Heb jij als ervaren Product Owner moeite om de belangen van alle stakeholders voldoende mee te laten wegen? Ervaar je weerstand bij het realiseren van projecten? Deze stakeholder management training geeft je inzichten waarmee je deze vragen kunt beantwoorden.

In onze Stakeholder management training leer je wat stakeholder management is. Je leert hoe je stakeholders samen invulling laat geven aan een visie behorend bij een product of project. Naast een model/stappenplan, dat je kunt gebruiken voor de uitvoering van stakeholder management, wordt er aandacht gegeven aan de ‘zachte aspecten’ van stakeholder management.

Samen leren en reflecteren op de praktijk, zijn belangrijke onderdelen van deze training. Dat doe je door theorie af te wisselen met intervisiemomenten met je medecursisten. Om maximaal aan te sluiten bij de praktijk, maak je geregeld een reflectieverslag. Dit reflectieverslag dient als basis voor de intervisiemomenten tijdens de training.

De training vindt plaats gedurende een periode van 2 maanden waarbij iedere 2 weken een workshop plaatsvindt van een dagdeel.

Deze training is zowel op individuele basis te volgen als in-company te organiseren.

Wat houdt de training stakeholder management in?

Gedurende de stakeholder management training leer je als Product Owner effectiever om te gaan met de stakeholders van de producten en projecten die je realiseert. Dit resulteert in het leveren van meer waarde die gedragen wordt door de totale groep van stakeholders.

Resultaat na de training

Na het volgen van de training:

 • Beheers je een model dat je gebruikt voor het managen van stakeholders;
 • Weet je hoe je om moet gaan met weerstand bij stakeholders;
 • Weet je hoe je ervoor zorgt dat stakeholders zichzelf als team zien en als zodanig een gezamenlijk doel realiseren;
 • Beheers je een aantal nieuwe werkvormen waarmee je stakeholders maximaal betrekt bij de realisatie van een product/project;
 • Begrijp je beter hoe communicatie tussen personen werkt en weet je dit effectief in te zetten richting de stakeholders waarmee je te maken hebt;
 • Heb je een nieuw netwerk van collega Product Owners;
 • Ga je geïnspireerd naar huis door de samenwerking met je medecursisten en onze trainer.

Inhoud stakeholder management training

Workshop 1

 • Wat is stakeholder management? Dit deel van de training geeft inzicht in wat stakeholder management is en het belang ervan.
 • Standpunten versus belangen. Stakeholders hebben belangen maar verwoorden dit vaak in de vorm van standpunten. Je krijgt inzicht in het verschil en hoe je er mee om kunt gaan. We gebruiken hier het Harvard model voor.
 • De levenscyclus van een netwerk. Je kunt stakeholders als individuen behandelen maar wat gebeurt er als je ze als team behandelt? Wat levert dat op?
 • Het stappenplan voor stakeholder management. Dit deel van de training voorziet in een stappenplan dat je kunt gebruiken voor stakeholder management. Dit geeft invulling aan de praktische ‘hoe’ vraag m.b.t. stakeholder management.

Workshop 2

 • Werkvormen voor stakeholdermanagement. We gaan aan de slag met een aantal Liberating Structures werkvormen. Met deze werkvormen zorg je ervoor dat alle stakeholders worden gehoord c.q. betrokken zijn.
 • Intervisie. Van elkaar leren is een belangrijk onderdeel van deze training. Hier wordt invulling aan gegeven door intervisie tussen de verschillende cursisten. Het reflectieverslag dat je bijhoudt gedurende de training, is input voor deze intervisie.

Workshop 3

 • Communicatie & effectief beïnvloeden. Samenwerken om tot een gezamenlijk doel te komen is een van de belangrijkste uitdagingen bij stakeholder management. Effectieve communicatie en beïnvloeding zijn daarbij onmisbare vaardigheden. Naast de theorie oefen je zodat je de nieuwe inzichten ook praktisch kunt inzetten.
 • Intervisie. Ook in deze workshop ga je met elkaar in gesprek over stakeholder management in de vorm van intervisie. Het reflectieverslag vormt wederom de input. De werkvorm zal een andere zijn dan toegepast tijdens de andere workshops.

Workshop 4

 • Weerstand bij stakeholders. Wat is weerstand en hoe ga je ermee om? In deze workshop leer je hoe je weerstand kunt herkennen. Daarnaast krijg je antwoord op de vraag wat je kunt doen om iemand uit de weerstand te krijgen.
 • Intervisie. Ook in deze workshop ga je met elkaar in gesprek over stakeholder management in de vorm van intervisie. Het reflectieverslag is wederom input voor deze intervisie.

Niveau

Iedereen kan meedoen met deze training. Wij adviseren echter minimaal HBO werk- en denkniveau. Daarnaast wordt ervaring als Product Owner geadviseerd, of praktijkervaring in een andere rol waar je veel met stakeholders te maken hebt.

Startdata

Dit is een 4-daagse training. De eerstvolgende startdata staan in onderstaande tabel. Een volledig overzicht van alle geplande lesdagen per startdatum inclusief locaties vind je op het inschrijfformulier. Trainingsdagen duren niet de hele dag (zie ’tijden en locatie’).

4-daagse trainingStartdatum
In-companyIn overleg
Stakeholder Management trainingdo. 6 maart 2025

Bekijk alle startdata op het inschrijfformulier

Tijden en locatie

De trainingen vinden plaats in Aristo Utrecht CS in Utrecht. De eerste training duurt van 9:30 tot 13:30 en de overige 3 trainingen zullen van 9:30 tot 12:30 duren.

NB: deze training is in-company ook als Virtual Classroom te volgen.

Heb je vragen over de training stakeholder management?

Neem dan contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl. We helpen je graag verder.

Download de brochure van de stakeholder management training

brochure agile scrum training

Videoreacties deelnemersagile scrum training video testimonial

Na afloop van de opleiding ontvang je een deelname-certificaat van Agile Scrum Group.

Investering

De kosten zijn € 1395

Dit is inclusief:
• Alle opleidingsmaterialen
• Agile Scrum Group certificaat
• Drankjes

(Al de prijzen zijn exclusief BTW)

Direct inschrijven

Offerte per mail? Klik hier

Wist je dat je een deel van de kosten van deze Stakeholder management training terugkrijgt bij het boeken van een volgende training? Lees hier meer over korting op je training.

Betalingsmogelijkheden

betalingsmogelijkheden-agile-en-scrum-trainingen

In-company

In-company training organiseren? Vanaf vier deelnemers verzorgen wij trainingen in-company. Bel op 020 2614 195 of mail en we sturen je een offerte toegespitst op jouw situatie.

In-company

Wil je deze training in-company organiseren? Dat kan vanaf 4 deelnemers. Bel op 020 2614 195 of mail en we sturen je een offerte toegespitst op jouw situatie.

Open Inschrijving

De training vindt plaats in:

Data en tijden

In onderstaand inschrijfformulier vind je alle ingeplande trainingsdata (in het eerste veld). De eerste training duurt van 9:30 tot 13:30 en de overige 3 trainingen zullen van 9:30 tot 12:30 duren.

Schrijf je via onderstaand formulier in voor de Stakeholder management training.

Agile Scrum Group B.V. garandeert dat persoonlijke informatie die u verstrekt strikt vertrouwelijk wordt behandeld en niet aan derden zal worden verstrekt. Door middel van het boeken van deze training gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Onze klanten