slim
samen
werken

Agile Coach Leergang

Let op: dit is een 8-daagse leergang voor Agile Coaches met voorkennis/ ervaring. Is je voorkennis beperkt? Kijk dan naar onze 4-daagse Agile Coach opleiding. Of boek beide opleidingen in combinatie als 12-daags programma.

In een Agile omgeving raak je nooit uitgeleerd. Wellicht ervaar ook jij als ervaren Agile Coach de behoefte om je door te blijven ontwikkelen?

Deze Agile Coach leergang helpt je bij het verdiepen van je kennis en kunde op de vlakken waar je als Agile Coach dagelijks mee te maken krijgt. Denk hierbij aan omgaan met weerstand, teamdysfuncties, helpende of belemmerende mindsets en gedragsverandering.

 

In de leergang ligt de nadruk op een holistische kijk op organisaties. De Agile Coach leergang is zowel een theoretische als een praktische ervaring. De focus ligt daarbij zoveel mogelijk op doen/actie. Aan de hand van reflectieverslagen en tussentijdse praktijktoepassing ga je direct aan de slag met het geleerde. Met deze leergang haal je alles uit jezelf, jouw team(s) en organisatie.

Wat houdt de Agile Coach leergang in?

In de Agile Coach leergang leer je jezelf beter kennen waardoor je effectiever kunt opereren in jouw rol. Je krijgt nieuwe inzichten uit verschillende theorieën en filosofieën aangereikt. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste interventie per situatie. De toolings en handvatten die we in de leergang aanreiken ondersteunen je in je dagelijkse praktijk. Je leert onder andere:

 • Hoe je draagvlak creëert,
 • Hoe je effectief met al je stakeholders samenwerkt,
 • Hoe je actie, beweging en verandering faciliteert.

Verder maak je nieuwe contacten in het vak, denk aan deelgenoten, gastsprekers en verschillende trainers. Het delen van eigen casuïstiek zal een belangrijk onderdeel zijn van de leergang.

Programma

Het programma van de leergang kenmerkt zich door 4 modules van 2 dagen. Alle modules dienen gevolgd te worden om de leergang succesvol af te ronden.

Module 1

 • Dag 1: Het fundament van een Agile organisatie: structuur & cultuur
 • Dag 2: Het fundament van een Agile organisatie: doelen, waarden en gedrag

Module 2

 • Dag 3: Authenticiteit
 • Dag 4: Het organisatie-systeem

Module 3

 • Dag 5: Agile strategie
 • Dag 6: Agile transformatie

Module 4

 • Dag 7: Agile leiderschap
 • Dag 8: Executive coaching

Verdieping programma

Dag 1: Het fundament van een Agile organisatie: structuur en cultuur

Op dag 1 behandelen we de belangrijkste fundamentele onderdelen op het vlak van Agile structuur en cultuur. De structuur bepaalt onder andere de kaders van het speelveld en de te voeren processen. Dit geeft orde, duidelijkheid en richting aan medewerkers in de organisatie. De cultuur zorgt ervoor dat we als organisatie/team ook daadwerkelijk het gedrag laten zien welke tot samenwerking en resultaten leidt.

 • Agile kenmerkt zich door empirisme. De processturing hierbij is gericht op transparantie, inspectie en aanpassing. Het Agile Coach model geeft je de kaders en kennis om hier effectief mee aan de slag te gaan met de verschillende rollen die jij als Agile Coach te vervullen hebt. Welke zijn dit en hoe geef je dit vorm?
 • Om gedragsverandering te bewerkstelligen is er een fundamenteel cultuuraspect nodig: veiligheid. Hoe weet je of dit er wel/niet is? En sterker nog, hoe bereik je dit?
 • Een Agile organisatie kenmerkt zich als een lerende organisatie. Wat betekent een lerende organisatie en welke elementen gaan hiermee gepaard? Hoe bouw je een lerende organisatie?
 • Zelforganisatie zorgt voor de juiste balans tussen kaders en autonomie. Hoe richt je dit goed in? Hoe cultiveer je autonomie en resulteert dit uiteindelijk tot de wijsheid van een groep?

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 2: Het fundament van een Agile organisatie: doelen, waarden en gedrag

Op dag 2 borduren we voort op de culturele aspecten van een Agile organisatie. Waar een organisatie is, zijn mensen. Dat betekent dat we te maken hebben met allerlei zichtbare en onzichtbare gedragingen die leiden tot resultaat, of juist niet.

 • We zoomen in op (de eigen) communicatie om gedrag beter te begrijpen en te beïnvloeden. Hoe pak je dit aan?
 • Hoe zit dat bij andermans gedrag? Welke coaching technieken komen hier goed bij van pas? Hoe leidt dit tot het effectiever zijn in je werk? NLP-technieken komen aan bod.
 • Hoe ga je om met weerstand en hoe zorg je voor verbindende communicatie tussen medewerkers?
 • Vanuit verbinding maken we de stap naar samenwerking (betrokkenheid) en actie.

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 3: Authenticiteit

Op dag 3 gaan we verdieping zoeken in je belangrijkste instrument: jezelf. Geen enkele Agile Coach is hetzelfde en dat is maar goed ook. We bezitten allemaal natuurlijke competenties die we nog lang niet altijd effectief benutten.

 • Een zeer sterke krachtbron die we allemaal in ons dragen is de kracht van compassievol luisteren. Aan de hand van Deep Listening gaan we deze natuurlijke bron in onszelf activeren zodat we in onze communicatie met anderen aandachtig aanwezig leren te zijn. Het helpt je om open en nieuwsgierig te blijven, zonder uitgeput te raken.
 • Welke competenties, sterktes en valkuilen breng jij met je mee? Wat zijn jouw stress-triggers en wanneer ontstaan deze? We gaan aan de slag met jouw persoonlijke Agile Coach identificatie canvas zodat je beter in staat bent jouw positionering als Agile Coach vorm te geven.

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 4: Het organisatie-systeem als complex organisme

Op dag 4 gaan we het organisatie-systeem uitlichten. De structuur en cultuur van een organisatie samen vormen een totaalsysteem dat complex is. Elk radertje heeft immers effect op de omgeving. Het meenemen en erkennen van het systeem draagt bij aan een functionele organisatie.

 • Leer het organisatiesysteem als geheel inzichtelijk maken en de effecten van een systeem te herkennen. Wat zijn de grenzen van een systeem? Welke plekken worden ingenomen? Welke patronen zijn zichtbaar? Hoe kun je systemisch waarnemen? Welke overlevingsmechanismen zijn er aanwezig?
 • De plek van elk individu in de organisatie heeft invloed op gedragingen. Hoe herken je dysfunctionele en magische plekken van het individu? Welke onderliggende krachtenvelden zijn er individueel aanwezig?

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 5: Agile leiderschap

Op dag 5 staan we stil bij het leiderschap in een Agile organisatie. Agile leiderschap is situationeel en vanuit persoonlijk leiderschap geven we hier vorm aan.

 • Wat is goed Agile leiderschap en welke kenmerken zijn hier zichtbaar? Hoe zorg je voor een goede overgang naar Agile leiderschap zonder dat het beestje slechts een nieuwe naam krijgt? Wat is goed voorbeeldgedrag?
 • Hoe zorg je dat gedragen besluitvorming tot stand komt? Wat is decentrale besluitvorming en welke mate is van belang? Welke mate van controle op de inhoud is logisch?
 • Welke methodes en raamwerken versterken Agile leiderschapsprincipes? Hoe geef je dat vorm?

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 6: Executive coaching

Op dag 6 gaan we ons verdiepen in het verbeteren van de coaching vaardigheden richting executives. Verschillende aandachtsgebieden komen aan bod, hierbij staat altijd de coachee als geheel persoon centraal.

 • Op basis van de eigen casussen en reflectieverslagen gaan we oefenen met hier-en-nu-interventies. Hoe coach je bestuurders, leiders, managers, en stuurgroepen?
 • Hoe zorg je ervoor dat weerstanden worden weggenomen? Hoe ga je om met blinde vlekken of executives waar de eigen verandering stokt?
 • Wat zijn de beperkende overtuigingen gerelateerd aan de positie? Wat zijn de eigen beperkende overtuigingen en hoe spiegel je deze op een empathische manier?

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 7: Agile strategie

Op dag 7 staan we stil bij de strategievorming van een Agile organisatie. Het belangrijkste principe geldt: leveren van klantwaarde. Zorgen voor een juiste balans tussen de externe blik en het interne bedrijfs-DNA is hier van groot belang.

 • Het maximaliseren van klantwaarde, daar draait het om. Maar wie is nou de klant? En in hoeverre geven we invloed aan verschillende stakeholders? Wie bepaalt de waarde?
 • Een organisatie is ooit ontstaan vanuit een behoefte. Generatie na generatie komen er nieuwe mensen met nieuwe blikken op de organisatie. Zo riskeer je dat een organisatie afdwaalt en steeds verder komt te liggen van het oorspronkelijk bedoelde. Vanuit de purpose leer je hoe je een innerlijke bedrijfskracht aanboort om waardevolle producten en diensten te leveren. Met behulp van verschillende canvassen maak je de Agile strategie transparant.

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Dag 8: Agile transformatie

Op dag 8 gaan we al het geleerde samenvoegen in de eigen transformatie roadmap. Het is belangrijk richting de toekomst een transparante tool te ontwikkelen die ervoor zorgt dat communicatie richting alle belanghebbenden transparant is en verandering in goede banen leidt.

 • Wat is een Agile transformatie?
 • Welke elementen en thema’s gaan voor jou spelen? Wat heeft prioriteit? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden om dit te bewerkstelligen? Wie ga je daarbij nodig hebben?
 • Hoe zorg ik voor goed verandermanagement?
 • Hoe bepaal ik wat succes is en hoe ga ik dat meetbaar maken?

Aan de hand van de reflectieverslagen en inbreng van casussen worden hier-en-nu-interventies gedaan.

Voorkennis vereist

Van deelnemers verwachten wij dat zij minimaal een jaar ervaring hebben als Agile Coach of een soortgelijke positie. Het voorafgaand volgen van onze Agile Coach opleiding is ook voldoende (de 4-daagse Agile Coach Opleiding en 8-daagse Agile Coach Leergang zijn met 10% korting te boeken als 12-daags scholingstraject. Zie tabblad ‘kosten’ boven aan deze pagina voor meer informatie). Bij twijfel kun je contact opnemen voor een intakegesprek om te bepalen of het kennisniveau/ervaring toereikend is.

Startdata Agile Coach Leergang

Dit is een 8-daagse leergang. De eerstvolgende startdata staan in onderstaande tabel. Een volledig overzicht van alle geplande lesdagen per startdatum inclusief locaties vind je op het inschrijfformulier.

8-daagse trainingStartdatum
In-companyIn overleg
Agile Coach Leergangwo. 4 september 2024

Bekijk alle startdata op het inschrijfformulier

Tijden en locatie

Onze trainingsdagen starten altijd om 09:30 uur en duren tot ongeveer 16:00 uur (inclusief lunch). Deze leergang wordt niet op een vaste locatie gegeven. Dit wisselen we af per leergang.

Heb je vragen over de Agile Coach leergang?

Neem dan contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl. We helpen je graag verder.

Download de brochure voor de Agile Coach leergang

brochure agile scrum training

 

Bekijk hier videoreacties van deelnemers

Na afloop van de leergang ontvang je een deelname-certificaat van Agile Scrum Group.

Investering

 • De kosten voor de Agile Coach leergang zijn € 4.500,- voor 8 dagen. Let op dat je aan de vereiste voorkennis voldoet.
 • Wie niet aan de vereiste voorkennis voldoet kan deze leergang in combinatie met de 4-daagse Agile Coach Opleiding boeken als 12-daags traject (meer info). Je ontvangt 10% korting op het totaalbedrag bij het boeken van de 12-daagse. De kosten bedragen dan (korting reeds toegepast):
  • €5.975,- voor 12 dagen exclusief externe certificering
  • €6.155,- voor 12 dagen inclusief IIABC.org certificering ‘Agile Business Expert – Agile Coach’

De prijs is inclusief alle trainingsmaterialen, Agile Scrum Group certificaat en drankjes/lunch, en exclusief BTW.

Direct inschrijven

Offerte per mail? Klik hier

Wist je dat je een deel van de kosten van deze Agile Coach leergang terugkrijgt bij het boeken van een vervolgtraining? Lees hier meer over korting op je training.

In-company

Wil je deze training in-company organiseren? Dat kan vanaf 4 deelnemers. Bel op 020 2614 195 of mail en we sturen je een offerte toegespitst op jouw situatie.

Open inschrijving

De leergang vindt plaats in Amsterdam (BCN Arena) en in Utrecht (Aristo CS).

Data en tijden

In onderstaand inschrijfformulier vind je alle ingeplande trainingsdata (in het eerste veld). Trainingsdagen duren van 09.30 tot 16.00.

Schrijf je via onderstaand formulier in voor de Agile Coach leergang.

Agile Scrum Group B.V. garandeert dat persoonlijke informatie die u verstrekt strikt vertrouwelijk wordt behandeld en niet aan derden zal worden verstrekt. Door middel van het boeken van deze training gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Onze klanten