slim
samen
werken

Whitepaper ‘Goed functioneren in een Agile organisatie’

Goed functioneren in een Agile organisatie als medewerker en leidinggevende: hoe doe je dat?

Agile werken wint aan populariteit. Organisaties gaan steeds meer en vaker werken op een Agile manier. Letterlijk betekent Agile ‘behendig’ en ‘lenig’. Een project wordt opgedeeld in korte iteraties, waardoor het mogelijk is snel aanpassingen door te voeren als dat nodig is.

Scrum is één van de Agile werkwijzen die kan worden ingezet om op een effectieve en flexibele manier samen te werken aan een project. Scrum staat bekend als een methode waarmee veel sneller resultaat wordt geboekt in veranderende omgevingen. Omdat de wereld om ons heen, en de organisaties waarin we werken, op een hoger tempo dan ooit veranderen, wordt Scrum steeds meer succesvol toegepast. Deze methodiek werd in eerste instantie alleen gebruikt voor softwareontwikkeling binnen de IT sector. Maar, tegenwoordig wint Scrum ook steeds meer aan populariteit buiten de IT sector. Zo wordt er op veel marketingafdelingen gescrumd, wordt de strategische koers van organisaties met Scrum bepaald, of worden rapporten en boeken met de methodiek gerealiseerd.

Met de steeds bredere bekendheid en toepassing van Scrum komt de vraag op wat deze methodiek zou betekenen voor de HR functie van organisaties. In samenwerking met Human Capital Group, een HR adviesbureau, heeft Agile Scrum Group twee prangende vragen bij geformuleerd en bediscussieerd die van belang zijn voor een Agile organisatie.
  1. Hoe ziet de Agile medewerker eruit?
  2. Hoe geef je leiding aan een Agile organisatie?

Aan de hand van deze vragen is er een whitepaper geschreven. Onderaan deze pagina vind je een link om deze gratis aan te vragen!

De Agile medewerker

Het creëren van een wendbare organisatie vraagt niet alleen om een andere Agile organisatiestructuur, maar ook om een ander soort medewerker. Nieuwe vormen van organiseren en samenwerken vragen om specifieke competenties en gedragsindicatoren die in traditionele organisaties minder belangrijk waren.

Betekent Agile werken gelukkigere medewerkers?

Scrum staat voor wendbaarheid, wat dus niet automatisch voor iedereen ook geluk betekent. Niet iedereen zal het fijn vinden om op een Scrum manier te werken. Er zijn altijd mensen die niet houden van verandering, of die misschien bang zijn dat hun baan op het spel staat als ze aan de verandering toegeven.

Maar, als je wel goed werkt onder omstandigheden waarin je in projecten werkt en ervan houdt continue aanpassingen en verbeteringen door te voeren, dan kan Scrum zeker zorgen voor meer werkgeluk binnen een Agile organisatie. Hierbij speelt het ook mee dat mensen vaak gelukkiger worden van samenwerken en het opzoeken van deze interactie, in plaats van alleen te werken achter een scherm. Ook het sneller behalen van mooi resultaat waar je trots op kunt zijn draagt bij aan plezier in het werk.

De Agile leidinggevende

Agile organisaties zijn platte organisatie, waarin teams een hoge mate van autonomie ervaren. Als leidinggevende zal je dus zaken los moeten laten en uit handen moeten leren geven. Hierdoor verandert de dynamiek in de organisatie aanzienlijk.

Zijn leidinggevenden nog nodig in een Agile organisatiestructuur?

Er zijn zowel argumenten voor als tegen te bedenken. Leidinggevenden zijn niet meer nodig omdat medewerkers nu zelfsturend zijn en dus zelf bepalen waar voorheen de managers verantwoordelijk voor waren. Leidinggevenden zijn nog wel nodig omdat er iemand als coach moet kunnen optreden als het even niet zo goed gaat met het team. Wat Agile managen precies is moet nog uitkristalliseren.

Conclusie

Voor een succesvolle implementatie van Scrum is het belangrijk hier rekening mee te houden en er op de juiste manier mee om te gaan. Maar, als dat lukt, is Scrum een hele effectieve methode die de productiviteit binnen projecten écht verbeterd en die medewerkers dichter bij elkaar kan brengen. Wil je hier meer over leren? Neem dan een kijkje naar ons aanbod van Scrum Trainingen. 

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.