slim
samen
werken

Daily Scrum of Daily Stand-up (+ video uitleg)

daily-scrum-standup-meeting

Een Daily Scrum, ook wel een daily standup of dagstart genoemd, is een dagelijkse staande meeting van de Developers (voorheen het Development Team). Deze meetings duren maximaal 15 minuten en vinden elke dag om dezelfde plaats en op dezelfde tijd plaats . Het doel om gezamenlijk de voortgang richting het Sprint Goal te inspecteren. Indien nodig kunnen de Developers de Sprint Backlog aanpassen of herplannen om het doel te kunnen behalen.

De Daily Scrum is vormvrij, de Developers kunnen zelf bepalen hoe deze meeting gaat.

In voorgaande Scrum Guides werden de volgende drie vragen aangereikt:

1. Wat heb ik kunnen doen sinds de vorige meeting?
2. Wat ben ik van plan te gaan doen tot de volgende meeting?
3. Loop ik ergens tegen aan, waar ik hulp bij nodig heb?

Waarom elke dag een meeting?

Het klinkt misschien overdreven, elke dag bij elkaar komen. Niet iedereen zit daar op te wachten. Toch is de Daily Scrum een belangrijk onderdeel van de Scrum aanpak. Nu vraag je je misschien af of 15 minuten écht iets kan toevoegen? Ja, zeker!

  • Het geeft richting. De Daily Scrum wordt vaak ’s ochtends gehouden, omdat het op die manier voor iedereen duidelijk wordt wat er gedaan moet worden op de dag die komen gaat. Dit zorgt ervoor dat iedereen gerichter te werk kan gaan.
  • Relevante discussies. Een Daily Scrum duurt niet langer dan 15 minuten. Deze beperkte tijd zorgt ervoor dat er alleen discussiepunten aangehaald worden die écht van belang zijn. Daarnaast houdt een korte discussie iedereen fris en bij de les.
  • Uitwisseling van informatie. Iedere Developer is aanwezig  bij de Daily Scrum. Maar, andere collega’s binnen de organisatie mogen meeluisteren. In plaats van apart rapporteren hoe het ervoor staat, kunnen geïnteresseerden dus gewoon even aanschuiven.
  • Werkt motiverend. De Daily Scrum is niet bedoeld als puur een status update, maar ook als een meeting waarin het team onderling toezeggingen doet aan elkaar. Wetende dat het hele team op je rekent, motiveert om net dat tandje bij te zetten. Door te staan blijft het team betrokken en actief en bestaat er minder kans op ‘onderuitzakken en aanhoren’. Klik hier als je benieuwd bent hoe Scrum nog meer motiveert.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar de attitudes ten opzichte van Daily Scrum meetings heeft aangetoond dat de ruimte voor discussie en het uitwisselen van informatie als positief worden ervaren (bron: Stray, Sjøberg & Dyba, 2016). Dit onderzoek is uitgevoerd onder mensen die op dat moment onderdeel waren van een Scrum Team. Dus, denk je nu dat deze meetings niets voor jou zijn? Probeer het dan eerst. Misschien wil je daarna wel nooit meer zonder!

Wil je meer te weten komen over de Daily Scrum? Lees dan onze Daily Scrum checklist door, of kijk naar onze 5 tips voor een goede Daily Scrum meeting!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.