slim
samen
werken

Daily Scrum of Daily Stand-up (+ video uitleg)

Een Daily Scrum, ook wel een daily standup of dagstart genoemd, is een dagelijkse staande meeting met het projectteam. Deze meetings duren maximaal 15 minuten. Het doel is om iedereen uit het team zo effectief en efficiënt mogelijk bezig te laten zijn. Daarom beantwoordt iedereen tijdens de dagstart standaard 3 vragen die de voortgang van het project benadrukken:

1. Wat heb ik kunnen doen sinds de vorige meeting?
2. Wat ben ik van plan te gaan doen tot de volgende meeting?
3. Loop ik ergens tegen aan, waar ik hulp bij nodig heb?

Waarom elke dag een meeting?

Het klinkt misschien overdreven, elke dag bij elkaar komen. Niet iedereen zit daar op te wachten. Toch is de Daily Scrum een belangrijk onderdeel van de Scrum aanpak. Nu vraag je je misschien af of 15 minuten écht iets kan toevoegen? Ja, zeker!

  • Het geeft richting. De Daily Scrum wordt vaak ‘s ochtends gehouden, omdat het op die manier voor iedereen duidelijk wordt wat er gedaan moet worden op de dag die komen gaat. Dit zorgt ervoor dat iedereen gerichter te werk kan gaan.
  • Relevante discussies. Een Daily Scrum duurt niet langer dan 15 minuten. Deze beperkte tijd zorgt ervoor dat er alleen discussiepunten aangehaald worden die écht van belang zijn. Daarnaast houdt een korte discussie iedereen fris en bij de les.
  • Uitwisseling van informatie. Iedereen uit het projectteam is verplicht om aanwezig te zijn bij de Daily Scrum. Maar, andere collega’s binnen de organisatie mogen meeluisteren. In plaats van apart rapporteren hoe het ervoor staat, kunnen geïnteresseerden dus gewoon even aanschuiven.
  • Werkt motiverend. De Daily Scrum is niet bedoeld als puur een status update, maar ook als een meeting waarin het team onderling toezeggingen doet aan elkaar. Wetende dat het hele team op je rekent, motiveert om net dat tandje bij te zetten. Door te staan blijft het team betrokken en actief en bestaat er minder kans op ‘onderuitzakken en aanhoren’. Klik hier als je benieuwd bent hoe Scrum nog meer motiveert.

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar de attitudes ten opzichte van dagstart meetings heeft aangetoond dat de ruimte voor discussie en het uitwisselen van informatie als positief worden ervaren (bron: Stray, Sjøberg & Dyba, 2016). Dit onderzoek is uitgevoerd onder mensen die op dat moment onderdeel waren van een Scrum projectteam. Dus, denk je nu dat deze meetings niets voor jou zijn? Probeer het dan eerst. Misschien wil je daarna wel nooit meer zonder!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.