slim
samen
werken

Daily Scrum Checklist (+ 4 Scrum Checklists)

Daily Stand-up meeting checklist uitgelegd

De Daily Scrum-checklist is opgebouwd uit de volgende onderdelen: doel, frequentie, aanwezigen, voorbereiding, activiteiten tijdens de meeting en het resultaat van de meeting. De checklist spreekt voor zich en zal niet in meer detail worden uitgelegd. Wil je een duidelijk PDF-overzicht van de Daily Scrum-checklist, of die van Sprint Planning, Review Meeting en Retrospective Meeting, klik dan op onderstaande afbeelding.

Hoe pas ik dit model toe?

De Daily Scrum is simpel in theorie, maar weerbarstig in de praktijk. Niet iedereen ziet direct de meerwaarde van deze dagelijkse meeting, en daarom kan er weerstand zijn. De hoofdoorzaak hiervan is meestal een slechte uitvoering van de meeting. Zo duurt de meeting soms te lang en lukt het teams niet om focus te houden. Hier volgt een aantal tips voor Developers (voorheen Development Team) en Scrum Masters om een goede Daily te faciliteren.

Meetings van beginnende Scrum Teams lopen vaak uit de tijd. Een eerste interventie die jgedaan kan worden,  is het gebruik van een balletje of ander object. Alleen degene die het object in handen heeft mag praten, terwijl de rest aandachtig luistert. Een iets radicalere interventie is de E.L.M.O.-techniek, een afkorting die staat voor ‘Enough, let’s move on!’ Het is een manier om op respectvolle wijze te laten merken dat het punt gemaakt is en dat de tijd rijp is om terug te keren naar de agenda van de meeting. Sommige teams kopen een kleine pop van Elmo van Sesamstraat, om de deelnemers voortdurend te herinneren aan het belang van een korte en effectieve meeting. Als ook dit niet werkt, kun je het praktijkvoorbeeld in het volgende kader lezen; daarin wordt een ander creatief idee voor interventie omschreven.

Het is van belang dat de focus van de Daily Scrum behouden wordt. Een eerste valkuil waardoor focus verloren gaat, is een discussie over het oplossen van problemen. Deze discussie hoort niet in de Daily Scrum thuis. Discussiepunten kunnen genoteerd worden op een parkeerlijst. Na de Daily Scrum kan het team dan de discussiepunten met de hoogste prioriteit oppakken. Een andere valkuil tijdens de Daily Scrum is dat enkele Developers een gesprek starten dat slechts voor een deel van het team interessant is. Ook deze gesprekken zijn van harte welkom, maar niet binnen de timebox van de Daily Scrum.

Praktijkvoorbeeld

Een marketingbureau uit Rotterdam is onlangs met drie Scrum Teams gestart. De eerste resultaten zijn positief, maar uiteraard heeft elk team ook zijn uitdagingen. Een van de teams had specifiek moeite met de timebox van de Daily Scrum. Het team bestaat uit acht teamleden, van wie een aanzienlijk deel al bij het bureau werkte voordat Scrum werd geïntroduceerd. Met name de ‘oude garde’ heeft moeite met de timebox van de Daily Scrum. Twee teamleden weiden langdurig uit binnen het team; over hun eigen werkzaamheden, maar ook over hoe anderen hun werk zouden moeten doen.

Hier heeft de Scrum Master een originele interventie op toegepast, namelijk de Daily Plank Meeting. Gedurende één week moest het gehele Scrum Team (behalve de Scrum Master) liggend op de grond starten. Alleen de persoon die aan het woord is, moet een ‘plankpositie’ innemen. Omdat de buikspieren in deze positie sterk aangespannen worden, is het lastig om langer dan één minuut aan het woord te zijn. Vooral degenen die wat langer van stof zijn, hebben hiervan geleerd, geeft de Scrum Master aan. Het blijft nog steeds een uitdaging om de Daily Scrum binnen de timebox te houden, maar de tijdsduur is op een ludieke manier bespreekbaar gemaakt.

Ook interessant:

Heb je nu antwoord op de vraag ‘Wat is een Daily Scrum-Checklist” maar wil je nóg meer leren over Scrum? Misschien is een Scrum training dan iets voor jou.

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.