slim
samen
werken

[7 tips] De Scrum Master worden die het team nodig heeft

Heb je als Scrum Master het gevoel dat je onvoldoende doet voor je team? Ok, je voert alles volgens het boekje uit. Alles dat je hebt geleerd tijdens je Scrum Master training. Maar toch heb je het idee dat je meer kan doen. Deze vraag stellen een hoop Scrum Masters zichzelf en terecht. We hebben allemaal blinde vlekken die ervoor zorgen dat we bepaalde zaken niet zien. Zaken die ons team beter kunnen maken. In onze rol als Agile coaches bij Agile Scrum Group hebben we 7 punten geïdentificeerd waaraan je een Scrum Master soms moet herinneren om de Scrum Master te worden die een team nodig heeft.

tips

Wees stil

Omarm het effect van een stilte. Soms heb je de neiging om te blijven praten en het antwoord te hebben op alle vragen. Juist dan is het belangrijk om eens een stilte laten vallen en zien wat er gebeurt. Wie staat er op in de groep? Als je echt een zelfsturend team wil creëren is stilte belangrijker dan het delen van jouw visie en ideeën.

Voel de verantwoordelijkheid

De rol van Scrum Master is vergelijkbaar met die van een dirigent. Je hebt de verantwoordelijkheid om de leden van het Scrum Team tot grote hoogte te brengen. Het gaat niet om macht maar om verantwoordelijkheid. Net als een dirigent laat je een groep getalenteerde individuen samen iets creëren. Iets dat ze los van elkaar niet voor elkaar krijgen.

De kunst van het helpen (versus controleren)

Als derde is het belangrijk dat een Scrum Master weet wat er gebeurt binnen het team. Maar, hierbij moet de grens van micromanagement niet worden overschreden (bijvoorbeeld telkens maar vragen: “Zijn de wijzigingen die gisteren zouden worden doorgevoerd, daadwerkelijk gebeurd?”). De teamleden moeten het gevoel hebben dat ze worden ondersteund in plaats van gecontroleerd. Scrum Masters die dit doen bieden hulp bij het wegnemen van impediments (belemmeringen) in plaats van te vragen naar de voortgang.

Zet het team in de spotlight

Het succes van een Scrum Team straalt af op de Scrum Master. Dus doe alles wat er nodig is om het team goed te laten presteren. En vergeet niet om ze in het zonnetje te zetten als ze dit verdienen. Laat de organisatie weten wat voor excellente prestatie het team heeft neergezet. En beloon het team daarnaast door middel van een taart, middagje bowlen of een workshop kleiduiven schieten. Maakt niet uit, vier de successen van het Scrum Team en laat iedereen het weten.

Maak de weg vrij

Probeer iedere dag af te sluiten met een overzicht op de voortgang van alle impediments. Los ze voor zover mogelijk op. Voor de impediments die meer tijd nodig hebben dan een dag, wees er zeker van dat er een vervolgstap is gezet in het oplossen ervan. Op deze manier maak je de weg vrij voor het Scrum Team om iedere dag zo optimaal mogelijk te presteren.

Weet waar je over praat

De beste Scrum Masters hebben kennis van de markt waarin ze werken, hebben kennis van de techniek die wordt gebruikt etc. Je moet genoeg kennis hebben om een probleem als dit ontstaat uit te kunnen leggen binnen de organisatie (bijvoorbeeld bij het wegnemen van impediments). Maar niet alleen kennis van de techniek en de product of dienst die je ontwikkelt zijn belangrijk. Je moet ook kennis hebben die breder gaat dan dit. In welke markt wordt dit product toegepast, wat zijn de uitdagingen in deze markt? Weet daarnaast ook genoeg over de organisatie waarin jij als Scrum Master actief bent. Hoe worden beslissingen genomen in de organisatie, wie zijn belangrijke spelers in deze organisatie die je wellicht nodig hebt? Heb je deze kennis niet? Dan weet je wat je te doen staat!

Beïnvloed (op positieve wijze)

Succesvolle Scrum Masters weten hoe ze het team (en hun omgeving) moeten beïnvloeden. In eerste instantie moeten teamleden positief door hun Scrum Master worden beïnvloed over het nut en effect van Scrum. Later kan hij zijn technieken gebruiken om het hanteren om bijvoorbeeld een nieuwe manier van testen te gaan gebruiken. Maar ook buiten het team moet een Scrum Master zijn skills van positieve beïnvloeding toepassen. Bij bijvoorbeeld een lid van het MT die moet worden overtuigd van het gebruik van Scrum in het algemeen.

Wil je meer te weten komen over hoe je meer praktijkervaring op kan doen als beginnende Scrum Master? Lees dan ons artikel hierover. Of volg onze Scrum Master training.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.