slim
samen
werken

Developers (voorheen Development Team) , wat is het en wie zijn het?

In het Scrum Framework zijn drie rollen/verantwoordelijkheden gedefinieerd: de Scrum Master, de Product Owner en de Developers (voorheen Development Team).

Wat zijn Developers?

Developers zijn professionals die tijdens de Sprint samen werken aan het opleveren van (een deel van) het project of het product.
Developers bepalen zelf hoeveel werk opgenomen wordt vanuit de Product Backlog. Ook bepalen zij zelf hoe ze het werk gaan doen.
Net zoals de Product Owner het ‘wat’ bepaalt, bepalen de Developers het ‘hoe’.

developers-scrum-development-team

Ook interessant: Wat is zelfsturing?

Wie zijn de Developers?

Developer is iedereen die nodig is om de klantwensen om te zetten naar waardevolle (deel)producten.
Het gaat er dan om dat deze mensen beschikken over de benodigde competenties. Dit gaat zowel om de kennis die ze meebrengen als om de waardes die ze onderschrijven. De Scrum Guide beschrijft de volgende waardes die iedereen die deelneemt aan Scrum moet onderschrijven: betrokkenheid, focus, openheid, respect en moed.

Doordat alle kennis vertegenwoordigd moet zijn, is het zeer waarschijnlijk dat het een multidisciplinair team wordt. Een team dus waarin mensen met verschillende expertises met elkaar samen werken.

Aangezien het werk een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van het hele team, is het niet zo dat alleen de expert in staat moet zijn laat staan geacht wordt om specifieke bij die expertise behorende items op te pakken.

Daarom heeft iedereen die hieraan deelneemt de rol/ verantwoordelijkheid van Developer. Dus je zit niet in het team als marketeer, HR expert of designer, maar als lid van het team.

Wie doet het werk?

Stel je voor dat voor een bepaald project juridische kennis nodig is, dan is het niet vanzelfsprekend dat de jurist in het team alle Product Backlog Items (vaak geschreven in de vorm van User Stories) voor haar rekening neemt.

Hiervoor zijn enkele redenen. Het kan zo zijn dat de persoon met de meeste juridische kennis onverhoopt afwezig is tijdens enkele sprintdagen. Dat ontslaat de rest van het team niet van de verantwoordelijkheid om het item om te zetten in waarde.

Ook kan het zo zijn dat de jurist aan andere taken werkt en dus geen tijd meer heeft voor dat specifiek juridische item.
Het is aan het hele team om na te denken hoe leden met verschillende achtergronden elkaar kunnen helpen en versterken.
Wat hierbij helpt is items zo in taken te verdelen dat onderdelen van werk gedaan kunnen worden door niet-experts. Een User Story waar bijvoorbeeld een presentatie rondom een juridisch probleem gevraagd wordt, kan opgedeeld worden in specifiek juridisch werk: uitzoeken van wet en regelgeving. Een andere taak, het maken van de presentatie in PowerPoint, kan dan door elk ander teamlid opgepakt worden.

Geïnteresseerd om meer te weten over Scrum en de rollen? Volg dan onze Agile Scrum basistraining of neem eens contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Christiaan Kleczewski

Christiaan is Agile Coach en trainer. Zijn expertise ligt op het implementeren en begeleiden van Agile in organisaties en Scrum en andere raamwerken in teams. Dit doet hij op een pragmatische manier met aandacht voor de specifieke omstandigheden in de organisatie en de teams. Immers, organisaties en teams bestaan uit mensen en mensen zijn allemaal anders. Christiaan deelt zijn kennis en ervaring in blogs die regelmatig te lezen zijn op deze website.