slim
samen
werken

De Perfecte Sprint Planning meeting (video uitleg + checklists)

Een Sprint kent 4 meetings. De eerste meeting is de Sprint Planning en vindt plaats op de eerste dag van de Sprint. In deze meeting wordt door het gehele Scrum Team een sprintdoel bepaald en een plan gemaakt om het sprintdoel te bereiken. Dit artikel geeft je inzicht in hoe je als Scrum Team alles uit een Sprint Planning kunt halen.

De voorbereiding

De Scrum Master faciliteert de Sprint Planning en zorgt dat er behalve een meeting room ook bijvoorbeeld post-its, flipover, beamer en andere benodigdheden geregeld zijn. Daarnaast nodigt de Scrum Master de Product Owner, de Developers (voorheen het Development Team genoemd) en eventuele stakeholders en experts uit en stelt hij een agenda op voor de meeting.

De Product Owner bereidt zich voor door de Product Backlog bij te werken en inzichtelijk te maken. Dit houdt o.a. in dat de User Stories voor de komende twee Sprints dusdanig gedetailleerd zijn uitgewerkt dat er ongeveer 5 tot 10 User Stories in een Sprint passen. Iedere User Story bevat bovendien acceptatiecriteria en wordt geprioriteerd.

sprint planning meeting

De Sprint Planning

De Scrum Master zorgt ervoor dat iedereen zich aan de vooraf vastgestelde timebox van de Sprint Planning houdt. Bij een Sprint van 4 weken wordt een maximale timebox van 8 uur aangehouden.

De Product Owner legt tijdens de Sprint Planning de hoogst geprioriteerde User Stories van de Product Backlog voor aan de Developers. Hierbij licht de Product Owner de Product Backlog dusdanig toe dat iedereen deze begrijpt.

Developers stellen op basis van hun capaciteit en de prestaties in vorige Sprints vast welke User Stories zij oppakken. De lijst met geselecteerde User Stories vormt de Sprint Backlog. Vervolgens formuleert het Scrum Team gezamenlijk een definitief sprintdoel dat een duidelijk antwoord geeft op de vraag: wat moet er af zijn aan het eind van de Sprint? Nadat de Developers de User Stories geselecteerd heeft en het sprintdoel duidelijk is, maken de Developers een plan voor het uit te voeren werk. Hierbij worden de User Stories uitgesplitst in behapbare taken die niet groter zijn dan 1 dag werk. Deze taken worden overgeheveld naar het Scrumbord en komen onder “To-Do” te staan.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Christiaan Kleczewski

Christiaan is Agile Coach en trainer. Zijn expertise ligt op het implementeren en begeleiden van Agile in organisaties en Scrum en andere raamwerken in teams. Dit doet hij op een pragmatische manier met aandacht voor de specifieke omstandigheden in de organisatie en de teams. Immers, organisaties en teams bestaan uit mensen en mensen zijn allemaal anders. Christiaan deelt zijn kennis en ervaring in blogs die regelmatig te lezen zijn op deze website.