slim
samen
werken

Welke rollen & verantwoordelijkheden erkent Scrum? (+2min video uitleg)

Dit artikel gaat in op welke rollen & verantwoordelijkheden er zijn binnen Scrum. Bij Scrum zijn er drie hoofdrollen of verantwoordelijkheden te onderscheiden. Hoewel ieder zijn eigen rol heeft, staat een goede samenwerking altijd voorop.

NB: in de Scrum Guide 2020 update wordt niet meer gesproken over ‘rollen’ maar over ‘verantwoordelijkheden’. Naar de toekomst toe zal men dus alleen nog spreken over ‘verantwoordelijkheden’.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een Scrum Master?

De Scrum Master rol / verantwoordelijkheid is er om het team zo te begeleiden dat de samenwerking optimaal verloopt. Hij begeleidt het team door er o.a. voor te zorgen dat het team het juiste proces volgt. Wanneer er extra trainingen nodig zijn is hij degene die deze verzorgt. Ook is de Scrum Master ervoor verantwoordelijk dat de meetings plaatsvinden en faciliteert de Scrum Master in het regelen van voorzieningen zoals een werkruimte, software of hardware. Eigenlijk is de Scrum Master de persoon die ervoor zorgt dat het Scrum Team ongestoord werk kan verzetten.

Echter is de Scrum Master niet hetzelfde als een projectmanager. Om de openheid en samenwerking te bevorderen houdt de Scrum Master zich tevens niet bezig met personele zaken als selectie, beoordeling en beloning van de teamleden.

Lees voor een volledig overzicht van de Scrum Master rol dit artikel: compleet overzicht van Scrum Master taken bij de rol/ verantwoordelijkheid.

Product Owner

De Product Owner rol/ verantwoordelijkheid vertegenwoordigt de belangen van verschillende stakeholders, waaronder de klant. De Product Owner vertaalt klantwensen naar items op de Product Backlog. De Product Owner is ook verantwoordelijk voor het opstellen van een Product Goal. Daarnaast is de Product Owner verantwoordelijk voor de return on investment (ROI), oftewel de waardemaximalisatie van het werk dat Developers opleveren. Dit doet de Product Owner door de backlog te prioriteren.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van de Developers? (voorheen: Development Team)

De samenstelling van Developers (voorheen: Development Team) is meestal multidisciplinair. Samen zijn de Developers in staat waarde te leveren voor de klant. Developers zijn verantwoordelijk voor het opleveren van het werk dat zij in de Sprint Backlog opnemen. Dit noemt men het opleveren van een ‘increment‘. Een increment is een werkende en waardevolle deeloplevering binnen een project.

De teamleden zorgen ervoor dat het product voldoet aan de wensen van de klant en dat het binnen de sprint wordt geproduceerd. Het Scrum Team bestaat uit maximaal 10 personen en is zelfsturend.

Op de hoogte blijven van nieuwe Scrum ontwikkelingen?

Wij versturen eens per twee weken een inhoudelijk artikel van een van onze Agile Coaches. Met deze artikelen, tips, video’s en templates blijf jij gemakkelijk op de hoogte van de laatste Scrum ontwikkelingen. Schrijf je via onderstaand formulier in.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.