slim
samen
werken

Welke SAFe certificering past bij jou?

Wil je een SAFe certificering behalen, maar weet je niet welke SAFe opleiding te kiezen? Kom je in een Agile team te werken binnen een Agile Release Train (ART) en wil je een SAFe certificering halen? Of ga je een coachende rol spelen bij het implementeren van SAFe in jouw organisatie? De keuze voor de juiste opleiding en SAFe certificering kan best lastig kan zijn. Deze blog helpt jou bij het maken van je keuze.
SAFe Certificering Beslissingsboom

Certificering: waar begin je?

SAFe draait om het opschalen van Agile in een organisatie; organisatiebreed Agile werken voor iedereen. Waar begin je met je kennisontwikkeling? Een goede basiskennis van Agile werken is zeer wenselijk als je gaat werken, of werkt in een SAFe organisatie. Hier volgt een drietal omschrijvingen van werksituaties. Herken jij je in een van de situaties, dan past de opleiding met certificering bij jou. Er is geen kennis of ervaring noodzakelijk voor de drie hier onder genoemde opleidingen.

Omschrijving 1
Je werkt in een Agile team of gaat werken in een Agile team dat deel uit maakt van een groter geheel, een Agile Release Train (ART). Jij maakt deel uit van een team dat waarde toevoegende onderdelen ontwikkelt en stemt het werk af met, en werkt samen met andere Agile teams in de ART.
Opleiding/Certificering – Basis Scrum of Kanban

Omschrijving 2
Je werkt niet in het team aan het ontwikkelen van waarde, maar begeleidt en ondersteunt Agile teams om maximale waarde te leveren. Je zorgt als Scrum Master dat het team optimaal kan werken en streeft naar voortdurende verbetering van het proces en team.
Opleiding/Certificering – Scrum Master

Omschrijving 3
Als Product Owner ben je verantwoordelijk voor het ‘wat’, de content. Jij bepaalt welke waarde teams gaan leveren. Je maakt keuzes op basis van wat economisch haalbaar is, zodat die producten of diensten worden geleverd die de meeste waarde leveren. Jij zorgt voor prioritering van taken en zorgt dat teams de juiste input ontvangen om waarde te kunnen leveren.
Opleiding/Certificering – Product Owner

En welke SAFe certificering dan?

Heb je je basiskennis op orde, wat dan? Dan is een verdiepingsslag mogelijk. Werkt jouw organisatie met SAFe of denkt men na over ingebruikname van SAFe? Dan is dit jouw logische vervolgstap. Let op! Basiskennis van en -ervaring met Agile/Scrum werken is zeer wenselijk.

Omschrijving 4
Jouw organisatie werkt met SAFe of gaat met SAFe werken. Vanwege de complexiteit van het SAFe framework is het van essentieel belang kennis op te doen van het raamwerk, zodat jij mee kunt helpen in de transformatie gebaseerd op Agile Lean principes. De opleiding is geschikt voor: Scrum Masters, Agile Coaches, Managers, Projectleiders, Product Management, en Portfolio Management.
Opleiding/Certificering – Leading Safe (SAFe Agilist certificering)

SAFe 5 badge

En dan?

Afhankelijk van je rol binnen jouw organisatie kun je je nog verder specialiseren. Ga jij de SAFe transformatie vorm geven of ga jij straks over de goede werking van de hele ART? Herken jij je in de onderstaande omschrijving, dan is dit jouw volgende certificering. Voor deze training is het noodzakelijk om gecertificeerd te zijn als SAFe Agilist en ruime ervaring te hebben met Agile werken.

Release Train Engineer
Waar een Scrum Master op teamniveau werkt, werkt een Release Train Engineer als Scrum Master over de verschillende teams van een Agile Release Train (ART). Je bent verantwoordelijk voor de vooruitgang op niveau van de waardestroom van de ART (van begin tot einde). Je maakt deel uit van de transformatie door leiders, teams en Scrum Masters te coachen. Met andere woorden, je bent coach op niveau van de ART.

SAFe 5 badge

SAFe Program Consultant
Je begeleidt de transformatie en implementatie van SAFe in een organisatie. Als (intern) verander consultant/coach begeleid je het proces van verandering tot implementatie. Je traint en coacht de organisatie en mag medewerkers officieel certificeren.

SAFe 5 badge

Heb je nog geen keuze kunnen maken en wil je nog meer weten over een opleiding of SAFe transformatie? Neem contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Meer lezen?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ronny Veen

Ronny is een Agile (team)coach en trainer. Zijn expertise ligt in teamontwikkeling en teamcoaching. Hiervoor gebruikt hij elementen uit de sport en elementen uit het Agile gedachtengoed. Samen in kleine stapjes ontwikkelen naar het gewenste doel.