slim
samen
werken

3 Veelgehoorde Misvattingen over Lean en Scrum

Allereerst: Lean en Scrum met elkaar vergelijken is als appels met peren vergelijken:

Lean is de benaming van een filosofie/ gedachtegoed en Scrum is een raamwerk voor het managen van complexe producten en projecten.

Lean en Agile met elkaar vergelijken kan wat mij betreft al wat beter. Wellicht doe ik dat nog wel een keer. Ik krijg echter met regelmaat een aantal vragen over de relatie tussen Lean en Scrum, dus daar besteed ik in dit blog aandacht aan. Deze vragen die ik heb bestempeld als misvattingen. Hier de drie meest gehoorde.

Misverstanden Lean SCrum

Misvatting 1: Lean is voor processen en Scrum is voor projecten

Dat de term Lean veel in relatie wordt gebracht met processen en het verbeteren daarvan, is heel logisch. Green Belts en Black Belts die procesverbeteringen doorvoeren en daarbij gebruikmaken van Lean (en six sigma) tools. Daarnaast wordt Lean vaak uitgelegd als het wegnemen van verspillingen uit het proces is.

Dat heeft inderdaad allemaal met Lean te maken. Maar om nou te zeggen dat Lean alleen gaat over (het wegnemen van verspillingen in) processen… Dan doen we, mijns inziens, het gedachtegoed echt te kort! Lean is de benaming van een filosofie; een mindset. Deze gaat over mensen die samenwerken in een team, over luisteren naar je klant, over het continu verbeteren van de organisatie en over slimmer werken. Dat gaat dus veel verder dan alleen naar de processen kijken en deze verbeteren.

En uit het Scrum raamwerk kun je ook zoveel meer halen dan deze alleen inzetten om projecten te ‘doen’. Het verbeteren van je team, eigen werk, proces, organisatie, kan perfect met het Scrum raamwerk in gedachten. Dan leunen we wellicht wat meer op het Agile Manifesto, maar dan hebben we het over incrementeel verbeteren (kleine stapjes), over multidisciplinair samenwerken, over werk transparant maken, over het organiseren van je dagelijkse werkzaamheden en ook over het verbeteren van de samenwerking.

Als je Lean alleen gebruikt om processen te verbeteren en Scrum alleen gebruikt om projecten te doen, dan benut je wat mij betreft van beiden niet de volle potentie. En dat is zonde!
scrum raamwerk

Misvatting 2: Lean is voor bestaande zaken en Scrum is voor innovatie

Uhm.. nee.

Lean gaat juist ook over innovatie! Een organisatie die goed oog en oor heeft voor klantwaarde en die continu verbetert om zich aan te kunnen blijven passen, die zal zeker (moeten) innoveren. Toyota (grondlegger van het Lean gedachtegoed) maakt toch niet al sinds de jaren 60 exact dezelfde auto? Dan denk ik dat ze de boel wel hadden kunnen sluiten. Toyota brengt juist multidisciplinaire teams samen om nieuwe ideeën uit te werken.

Door de dagelijkse werkzaamheden wat slimmer uit te voeren, krijgen we de gelegenheid om meer te doen, om tijd te besteden aan onderzoek, aan projecten, aan leren van elkaar, aan innovatie.

En gebruik eens elementen uit het Scrum raamwerk in je DMAIC-projecten; een vast ritme waarbij je samenkomt, timeboxes voor je bijeenkomsten of je dagstart, een terugkerende retrospective introduceren binnen je team, een (Product) Backlog opstellen met alle zaken die je zou willen aanpakken als persoon, team, afdeling, organisatie, gezin. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lean en Scrum zijn beiden in te zetten in de uitvoering van de bestaande operatie als voor vernieuwing.

Misvatting 3: We hadden eerst Lean, nu gaan we scrummen

Dan veronderstel je dus dat er een volgordelijkheid in zit of dat het ene het andere kan vervangen en/ of beter is.

Dan wordt het inzetten van Lean of van Scrum wat mij betreft een doel op zich, en dat is het natuurlijk niet. Wat hier vaak ontbreekt is een zinvol ‘waarom’. We gaan met Lean/ Scrum aan de slag, omdat het hip is, omdat anderen het ook doen, omdat we dan een Agile organisatie zijn, omdat… Verzin het maar.

Ik snap wel dat je graag aan de slag wilt met Scrum; je ziet en hoort het overal. En ja, het werkt. Maar om dan gelijk te stoppen met Lean. Ik vraag me überhaupt af hoe je kunt stoppen met Lean en/ of Agile werken. Beiden geven mij namelijk een kijk op de dingen die ik doe. We hebben het er thuis met regelmaat over dat iets niet ‘Lean’ gaat. Dan bedoelen we dat het waarschijnlijk slimmer kan, dan zoals we het nu doen. Dan bekijken we op dat moment wat we nodig hebben om het anders te doen.

Dat geldt ook voor je organisatie: je constateert een probleem, behoefte, mogelijkheid, onbeantwoorde klantvraag etc. En vervolgens bepaal je welke capaciteit (mensen!) je daarvoor nodig hebt. En vervolgens welke ‘tool’ een bijdrage zou kunnen leveren aan het vervullen van de wens. Zo kunnen Lean tools je in bepaalde situaties perfect ondersteunen, evenals Scrum (of Kanban, of Lean Startup, of Design thinking of…)

Lean en Scrum zijn complementair. Zet ze dus niet ná elkaar in of de een als vervanging van de ander, maar gebruik ze samen.

Nog een paar misvattingen

  • Lean en Scrum moeten bottom-up ontstaan.

Het is zeker fijn als de behoefte vanuit de werkvloer ontstaat, maar draagvlak vanuit management is nodig. Zeker als de ‘olievlek’ zich verspreidt. Dan heb je capaciteit en vertrouwen nodig om aan de slag te gaan.

Lees hier mijn oproep aan alle managers om ervoor te zorgen dat medewerkers de ruimte krijgen om zich bezig te houden met (verbeter/ innovatie) initiatieven.

  • Na een theorie training bén je Scrum Master of Yellow/ Green/ Orange Belt

Leuk dat papiertje op je cv, maar wat zegt dat nou over je praktijk ervaring? Het is zeker fijn om de theorie te kennen, maar dan komt het moment om lekker aan de slag te gaan. Probeer uit en kijk wat voor jou werkt. En dat is natuurlijk prettig als je daar wat begeleiding van een coach bij krijgt.

  • Je moet kiezen als organisatie tussen de Lean en agile filosofie

Moet ik hier nog echt op ingaan na de eerste drie misvattingen? Nee toch!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ivar Rameijs

Graag maak ik filosofieën zoals Agile en Lean voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar. Met veel energie, enthousiasme en een beetje theater werk ik met teams en organisaties om lekker aan de slag te gaan! Modellen en theorieën zijn interessant, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Ik ondersteun daar graag bij.