slim
samen
werken

Is Scrum het nieuwe Lean?

ING, ABN AMRO, van Lanschot maar ook de gemeente Amsterdam: steeds meer organisaties gaan met Scrum aan de slag.

Wat is Scrum?

Scrum is onderdeel van de Agile familie, waar ook andere methoden onder vallen (Kanban, Evolutionary Project Management, Extreme Programming). ‘Agile’ is een ander woord voor wendbaar of lenig, en dat is wat deze methodieken beogen te bereiken: het creëren van snel aanpassende en communicatief sterke teams en organisaties.

Scrum is een Agile projectaanpak. In plaats van bij de start al volledig het eindproduct (inclusief budget en planning) vast te leggen, spreken we nu van een stip aan de horizon. Door niet meer alles van te voren in te plannen en alles vast te leggen, creëer je ruimte voor voortschrijdend inzicht en kan je dagelijks bijsturen. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele projectaanpak, waarbij aanpassing van planning, budget of eindproduct veel voeten in aarde heeft (en lastige gesprekken met opdrachtgevers als gevolg). Deze laatste is bij Scrum dan ook veel directer betrokken en kan zijn eisen en wensen sneller inbrengen en bijsturen. Dit zorgt voor minder buitensporige uitloop van tijd, budget en uiteindelijk kwaliteit.

En nu?

Was Scrum vroeger vooral een feestje van de software ontwikkelaars, nu komen ook steeds meer niet IT-organisaties en afdelingen met Scrum in contact. Moeten we nu opeens andere methodieken zoals PRINCE2, MSP en Lean laten varen? Nee!

PRINCE2 werd vroeger gezien als de methode voor het uitvoeren van projecten. Inmiddels hebben ze bij PRINCE2 ook beseft dat deze methode achterhaald is. Agile werken sluit goed aan bij PRINCE2. Daarom is er een recentere versie van de methodiek geïntroduceerd: PRINCE2Agile. Dit is een goed voorbeeld van het feit dat oude methodieken dus niet in de prullenbak gegooid hoeven worden. Soms kan je verschillende methodieken combineren en sluiten ze goed op elkaar aan.

Kan iedere organisatie met Scrum aan de slag?

Er zijn een aantal basisvoorwaarden waar je als organisatie aan moet voldoen om Scrum succesvol toe te passen op je projecten.

  • Openstaan: Er is veel directere communicatie bij Scrum, een organisatie moet dus openstaan voor discussies en onderhandeling.
  • Tijd: Er moet ruimte zijn om mensen fulltime aan een project te laten werken én moeten de beslissers ook meer tijd beschikbaar hebben.
  • Bedrijfscultuur: Het klinkt makkelijk of vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. Mensen moeten binnen een organisatie gewend zijn om samen te werken.

Maar Lean dan?

Goed, Scrum is dus de toekomst, hoe zit het dan met Lean? Moet ik dit allemaal nu vergeten? Lean en Scrum hebben als overeenkomst dat wendbaarheid een centraal thema vormt. Echter waar Lean zich richt op processen, is Scrum een projectmethodiek. Ze zijn complementair te gebruiken en zullen elkaar zelfs versterken. Denk maar aan de dagstarts die bij Lean worden gebruikt om verbeteringen op te halen op de werkvloer en de standup meetings bij Scrum. Positieve ervaringen bij de ene methodiek zullen zorgen voor een betere acceptatie van de andere.

Ben je al bekend met Scrum, maar wil je graag meer weten over Lean? Onze grote zus Bureau Tromp vertelt hier graag over!

Heb je vragen over Lean of Scrum óf Lean en Scrum? Ik help je graag. Mail naar Bas Kooijman.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ivar Rameijs

Graag maak ik filosofieën zoals Agile en Lean voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar. Met veel energie, enthousiasme en een beetje theater werk ik met teams en organisaties om lekker aan de slag te gaan! Modellen en theorieën zijn interessant, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Ik ondersteun daar graag bij.