slim
samen
werken

Wat is een Release Train Engineer (RTE)? Laat de treiningenieur vrij?

Een Release Train Engineer (RTE); weer een mooie Engelse term uit de Agile wereld? Of is het gewoon een nieuwe hippe naam voor een project manager?

Vanavond de term Release Train Engineer maar eens op tafel gooien bij het verjaardagsfeestje bij de buren. Zou iemand dit Agile begrip kennen?

Onder het genot van een verfrissend biertje raak ik aan de praat met de nieuwe buurman en stel dan de oer-Hollandse vraag ”Wat doe jij voor werk?”…. “Ik ben net begonnen in mijn nieuwe functie als Release Train Engineer, een soort Super Scrum Master.” “Kun jij mij coachen in mijn nieuwe rol als Release Train Engineer?” vraagt mijn nieuwe buurman, “jij bent een Agile coach, toch?” Samen praten we verder over zijn nieuwe rol in een verkennend gesprek.

Agile Release Train Engineer wat is een RTE?

Wat is een RTE?

Ik stel de vraag aan mijn buurman: “Wat is een RTE?” Als je even Googelt levert dit namelijk de letterlijke vertaling “Laat de treiningenieur vrij” op.

“Mijn rol als Release Train Engineer (RTE) is een rol in het Scaled Agile Framework (SAFe) dat wij sinds kort gebruiken in onze organisatie, een Agile framework voor het opschalen van Agile werken in organisaties. De RTE heeft in dit framework een rol die lijkt op die van een Scrum Master in het proces van Scrum, maar dan op grotere schaal. Ik ben een dienend leider en ben verantwoordelijk voor de kwaliteit van het proces van waarde creatie uitgevoerd door onze Agile teams in een Agile release train (ART).”

Ik vroeg toen: “Kun je dat anders verwoorden?”. Waarop mijn buurman zei:  “Ik probeer de samenwerking zo optimaal mogelijk te laten verlopen, zodat teams samen continu waarde kunnen leveren en zichzelf verbeteren.”

Release train engineer

Vervolgens vroeg ik weer: “Weet jij ook wat een ART is?” “Ja, een ART kun je zien als een groot team, onze hele afdeling van 115 personen, verdeeld over meerdere Agile teams. Samen werken die teams aan onze belangrijkste dienstverlening (waardestroom).

De Agile teams werken allemaal aan hetzelfde doel, onze productvisie. Dit vraagt om veel samenwerking en afstemming van werkzaamheden met elkaar. Als RTE is mijn doel dat de teams zo goed mogelijk kunnen samenwerken in de ART. Een samenwerkingsproces waar flow in zit, een continue doorstroom van het leveren van deelproductjes in iteraties,” zei hij tegen mij.

Wat doet een RTE?

“Als RTE ga jij dus over de samenwerking. Wat doe jij als RTE om de samenwerking en afstemming te goed te laten verlopen? Kun je kort een opsomming geven?” vroeg ik aan hem. Waarop hij antwoordde:

  • Ik faciliteert ART events, vaste meetings in SAFe, en zorg dat doelen duidelijk zijn (vergelijkbaar met mijn rol van Scrummaster in Scrummeetings),
  • Ik escaleer obstakels die het werk en daarmee de waarde creatie van teams verstoren,
  • Help bij het managen van risico’s om continue waarde levering te verzekeren,
  • Stimuleer en zorg voor continue verbetering,
  • Ik stimuleer zelforganisatie in en samenwerking tussen teams,
  • Ik coach leiding en management, teams en Scrum Masters,
  • Ik zorg voor transparantie.

“Volgens mij heb jij in de basis wel duidelijk wat jouw verantwoordelijkheid is als Release Train Engineer en wat je moet doen. Hoe kan ik jou verder helpen in je rol als RTE?” zei ik. Hij zei: “Ik doe veel op basis van eigen inzicht en online leeswerk.

Ik heb alleen geen idee of ik het goed doe en de juiste kennis heb. Heb je tips?” Waarop ik antwoordde: “Kijk eens op site van de Agile Scrum Group voor een SAFe training.  En ik wil wel een dag met je meelopen om te zien hoe jij je rol in de praktijk uitvoert en je coachen in de uitvoer van jouw rol. Was dit eerste gesprek nuttig?” “Ja, bedankt. Laten we dit over twee weken weer doen.” Hij groet mij: “Bedankt Coach”. “Graag gedaan Super Scrum Master!” reageerde ik, “tot over twee weken.”

Wil je meer weten over Agile, Scrum en SAFe? Volg dan een van onze trainingen of neem eens contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ronny Veen

Ronny is een Agile (team)coach en trainer. Zijn expertise ligt in teamontwikkeling en teamcoaching. Hiervoor gebruikt hij elementen uit de sport en elementen uit het Agile gedachtengoed. Samen in kleine stapjes ontwikkelen naar het gewenste doel.