slim
samen
werken

Flow in Scrumteams [incl. Team-Oefening]

Gebruik Flow Model

Flow chart uitgelegd

Het Flow-model is bedacht door Mihaly Csikszentmihalyi (1975) en beschreven in Beyond Boredom and Anxiety. Het doel van het model is om inzichtelijk te maken hoe je in ‘de flow’ komt. Iemand die flow ervaart, beschrijft de ervaring als volgt:

  1. Je bent volledig gefocust op waar je mee bezig bent.
  2. Er is een duidelijk doel.
  3. Het gevoel van tijd verdwijnt.
  4. Er is een intrinsieke motivatie.
  5. De uitvoering gaat zonder moeite, als vanzelf.
  6. Vaardigheden en uitdagingen zijn in balans (zie model).
  7. Je verliest je zelfbewustzijn.
  8. De taak is onder controle.

Flow Model

Voorbeelden van flow-ervaringen zijn het maken van een mooie tekening, het schrijven van een verhaal of artikel, het maken van een tentamen, het leren van een muziekstuk, of natuurlijk het werken aan een product of dienst in een Scrum-team.

flow in werk

Voor een flow-ervaring is het essentieel dat iemands vaardigheden en de uitdaging die hij of zij aangaat in balans zijn. Zo zal een professionele wielrenner een fietstocht van veertig kilometer als ontspannen ervaren (rechtsonder in model) terwijl iemand die nooit aan sport doet daar bezorgd of angstig tegenop kan zien (linksboven in model).

De ervaring is dus persoonsgebonden en verandert bovendien met de tijd. Als bijvoorbeeld iemand die nooit heeft gesport ineens twee keer per week zou gaan hardlopen, dan zal deze persoon binnen de kortste keren dezelfde fietstocht van veertig kilometer als opwindend ervaren, en misschien zelfs in de flow raken. Door te draaien aan de knoppen ‘uitdaging’ en ‘vaardigheid’ kunnen mensen in de flow komen.

Ook in onze hersenen is de staat van flow te herkennen. In een staat van flow vergeten mensen de tijd en zichzelf, en ervaren ze minder emoties. Dat zijn allemaal zaken die geassocieerd worden met de prefrontale cortex, en Dietrich (2004) stelt dat de ervaring van flow inderdaad gepaard gaat met een verminderde activiteit in de prefrontale cortex. In dit gedeelte van de hersenen zit ons bewustzijn, ons werkgeheugen, de ervaring van tijd en onze emoties.

Naast verminderde activiteit in dit deel van de hersenen ontstaat bij de ervaring van flow waarschijnlijk een directe verbinding met ons impliciete geheugen (ons onderbewustzijn). Hierdoor communiceren verschillende hersengebieden met elkaar, wat leidt tot verhoogde creativiteit.

Hoe pas ik het Flow Model toe?

Als Scrum team kun je de volgende oefening doen:

  1. Schrijf gezamenlijk de belangrijkste activiteiten van jouw Scrumteam op (maximaal 10).
  2. Ieder teamlid schrijft de activiteiten voor zichzelf op post-its en plakt deze in het flow-model, dat op een vel papier is getekend
  3. Ieder teamlid geeft bij drie post-its aan waar hij of zij (1) meer uitdaging wil of (2) meer vaardigheden wil opbouwen
  4. Bespreek de resultaten in het team. Focus op waar het team elkaar kan helpen groeien. Zo ontwikkel je T-shaped teamleden en is men zo veel mogelijk in de flow.
  5. Maak afspraken over ieders persoonlijke ontwikkeling.
  6. Het resultaat is jouw persoonlijke pad naar meer flow, en dus naar meer werkgeluk.

Ook interessant:

Wat is scrum? 10 korte animatie video’s 
Drive en Intrinsieke Motivatie door Daniel Pink
Scrum motiveert!
• Scrum Tools: welke kies je bij Agile projectmanagement?

Heb je nu antwoord op de vraag ‘Wat Flow is in Scrum?” maar wil je nóg meer leren over Scrum? Misschien is een scrum training dan iets voor jou.

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.