slim
samen
werken

Hoe ziet de dag van een Scrum Master eruit?

Geregeld krijgen wij de vraag gesteld hoe het nou kan dat de verantwoordelijkheid van Scrum Master een fulltime aangelegenheid is. Kennelijk heerst ergens nog de beleving dat de rol van Scrum Master beperkt is tot het aanwezig zijn tijdens meetings. Een simpele optelsom leert dan dat als je 1 team hebt, je gemiddeld 2 uur per dag kwijt bent aan het faciliteren hiervan. Uiteraard is dit niet representatief voor de werkelijkheid. De Scrum Master rol omvat veel meer dan alleen aanwezig zijn tijdens sessies, ondek in deze blog hoe een dag van een Scrum master er werkelijk uitziet.Scrum_Master

Verantwoordelijkheden

De Scrum Master kent verschillende verantwoordelijkheden, maar hoofdzakelijk zorgt hij/zij ervoor dat de teams Scrum begrijpen en optimaal samen werken, de Scrum Master zal dit proces begeleiden. Hieronder vallen verschillende rollen:

De complexiteit van de verantwoordelijkheid behelst vaak veel meer dan alleen de begeleiding van het Scrum Team zelf. In de praktijk gaat het vaak ook juist om de stakeholders die met het team te maken hebben. Welke invloeden hebben zij op het Scrum Team? En hoe zorg je dat zij ook de juiste mindset en gedragsverandering doorgaan, zodat het Scrum Team daadwerkelijk in staat is waarde te leveren.

Interventies

De Scrum Master houdt zich dus hoofdzakelijk bezig met interveniëren. Dit doet hij/zij op verschillende momenten:

 • Tijdens Scrum meetings
 • Tijdens 1-1 momenten met de Product Owner of Developers
 • Tijdens tactische/strategische meetings met andere lagen, zoals lijn managers, middenmanagement, management en directie
 • Tijdens 1-1 momenten met elke medewerker die invloed heeft
 • Tijdens sessies met externe stakeholders

Tijdens deze interventies speelt de Scrum Master een enorm belangrijke rol. Het is de Scrum Master die immers scherp zal toekijken op proces, inhoud, maar ook onderstromen. Op zo’n manier kan de Scrum Master objectief bepalen waar aandacht naar uit moet gaan. Dit kan soms door een interventie op het moment zelf, maar dit kan ook door het onderwerp te faciliteren in bijvoorbeeld de komende Retrospective.

Voorbereiding is het halve werk

In de praktijk zie je nog veel bekende vormen van reflecteren, zoals de top/flop, tips/tops, stermodel, 5 vingers, etc. Op een gegeven moment raak je hier de kern niet meer mee en is het dus interessant na te denken welke werkvorm wél het onderwerp raakt, zodat er echt verbetering plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van vertrouwen. Dit ontstaat niet doordat je op het moment zelf iemand vertelt dat hij meer vertrouwen moet hebben, maar vooral door na te denken welke werkvorm/activiteit je kan inbrengen om mensen dit zelf te laten voelen door het te ervaren. Dat betekent dat je als Scrum Master ook veel tijd bezig bent met zelf te vertragen, om de ruimte te hebben en echt te zien wat er speelt in het team. ‘Read between the lines’ zeggen we ook wel eens. Wat bereid je dan zoal voor?

Voorbeeld van een dag van de Scrum Master

Maandag

 • 9.00-9.15u: We starten de dag met een korte check-in met het team. De check-in gaat alleen over hoe wij ons nu voelen, hoe we erbij zitten en alles wat men op dat moment kwijt wil. We vermijden hier inhoudelijke werkgesprekken.
 • 9.15-10.00u:  Tijd om even rustig achter de computer op te starten, mails bij te werken etc.
 • 10.00-11.00u: 1-1 coaching User Stories/Prioriteiten met de Product Owner
 • 11.00-12.00u: Refinement met het Scrum Team
 • 12.30-13.15u: Lunch
 • 13.15-14.15u: Sprint Planning met het Scrum Team
 • 14.15-15.00u: Coaching in het werkveld Developers, coaching Product Owner, coaching interne stakeholders
 • 15.00-16.00u: Overleg met management
 • 16.00-17.00u: Voorbereiding interventies

Je ziet, de dag van een Scrum Master is zo gevuld. De maandag kenmerkt zich in dit voorbeeld door veel meetings, de overige dagen zijn vooral gevuld met voorbereidingen van sessies, training/opleiden en het coachen van belanghebbenden.

Vergeet dus vooral tussendoor ook zelf niet even te vertragen en uit te zoomen op waar je mee bezig bent, ben je nog effectief en kun je dus het Scrum Team en de organisatie nog optimaal ondersteunen? Veel plezier!

Wil je nog veel meer weten over de taken die horen bij de Scrum Master rol? Wellicht is een training tot Scrum Master dan iets voor jou?

Ook interessant:

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.