slim
samen
werken

Hoe lang duren Scrum Meetings als je niet fulltime Scrumt? (+ handige rekentool)

Consultant Rik van der Wardt krijgt vaak vragen over de duur van Scrum Meetings. Want hoe lang duurt een Sprint Planning bijvoorbeeld als je niet fulltime Scrumt? Dat wordt beantwoord in de blog van deze week. Ook ontwikkelde hij een handige rekentool om de lengte van jouw Scrum Meetings te berekenen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan verder.

hoe lang duren scrum meetings timebox

De ideale wereld

Als je een eerste Scrumproject opstart, moet je als Scrum Master (overzicht van Scrum Master taken) de verschillende Scrum Meetings voor het team gaan inplannen. De bedenkers van Scrum geven in de literatuur aan dat je als Scrumteam fulltime aan een project moet werken, zodat je 100% focus hebt. Want, focus zorgt voor een hogere kwaliteit en een kortere doorlooptijd van projecten. Met een fulltime project en sprints van een maand duurt de Sprint Planning 8 uur, de Review 4 uur, de Retrospective 3 uur, en de Daily Scrum 15 minuten.

Maar hoe zit dit dan als je niet fulltime kunt Scrummen? Wat als je een kleine organisatie bent en geen dedicated projectteam kunt vrijmaken? Wat als je een pilot wilt doen met Scrum, maar niet direct een fulltime team wilt inzetten? Wat als je één dag per week wilt Scrummen, gewoon omdat dat genoeg is? Wat mij betreft allemaal terechte vragen.

Scrum Meetings

De praktijk

In de praktijk zie ik bij veel kleinere organisaties en bij organisaties die experimenteren met Scrum dat een fulltime team niet realistisch is. Zij passen Scrum dan bijvoorbeeld één of twee dagen per week toe op een project, waardoor ook de voorgeschreven duur van de meetings wordt beïnvloed. De andere dagen werken mensen dan aan hun overige werkzaamheden. Zo kun je project- en lijnwerkzaamheden prima combineren.

Bovenstaande werkt vaak erg goed. Wat mij echter opvalt is dat de duur van de Scrum Meetings nogal kan variëren tussen Scrumteams die de werkwijze enkele dagen per week toepassen.

Daarom besloot ik een rekentool te ontwikkelen voor Scrumteams die minder dan 5 dagen per week Scrummen, of minder dan 8 uren per dag. De tool geeft een richtlijn voor de duur van jouw Scrum Meetings.

Instructie bij de rekentools (+ download)

Download de rekentool hier.

Noteer in de gele vlakken hoeveel weken jouw sprint duurt, hoeveel dagen per week je sprint, en hoeveel uren per dag.

Scrum meetings

De rekentool geeft aan hoe lang jouw Sprint meetings (in uren) zouden moeten duren.

duur scrum meetings bij niet fulltime of parttime scrum

Meer leren over Scrum Meetings?

Volg dan vooral één van onze Scrum trainingen, of verdiep je verder in onze artikelen op de website. Bijvoorbeeld over wat Kanban is.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.