slim
samen
werken

Is een Scrum Master echt nodig bij ervaren teams? [4 redenen]

De Scrum Master heeft als rol om teams op weg te helpen naar zelfbestuur en zelfstandigheid. Een zelforganiserend team kan, binnen de gestelde kaders, bepalen hoe ze hun werk het beste uitvoeren. Een zelfstandig team kan haar eigen problemen oplossen, zoekt samen constant naar manieren om te verbeteren en levert consequent waarde voor de organisatie. Ook als een team die zelfstandigheid bereikt blijft de Scrum Master toegevoegde waarde leveren. In deze blog geef ik 4 redenen waarom een Scrum Master bij zelfstandige teams nodig is.

1. De Scrum Master is nodig om te observeren

De rol van een Scrum master bij een goed team is die van coach, mentor en facilitator. Ook een goed team kan zich blijven verbeteren en innoveren; er is altijd een grootste impediment om weg te nemen. De Scrum Master kan dit identificeren door te observeren. Verder bestaat het risico dat een high performing team een blinde vlek krijgt. De Scrum Master die buiten de Developers staat kan ondersteuning bieden om die blinde vlekken zichtbaar te maken.

2. De Scrum Master is nodig om te coachen

Een goed team is een team dat feedback vraagt en geeft. De basis hiervoor is vertrouwen zoals Patrick Lencioni beschrijft in De 5 frustraties van teamwork. Alleen met vertrouwen in elkaar en vertrouwen van de organisatie in het team is goede feedback mogelijk. Dit vertrouwen moet worden opgebouwd en onderhouden. De Scrum Master doet dit door te coachen op persoonlijke doelen, houding en gedrag. Bij veranderingen in het team of de organisatie moet het vertrouwen soms opnieuw worden opgebouwd.

3. De Scrum Master is nodig om het sprint doel te bewaken

Naarmate het product of dienst meer wordt gebruikt, komt naast ontwikkelwerk meer beheerwerk naar het team. Het sprint doel kan hierbij in gevaar komen door verschuiving van focus tijdens de sprint. De Scrum Master blijft het hele scrumteam coachen om een goede balans te vinden en ‘echte’ doelen te realiseren.

4. De Scrum Master is nodig om de organisatie te coachen

Volgens de drie niveaus van de Scrum Master blijft de rol ondersteuning bieden aan;

 1.  De Devlopers
 2.  Het scrum team inclusief product owner
 3.  De organisatie als geheel

Voor de ondersteuning op organisatorisch niveau wordt bij sommige bedrijven een agile coach ingehuurd. Hier is een ervaren Scrum Master, die de organisatie goed kent, een uitkomst. De organisatie moet de rol van Scrum Master dan wel goed plaatsen en waarderen. Een aantal tips voor de Scrum Masters van ervaren teams (en hun organisaties) volgen.

scrum master nodig bij ervaren team

11 Tips

 1. Leer uw organisatie wat het Scrum Framework is en wat de taak van de Scrum Master is.
 2. Breng kleine verbeteringen aan en presenteer de resultaten. Maak ze openbaar en transparant.
 3. Help met het verwijderen van organisatorische belemmeringen.
 4. Werk met andere Scrum Masters op organisatieniveau samen.
 5. Leer de organisatie een empirische aanpak en de voordelen ervan.
 6. Leer uw organisatie over het leveren van waarde bij elke Sprint en het leveren van een Done Increment.
 7. Leer het management over zelfsturing.
 8. Introduceer Scrum aan andere teams (als ze niet bekend zijn met Scrum).
 9. Samenwerken met leiderschap om belemmeringen met succes weg te nemen.
 10. Leef volgens de Scrum-waarden en leer de Scrum-waarden aan de hele organisatie.
 11. Behandel uw organisatie als een holistisch systeem en luister naar haar behoeften.

Een goed agile werkend scrum team heeft geen fulltime aandacht van een Scrum Master nodig, een organisatie des te meer. De Scrum Master zet zich in voor het team door de organisatie mee te nemen.

Is jouw interesse gewekt om Scrum Master te worden? Volg dan onze Scrum Master training en leer in een paar dagen de fijne kneepjes van het vak.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Klaas van de Gevel

Klaas is Agile Coach afkomstig uit een IT omgeving. Zijn expertise ligt op het coachen van teams in Agile werken. Als Scrum Master of Agile Coach heeft Klaas een pragmatische, resultaatgerichte aanpak.