slim
samen
werken

High performing teams, wie wil ze niet?

Zou het niet fantastisch zijn? Een hele afdeling… nee een hele organisatie met high performing teams! High performance teams die als een speer gaan en resultaten leveren om je vingers bij af te likken, ik denk dat weinig organisaties hier nee tegen zouden zeggen. Maar wat is een high performing team en hoe word je een high performing team? En kan elk team een high performance team worden?

Wat is een team?

In een high performance team draait het om het team. Maar let op! Een team is geen team door het woord er op te plakken. En een team is zeker niet zomaar een high performing team.

Francis en Young (1979) definiëren een team als volgt:

“Een energieke groep mensen die zich inzetten voor het bereiken van gemeenschappelijke doelen die goed samenwerken en het leuk vinden om dit te doen, en die hoogwaardige resultaten produceren”

High performance teams

Een high performance team is een team dat hoogwaardige resultaten produceert. Het draait om meer dan alleen kwantitatieve output. De performance van een team wordt gezien als een resultaat van de relatie tussen het vermogen van mensen, motivatie en omgeving (Stott & Walker, 1995). Een high performance team kenmerkt zich door verschillende aspecten:

  • Team bevlogenheid: de energie en toewijding voor het werk en aan elkaar.
  • Zelfstandigheid: zelfstandigheid van teams, verantwoordelijkheid nemen als team (gedeelde verantwoordelijkheid) en continue leren en verbeteren als team.
  • Doelgericht samenwerking: samenwerken aan een hoger gelegen (motiverend) doel (purpose).
  • Taakgerichte samenwerking: informatie/kennis delen, open communicatie en onderlinge afstemming van het teamwerk (zelforganisatie).
  • Stakeholdergerichte samenwerking: goede afstemming met de ‘buitenwereld’ van een team. (Klant, inwoner, patiënt, andere teams, management, etc.)

Hoe ontwikkel je high performing teams?

Uit de genoemde aspecten valt af te leiden dat er geen blauwdruk is die één op één overal toepasbaar is. Volgens Stott en Walker beïnvloeden drie factoren de performance van teams:

  1. Motivatie
  2. Vermogen van mensen (competenties)
  3. Omgeving

Motivatie
Begin met het realiseren van een motiverende visie, zodat teamleden zich hiermee kunnen identificeren. Een visie die past bij de missie van een organisatie. Deze beantwoordt de vraag: Waarom doen we dit project of ontwikkelen we deze dienstverlening?  Dit draagt bij aan de motivatie en toewijding van teamleden en het nemen van initiatief in een team.

Competenties
Om goed te kunnen presteren als team draait het ook om vermogens (competenties) van teamleden. Denk aan competenties op vakinhoudelijk gebied en op het interpersoonlijke vlak (soft skills). Zet de beste voetballers van de wereld in één team en ze worden niet gegarandeerd kampioen. Dit geldt ook voor mensen in teams binnen organisaties. Ontwikkel (continue) naast de vakinhoudelijk skills ook de interpersoonlijke skills van de teamleden. Een Scrumteam dat bijvoorbeeld niet kan communiceren over zaken die verkeerd gaan in een retrospective (of geen feedback kunnen geven), kan niet leren en zal nooit uitgroeien tot een high performance team.

Omgeving
De omgeving waarin een team opereert is ook belangrijk. Denk hierbij aan de fysieke werkomgeving. Zit het team verspreid door het gebouw? Hebben ze een motiverende plek om samen te werken? Zijn de processen en systemen die ze gebruiken op orde en stabiel? Dragen ze bij aan de high performance van een team of frustreren ze het team? Denk bij de omgeving ook aan de manier van leidinggeven en de organisatiestructuur. Blijf je top down sturen en controleren of  ben jij als manager de teamontwikkelaar? Alleen een structuur neerzetten is niet voldoende. Het draait in team performance voor een groot deel om de ‘zachte’ aspecten (waarden, cultuur, gedrag en stijl van leiding geven). Dit heeft aandacht nodig om high performance teams te realiseren.

Een high performance team realiseer je niet zomaar. Zelfs al heb je alle (harde) randvoorwaarden goed ingericht, dan nog is het geen 100% garantie dat elk team een high performance team wordt. Elk team kan groeien, de vraag is hoe snel en hoeveel tijd en ruimte gun je een team om zich te ontwikkelen?

Binnen Agile organisaties hebben Scrum Masters een belangrijke rol als teamontwikkelaar. Ben jij al Scrum Master en wil jij expert worden in het ontwikkelen van high performing teams? Volg dan onze tweedaagse Scrum Master Advanced training.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ronny Veen

Ronny is een Agile (team)coach en trainer. Zijn expertise ligt in teamontwikkeling en teamcoaching. Hiervoor gebruikt hij elementen uit de sport en elementen uit het Agile gedachtengoed. Samen in kleine stapjes ontwikkelen naar het gewenste doel.