slim
samen
werken

Agile Leiderschap: hoe coach je managers in een Agile transformatie?

Agile Coaches helpen managers om Agile Leiderschap te adapteren tijdens een Agile Transformatie. Als een organisatie, namelijk in een transformatie zit, zal ook het management moeten transformeren. Managers die Agile Leiderschap hanteren vertonen voorbeeldgedrag, inspireren, coachen, zorgen voor alignment en helpen de organisatie optimaliseren. In deze blog geven we 4 tips om als Agile Coach managers te begeleiden naar Agile Leiderschap.

Agile Leiderschap

Tip 1: Training

We beginnen meestal met het verzorgen van een training: Agile voor Managers. Met deze training wordt (onder andere) duidelijk gemaakt wat het nut van Agile is en wat de nieuwe rol van het management kan zijn. Daarnaast worden interessante theorieën, ervaringen en overtuigingen gedeeld om het zelfbewustzijn te prikkelen. In deze sessies worden de verschillende ondersteuningsvormen besproken, zoals intervisie, inhoudelijk sparren en coachingsgesprekken. In dit gesprek maak je vervolgens coachingsafspraken: waarop wil iemand gecoacht worden? Hoe veel afspraken plannen we in eerste instantie? Wat zijn wederzijdse verwachtingen?

De vervolgstappen kunnen dan verwoord worden in het GROW-model. Het GROW-model biedt een laagdrempelige en oplossingsgerichte insteek. De ontwikkelbehoefte, oftewel het doel dat iemand voor ogen heeft, is ook het startpunt in het GROW-model.

Tip 2: Learning Agility

Als Agile coach probeer je leerprocessen te ondersteunen. Ook het management heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van leerprocessen. Daarom is het belangrijk dat het management zelf gaat ervaren wat het is om te leren dat ze van zichzelf fouten mogen maken. Als Agile Coach is het belangrijk om daar een voorbeeld rol voor aan te nemen. Zorg ervoor dat managers tijdens coachingsessies hun learning Agility vergroten en dat ze de waarde van leren opnieuw beleven.

 Tip 3: Vertraag

Als Agile Coach wil je sommige processen versnellen en soms wil je vertragen om ruimte te maken om te leren. Managers hebben vaak veel ervaring, kennen veel theorieën en er spelen veel partijen een rol. Het is vaak druk in hun hoofd.  De neiging is dan veelal om snel conclusies te trekken, besluiten te nemen en weer door te gaan. Deze neiging kan een valkuil zijn, omdat duurzame gedragsverandering bewustzijn vraagt. Je moet je een tijdje bewust blijven van je wensen, je vergissingen, de effecten en de kansen. Dat vraagt veelal om vertragen en focus bij de Agile Coach en het management.

 Tip 4: Controle gedrag

Als mens proberen we de werkelijkheid te controleren. We stellen allerlei eisen aan onszelf en anderen. We moeten heel veel van onszelf en proberen de werkelijkheid zo aan te passen dat ze voldoet aan ons ideaal.  Managers zijn daarin niet anders en omdat hun rol hen formele macht en verantwoordelijkheid geeft, leidt dit tot een grotere controle neiging. Nu is er op zich niet zo veel mis met controle, wanneer je effectief controle kunt uitoefenen. Op veel zaken kunnen we echter geen controle uitoefenen, of werkt controlegedrag juist averechts. Het controleren van eigen gedachten is al lastig, laat staan de gedachten, het gedrag, de prestaties en de motivatie van anderen. Onderzoek heeft aangetoond dat straffen en belonen, maar heel beperkt werken.

Intrinsieke motivatie zorgt voor optimale prestaties en heeft alles te maken met autonomie. Controleneiging vanuit het management staan vaak haaks op autonomie. Grip krijgen op de ineffectieve controle neigingen is dus een terugkerend thema. Wanneer dit thema doorgrond wordt kunnen managers zich ontwikkelen naar echte leiders. Want leiders hebben invloed, zonder te controleren.

Hopelijk helpen deze stappen je op weg. Natuurlijk komt er veel meer kijken bij het coachen Agile Leiders. Daarom is dit ook een onderdeel van onze Agile Coach opleiding.

Meer lezen over Agile Coaching of Agile Leiderschap?

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Thijmen Sietsma

Thijmen Sietsma is Agile Coach en consultant. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring als trainer, teamcoach en consultant. Zijn specialisaties zijn motivatie, organisatieontwikkeling en de Agile Mindset. Hij heeft ruime ervaring met het vormgeven van participatieprocessen en het coachen van zelforganiserende teams. Binnen de Agile Scrum Group begeleidt hij Agile Transformaties. Zijn insteek is daarbij altijd maatwerk: samen op zoek naar de cultuur en structuur die optimaal aansluit bij de unieke situatie.