slim
samen
werken

Wat is NLP?

Ben je tevreden met de manier waarop jij je werk en je leven invulling geeft? Of zou je weleens willen dat sommige aspecten anders waren? NLP kan een uitkomst bieden. In deze blog zal ik uitleggen wat NLP precies is en welke vier pijlers van belang zijn.

Wat NLP is en wat je ermee kan

Waarom moet je NLP inzetten?

De kracht om te veranderen zit in jezelf. NLP, helpt je te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. NLP is als een schatkist vol met tools, zoals het NLP communicatiemodel en het NLP coachmodel. Het helpt je bijvoorbeeld om betere relaties met de wereld om je heen en jezelf op te bouwen. Of het helpt je effectiever te zijn in je communicatie.

Wat is NLP eigenlijk?

NLP is een afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren. De “N” staat voor Neuro en heeft betrekking op ons zenuwstelsel. Al onze zintuigen nemen continu waar. Ontdek hoe jouw zintuigen je veel meer vertellen dan je tot nu toe bewust bent. De “L” staat voor Linguïstisch en gaat over hoe wij door middel van taal, de wereld om ons heen vormgeven. De “P” staat voor Programmeren en gaat over hoe we eerdere ervaringen in ons brein opslaan door middel van patronen (programma’s). Als we onze ervaringen anders programmeren dan kunnen we veranderingen aanbrengen in ons leven. NLP biedt tools, technieken en inzichten om hiermee aan de slag te gaan.

“Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg” ~Tony Robbins

Quote van Tony Robbins

NLP leert je onbewuste automatische processen aan te passen

Het eerste onderdeel is Neuro en heeft te maken met de samenwerking tussen onze hersenen en onze zintuigen. We ervaren de wereld via onze vijf zintuigen: ogen (zien), oren (horen), neus (reuk), tong (proeven) en huid (voelen). We gebruiken onze zintuigen om de buitenwereld te verkennen en te duiden. Deze waarnemingen zet jij in je hersenen om in denkprocessen en ervaringen. Deze denkprocessen zijn vaak onbewust. NLP leert je hoe je meer bewust kunt worden van de onbewuste processen in je hersenen. Daarmee krijg je een belangrijke tool in handen: als je je bewust wordt van bepaalde patronen, dan kun je ze ook veranderen.

Leren hoe jij effectief kan communiceren

Het tweede belangrijke onderdeel van NLP is Linguïstisch, wat taalkundig betekent. De linguïstiek verwijst niet alleen naar de woorden waarmee je communiceert, maar ook naar je lichaamstaal en hoe je deze gebruikt. Iedereen heeft een andere manier van communiceren. Jouw alledaagse woordkeus verklapt meer over jouw manier van denken en naar de wereld kijken, dan je in eerste instantie door hebt. Elk mens heeft een zekere denk- en praatvoorkeur. Sommigen hebben (onbewust) de voorkeur voor beelden, dat kun je horen doordat ze zinnen gebruiken als: “laten we er eens naar kijken”, “hoe zie jij dit?”, “het uitzicht was prachtig”. Anderen hebben een voorkeur voor klanken en geluid: “hoe klinkt deze oplossing voor jou?”, “de plek was zo mooi en rustig, je hoorde niet eens de snelweg”.

Een derde voorkeurssysteem dat mensen kunnen hebben is dat zij meer in gevoelens denken en praten: ”het was er erg koud”, ”ik heb geen goed gevoel over deze beslissing”. Dus wat mensen zeggen, levert aanwijzingen op over wat er zich in hun hoofden afspeelt, namelijk of ze meer op beelden, woorden of gevoelens reageren.

Wat betreft lichaamstaal kun je erachter komen wat voor stijl iemand heeft, zonder dat daar één woord aan te pas hoeft te komen (Nieuwsgierig? Zoek dan op “oogzoekpatronen”). Handig als je dit doorhebt, want dan kun je voor jezelf nagaan welk soort taalgebruik je zou kunnen gebruiken om het beste te reageren op iemand.

Gedragspatronen veranderen

Programmeren heeft betrekking op de hardnekkige gedragspatronen, die je hebt aangeleerd en vervolgens (onbewust) blijft herhalen. Je denkt er vaak niet opzettelijk over na, maar er zijn veel alledaagse handelingen die je onbewust altijd op dezelfde manier doet. Sommige mensen trekken bijvoorbeeld altijd hun linkerschoen eerder aan dan hun rechterschoen of zetten hun wekker standaard uit met hun rechterhand.
Ook hier geldt weer: als je je bewust kunt worden van deze gedragspatronen, kun je ze veranderen naar een patroon dat effectiever voor je is.

De vier pijlers van NLP

Vier belangrijke aspecten van NLP zijn:

  • rapport (spreek uit op z’n Frans: rappoor)
  • zintuigelijk bewustzijn
  • resultaatgericht denken
  • flexibiliteit van gedrag

Rapport
Regel één in communicatie luidt: “creëer rapport alvorens te verwachten dat iemand naar je luistert”. Rapport is zoiets als “invoelende relatie” of “begrip over en weer ” of “het tot stand brengen van een sfeer van wederzijds vertrouwen en wederzijdse betrokkenheid, waarin mensen zich op hun gemak voelen en vrijuit kunnen reageren”. Het gaat om tweerichtingsverkeer. Je hoeft iemand niet persé aardig te vinden om rapport mee op te bouwen. Er wordt wel eens gezegd “met rapport is alles mogelijk, zonder rapport niets”. Hoe het werken met rapport precies werkt, leggen we in volgende blogs verder uit.

Zintuigelijk bewustzijn
Zintuiglijk bewustzijn heeft alles te maken met het “neuro-gedeelte” van NLP. Hoe bewust ben jij je van het inzetten van je zintuigen en van de manier waarop jij vervolgens je beeld van de wereld creëert? Welke zintuigen zet jij in, en welke nog niet of minder, om de wereld waar te nemen? En welke zintuigen zet je gesprekspartner in? Hoe goed ben jij in het lezen van lichaamstaal, met andere woorden; het waarnemen wat er bij je gesprekspartner allemaal gebeurt, naast de woorden die worden uitgesproken? In de NLP technieken kist zitten methoden die je hierbij helpen.

Resultaatgericht denken
NLP-ers hebben geleerd om te denken in doelen en resultaten. In plaats van in een negatieve denkspiraal opgesloten te blijven, kun je resultaatgericht leren te denken. De principes van een resultaatgerichte aanpak kunnen je helpen de beste beslissingen te nemen en de beste keuze uit te voeren. Dit kan variëren van wat je aankomend weekend gaat doen tot het uitvoeren van een belangrijk werkproject. En let maar eens op, niets is zo voldoening gevend als het behalen van gestelde doelen. Met NLP gaat het je lukken.

Flexibel gedrag
Voor flexibel gedrag geldt de regel: “als je huidige werkwijze niets oplevert, doe dan iets anders”. Want “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Wees bereid te veranderen, laat er eens een ander gezichtspunt op los, experimenteer eens met een andere aanpak. Op die manier stel je je jezelf in staat het beste uit elke situatie te halen.

De basis van NLP is gelegd. Door middel van bewustwording van zintuigelijke processen en bepaalde gedragspatronen kun jij effectiever communiceren en je leven veranderen.

Wil je meer leren over NLP? Hou dan de komende blogs in de gaten of volg de NLP training. Je kan ook altijd contact opnemen met een van onze experts via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195

Ook interessant:

Over de auteur: Ingrid Manasse

Ingrid is Agile coach en trainer bij Agile Scrum Group. Na een studie Psychologie en Communicatiewetenschappen, heeft Ingrid veel ervaring opgedaan als consulant, teamleider en manager. Met veel kennis over leiderschap, Agile en Scrum werken, Deep Democracy, DISC en NLP, is Ingrid uitermaten geschikt om organisaties te helpen veranderen en slimmer samen te werken door middel van Agile werken.