slim
samen
werken

De Duivelsdriehoek: van traditioneel projectmanagement naar Agile

De traditionele projectmanagement driehoek, die ook wel de duivelsdriehoek wordt genoemd, maakt de relatie tussen tijd, scope, budget en kwaliteit op een simplistische wijze zichtbaar. Maar wat is die relatie eigenlijk? En waarom heet het de duivelsdriehoek? In dit blog wordt uitgelegd hoe Agile werken de duivelsdriehoek minder duivels maakt.

De normale en de omgekeerde duivelsdriehoek

Grote kans dat je bij het woord “project” meteen ook denkt aan “te duur”, “te laat opgeleverd” en “gefaald”. En dat is helemaal niet gek. Want als een project langer duurt, dan kost het vaak ook meer geld. Maar wist je dat een project helemaal niet over de deadline en over het budget hoeft te gaan? Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is die duivelsdriehoek om te draaien.

Wat is de duivelsdriehoek?

Elk project kent een aantal kaders. Om te beginnen is er een bepaalde reden voor het project: wat wil je er mee bereiken? Dat bepaalt wat je binnen dat project doet, en wat niet. Daarnaast heb je meestal ook te maken met een deadline en budget. Dat begrenst de tijd die je eraan kunt besteden en hoeveel geld je uit kunt geven. Tot slot zijn er waarschijnlijk bepaalde eisen aan de kwaliteit van het werk. Ga je voor een zeven of voor de tien?

Als er gedurende het project iets verandert aan een van de vier aspecten van het project, heeft dat hoogstwaarschijnlijk ook effect op de andere aspecten. Wordt bijvoorbeeld de deadline naar voren gehaald, dan betekent dat, dat je:

  • Ofwel je scope bij moet stellen, want als je minder tijd beschikbaar hebt, kun je minder werk verzetten;
  • Of je kwaliteitseisen moet verlagen, zodat je minder werk aan de onderdelen van het project hoeft te besteden en alsnog de volledige scope op kunt leveren;
  • Of meer mensen in moet schakelen, zodat je in de tijd die je nog hebt meer werk kunt verzetten zonder terug te schakelen in kwaliteit.

In de praktijk zijn alle drie de opties niet ideaal. Want de scope opnieuw bepalen, betekent lastige keuzes maken. Kwaliteit verlagen zorgt misschien voor problemen in de toekomst. En meer mensen inschakelen is, zeker in deze tijd, niet zomaar gedaan. Je staat in dat geval voor een duivels dilemma, waardoor de projectmanagement driehoek ook wel de duivelsdriehoek wordt genoemd.

Wat is traditioneel projectmanagement?

Veel traditionele projectmanagement methodes zijn gebaseerd op een vastgestelde scope. Je stel vast wat je allemaal moet doen en op basis daarvan kun je een inschatting maken wat betreft tijd en budget. Dat is een prima aanpak zolang je precies weet wat je moet gaan doen en hoeveel werk dat is, maar vaak is het niet zo recht-toe-recht-aan.

De normale Duivelsdriehoek

Doordat een vastgestelde scope de basis is van een traditioneel project, moeten tijd en budget met elke verandering aan de scope opnieuw worden ingeschat. De benodigde tijd en kosten nemen ongetwijfeld toe, doordat er al een bepaalde basis is gelegd waarin geen rekening is gehouden met de nieuwe ideeën. En omdat de planning vaak al helemaal is uitgedacht, kan dit een tijdrovend proces zijn. Tijd die je niet in het project kunt steken: dubbele vertraging dus.

De agile manier: draai de duivelsdriehoek om

Het liefst zou je aan het begin van een project precies willen zeggen hoelang het project gaat duren, wat het kost en wat de klant daarvoor gaat krijgen. Dat klinkt als een utopie. Maar het toffe is: het kan gewoon. Draai die duivelsdriehoek eens om. Zie de tijd, het budget en kwaliteitseisen als vaststaande kaders en wees alleen flexibel in de scope van het project.

De duivelsdriehoek omgedraaid

In veel gevallen weet je aan het begin van een project nog niet precies wat je allemaal moet doen. Grote kans dus dat de scope gewijzigd gaat worden. Waarom zou je daar dan alle andere keuzes op baseren? Het voelt de eerste keer waarschijnlijk ongemakkelijk om te beginnen zonder een planning voor het volledige project. Maar al snel zal je merken dat je daardoor veel makkelijker op nieuwe wensen in kunt spelen.

Maar hoe zit dat dan met vooraf kunnen zeggen wat de klant gaat krijgen? Hoe kan dat als je de scope niet vastzet? Het antwoord: richt je bij de start op het doel van het project, nog niet op de oplossing. Ontdek gedurende het project samen met je stakeholders wat de juiste oplossing is, zonder die vooraf al precies te bepalen. Je scope wordt daarmee een voorraad van ‘mogelijke’ oplossingen, maar je gaat waarschijnlijk niet alles doen. En dat is helemaal niet erg.

Door in iteraties te werken, kun je je steeds richten op wat op dat moment bovenaan de voorraadlijst staat. Elke iteratie heb je ook een kans om te controleren of je stakeholders nog tevreden zijn. Zijn ze dat niet, dan kun je daar heel snel op inspelen door je prioriteiten te veranderen. Daardoor is de kans dat de stakeholders aan het einde van het project tevreden zijn met wat je oplevert, vele malen groter. Dat maakt iedereen blij, en dat maakt de duivelsdriehoek niet meer zo duivels.

Wil jij teams helpen om in kortere tijd meer waarde op te leveren? Dan is een rol als Scrum Master je op het lijf geschreven. Kijk eens naar onze Scrum Master en, als je al ervaring hebt, Scrum Master Advanced training. Of neem contact op met een van onze consultants via  020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend een kennismaking in.

Ook interessant:

Over de auteur: Dennis Dielissen

Dennis is Agile Coach en trainer. Hij heeft een passie voor producten en diensten waar mensen écht op zitten te wachten. Vanuit zijn expertise in innovatie management en praktijkervaring als Product Owner, helpt hij teams om op een Agile manier succesvolle oplossingen te ontwikkelen. Dit doet hij voornamelijk door focus aan te brengen in de werkzaamheden en rollen, waardoor kwaliteiten beter tot hun recht komen.