slim
samen
werken

Scrum Master salaris: wat verdient een Scrum Master?

Agile Scrum Group heeft begin 2022 een salarisonderzoek uitgevoerd naar wat Agile professionals verdienen. Aan het onderzoek hebben meer dan 400 respondenten deelgenomen. In dit blog lichten we de onderzoeksresultaten over het salaris van de Scrum Master toe.

Je kunt het volledige rapport hier downloaden

Wat is het salaris van een Scrum Master

Scrum Master salaris: hoeveel verdient een Scrum Master?

Het gemiddelde salaris van een Scrum Master is 63.000 euro per jaar. Dit is het bruto loon inclusief vakantiegeld, bonussen en overige toeslagen. Dit getal is gebaseerd op 134 salarissen die anoniem aan ons zijn doorgegeven. Scrum Masters in de sectoren handel en dienstverlening verdienen over het algemeen het meest.

Het salaris hangt af van diverse factoren zoals, leeftijd, opleidingsniveau, ervaring, geslacht en branche. Daarnaast verdienen zelfstandige Scrum Masters gemiddeld meer dan Scrum Masters in loondienst.

Het salaris van een Scrum Master weergegeven in een grafiek

Secundaire arbeidsvoorwaarden onder Agile professionals

Naast het salaris van een Scrum Master. Zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor Agile professionals in het algemeen onderzocht. Hierbij zijn  de resultaten van alle onderzochte Agile rollen meegenomen. Ruim 80% van de medewerkers in loondienst krijgt een laptop. 19% een leaseauto, 75% bouwt een pensioen op, en 19% krijgt scholingsbudget. Met name het scholingsbudget lijkt waardevol, aangezien Agile professionals die zich ontwikkelen tot Agile Coaches meer gaan verdienen. Ook zien we terug dat meer certificeringen en gevolgde trainingen correleert met een hoger salaris.

Secundaire arbeidsvoorwaarde van Scrum Masters

Salaris mannelijke vs. vrouwelijke Scrum Masters

Helaas is het nog steeds zo dat mannen over het algemeen meer verdienen dan vrouwen. Gemiddeld verdient een mannelijke Scrum Master 68.000 euro per jaar en een vrouwelijke Scrum Master 57.000 euro. Dit salaris bestaat wederom uit het bruto salaris, inclusief vakantiegeld, bonussen en overige toeslagen. Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen is ruim 10.000 euro. Dit is een opvallend gegeven en kan misschien gedeeltelijk verklaard worden doordat de salarissen niet zijn gecorrigeerd voor bijvoorbeeld leeftijd.

Invloed van leeftijd op het salaris onder Agile professionals

Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het gemiddelde jaarsalaris van een Agile professional is. Een startende Agile professional tot 25 jaar verdient rond de 40.000 euro op jaarbasis. Terwijl het salaris van een senior Agile professional van boven de 56 jaar rond de 80.000 euro per jaar ligt. Het salarisgemiddelde neemt geleidelijk met leeftijd toe. Naast leeftijd speelt logischerwijs werkervaring ook een grote rol in de hoogte van het salaris.

Salaris naar leeftijd en geslacht

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten uit het Agile professional salarisonderzoek 2022? Download het rapport.

Maakt het uit of ik middelbaar- of hoog opgeleid ben?

Een Agile professionals en dus ook een Scrum Master met een hoog opleidingsniveau, verdient gemiddeld een hoger salaris dan een Agile professional met een middelbaar opleidingsniveau. Daarnaast is het zo dat de salaristoename stagneert bij middelbaar opgeleide professionals wanneer ze ouder worden. Hieruit zou de conclusie kunnen worden getrokken dat middelbaar opgeleide Agile professionals eerder tegen een salarisplafond aanlopen.

In welke provincie verdienen Agile professionals het meest?

Het salaris van Agile professionals verschilt per provincie. Alhoewel de verschillen niet extreem zijn, is het toch zo dat er in Utrecht (72.500 euro) en Noord-Holland (68.000 euro) meer wordt verdient dan in bijvoorbeeld Gelderland, Overijssel en Limburg waar het salaris tussen de 60.000 en 62.500 euro ligt. Je zou misschien verwachten dat na Utrecht en Noord-Holland, Zuid-Holland zou komen. Maar dit is niet het geval. In Noord-Brabant ligt het salaris van Agile professionals hoger dan in Zuid-Holland. We gaan ervan uit dat voor het salaris van een Scrum Master, dezelfde verdeling geldt als voor een Agile professional wat betreft de provincie waarin ze werkzaam zijn.

Correlatie van extra Agile trainingen en certificering met salaris van Scrum Masters

Het salaris van Agile professionals gaat omhoog naarmate er meer trainingen worden gevolgd en certificaten worden behaald. Zo is het verschil tussen iemand die geen Agile gerelateerde trainingen heeft gevolgd en iemand die meer dan 5 trainingen heeft gevolgd ruim 20.000 euro op jaar basis. En het verschil tussen een Agile professional die geen Agile certificaten heeft behaald en iemand die er 6 of meer heeft behaald is maar liefst 30.000 euro op jaarbasis. Het lijkt er dus op dat continu bijscholen bijdraagt aan toename van het salaris, al zal simpelweg ouder worden ook een groot deel van dit verschil verklaren. Oudere mensen hebben namelijk meer tijd gehad om trainingen te volgen en certificaten te halen, en oudere mensen verdienen nu eenmaal meer.

Het salaris van Scrum Masters naar aantal gevolgde trainingen

Benieuwd hoe Agile Scrum Group jou of je organisatie naar een hoger niveau kan tillen als het om Agile werken gaat? Bekijk onze Agile & Scrum trainingen, mogelijkheden voor Agile coaching of een Agile transformatie. Ga in gesprek met een van onze experts door contact op te nemen via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

Ook interessant:

Over de auteur: Seim Mol

Seim werkt bij Agile Scrum Group als online marketeer. Hij heeft een passie voor continue verbetering en vooruitgang, iets waar je als online marketeer altijd mee bezig kan zijn. Hij woont en studeert nog in Amsterdam, zijn studie Digitale marketing sluit dan ook mooi aan bij de rol die vervuld binnen het team van Agile Scrum Group. Als Seim niet met werk of studie bezig is, dan is hij aan sporten. Zo kan je hem regelmatig langs de Amstel zien hardlopen, of ligt hij in zee te surfen.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]