slim
samen
werken

Scrum Master salaris: wat verdient een Scrum Master in 2024?

Agile Scrum Group heeft begin 2024 een salarisonderzoek uitgevoerd naar wat Agile professionals verdienen. Aan het onderzoek hebben meer dan 400 respondenten deelgenomen. In dit blog lichten we de onderzoeksresultaten over het salaris van de Scrum Master toe.

Je kunt het volledige rapport hier downloaden

Wat is het salaris van een Scrum Master

Scrum Master salaris: hoeveel verdient een Scrum Master?

Het gemiddelde salaris van een Scrum Master is 73.586 euro per jaar. Dit is het bruto loon inclusief vakantiegeld, bonussen en overige toeslagen. Dat is een toename van bijna 17% ten opzichte van 2022, toen het gemiddelde salaris 63.000 euro per jaar was. Dit getal is gebaseerd op 133 salarissen die anoniem aan ons zijn doorgegeven. 

Het salaris hangt af van diverse factoren zoals, leeftijd, opleidingsniveau, ervaring, geslacht en branche. Daarnaast verdienen zelfstandige Scrum Masters gemiddeld meer dan Scrum Masters in loondienst.

Het salaris van een Scrum Master weergegeven in een grafiek

Secundaire arbeidsvoorwaarden onder Agile professionals

Naast het salaris van een Scrum Master zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor Agile professionals in het algemeen onderzocht. Hierbij zijn  de resultaten van alle onderzochte Agile rollen meegenomen. Ruim 85% van de medewerkers in loondienst krijgt een laptop. 20% een leaseauto, 80% bouwt een pensioen op, en 46% krijgt scholingsbudget. Mederwerkers krijgen met name meer scholingsbudget in 2024 ten opzichte van 2022, toen gemiddeld 19% scholingsbudget ontving. Het scholingsbudget lijkt waardevol, aangezien Agile professionals die zich ontwikkelen tot Agile Coaches meer gaan verdienen. Ook zien we terug dat meer certificeringen en gevolgde trainingen correleert met een hoger salaris.

Secundaire arbeidsvoorwaarde van Scrum Masters

Wat is het verschil in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke Scrum Masters?

Helaas is het nog steeds zo dat mannen over het algemeen meer verdienen dan vrouwen. Gemiddeld verdient een mannelijke Scrum Master 79.000 euro per jaar en een vrouwelijke Scrum Master 69.000. Dit salaris bestaat wederom uit het bruto salaris, inclusief vakantiegeld, bonussen en overige toeslagen. Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen bedraagt 10.000 euro. Toch is de ongelijkheid afgenomen. In 2022 verdienen vrouwen namelijk nog 12.000 euro per jaar minder dan mannen. 

Wat is de invloed van leeftijd op het salaris van Agile professionals?

Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het gemiddelde jaarsalaris van een Agile professional is. Een startende Agile professional tussen de 26 en 35 jaar verdient rond de 62.500 euro op jaarbasis. Terwijl het salaris van een senior Agile professional van boven de 56 jaar rond de 81.000 euro per jaar ligt. Het salarisgemiddelde neemt geleidelijk met leeftijd toe. Naast leeftijd speelt logischerwijs werkervaring ook een grote rol in de hoogte van het salaris.

Het salaris naar leeftijd

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten uit het Agile professional salarisonderzoek 2022? Download het rapport.

Maakt het uit of ik middelbaar- of hoogopgeleid ben?

Een Agile professional en dus ook een Scrum Master met een hoog opleidingsniveau, verdient gemiddeld een hoger salaris dan een Agile professional met een middelbaar opleidingsniveau. Daarnaast is het zo dat de salaristoename stagneert bij middelbaar opgeleide professionals naarmate ze ouder worden. Hieruit zou de conclusie kunnen worden getrokken dat middelbaar opgeleide Agile professionals eerder tegen een salarisplafond aanlopen.

In welke provincie verdienen Agile professionals het meest?

Het salaris van Agile professionals verschilt per provincie. Hoewel de verschillen niet extreem zijn, is het toch zo dat er in Noord-Holland (76.400 euro) en Noord-Brabant (75.600 euro) meer wordt verdiend dan in bijvoorbeeld Groningen, Zeeland en Drenthe waar het salaris tussen de 65.000 en 68.00 euro ligt. Je zou misschien verwachten dat na Noord-Holland, direct Utrecht en Zuid-Holland zouden komen. Maar dit is niet het geval. In Noord-Brabant ligt het salaris van Agile professionals hoger dan in Zuid-Holland en Utrecht. We gaan ervan uit dat voor het salaris van een Scrum Master, dezelfde verdeling geldt als voor een Agile professional wat betreft de provincie waarin ze werkzaam zijn.

Is er correlatie tussen het aanl extra Agile trainingen en certificering en het salaris van Scrum Masters?

Het salaris van Agile professionals gaat omhoog naarmate er meer trainingen worden gevolgd en certificaten worden behaald. Zo is het verschil tussen iemand die geen Agile gerelateerde trainingen heeft gevolgd en iemand die 2 trainingen heeft gevolgd al 5.000 euro. Het verschil tussen geen gevolged Agile trainingen en 3 of meer Agile trainingen is ruim 12.000 euro op jaarbasis. Het lijkt er dus op dat continu bijscholen bijdraagt aan toename van het salaris, al zal simpelweg ouder worden ook een groot deel van dit verschil verklaren. Oudere mensen hebben namelijk meer tijd gehad om trainingen te volgen en certificaten te halen, en oudere mensen verdienen nu eenmaal meer.

Verloop van salaris naar meer gevolgde trainingen

Benieuwd hoe Agile Scrum Group jou of je organisatie naar een hoger niveau kan tillen als het om Agile werken gaat? Bekijk onze Agile & Scrum trainingen, mogelijkheden voor Agile coaching of een Agile transformatie. Ga in gesprek met een van onze experts door contact op te nemen via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

Ook interessant:

Over de auteur: Seim Mol

Seim werkt bij Agile Scrum Group als online marketeer. Hij heeft een passie voor continue verbetering en vooruitgang, iets waar je als online marketeer altijd mee bezig kan zijn. Hij woont en studeert nog in Amsterdam, zijn studie Digitale marketing sluit dan ook mooi aan bij de rol die vervuld binnen het team van Agile Scrum Group. Als Seim niet met werk of studie bezig is, dan is hij aan sporten. Zo kan je hem regelmatig langs de Amstel zien hardlopen, of ligt hij in zee te surfen.