slim
samen
werken

4 valkuilen van de Scrum Master

Wat is een goede Scrum Master? Een goede Scrum Master heeft uiteraard de Scrum Guide gelezen, een training gevolgd, examen gedaan en dat soort zaken. Maar dan ben je er nog niet, eigenlijk is dat slechts het begin. Je zult al gauw merken dat er in de praktijk nog heel wat skills komen kijken bij het goed faciliteren en coachen van een Scrum Team. Een aantal valkuilen die veel voorkomen bij Scrum Masters zetten we op een rij voor je. Doe er je voordeel mee. Misschien weet jij er nog meer, we horen het graag.

Valkuilen voor de Scrum Master

Valkuil 1: De Scrum Master stuurt het team aan

Een van de rollen van de Scrum Master is procesbegeleider, maar het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn om die rol zuiver te vervullen. Wat zien we vaak? Een Scrum event zoals de Sprint Planning of Daily Scrum, waarbij de Scrum Master veel aan het woord is en het team naar de Scrum Master kijkt. De Scrum Master leidt in plaats van begeleidt. De Scrum Master verschuift de post-its, de Scrum Master deelt taken uit, schrijft nieuwe taken op en zet ze erbij… en dat is nou precies niet wat een Scrum Master hoort te doen.

Wat dan wel? Vooral vragen stellen op zo’n manier dat het team zelf aan de slag gaat met het bord. “Staan alle taken die done zijn ook werkelijk in done?”,”nee?, wil diegene de post-it dan in de juiste kolom zetten?” “welke taken wil je vandaag oppakken?” ”ik zie nog een aantal taken staan die vandaag opgepakt moet worden, willen jullie samen bepalen wie wat gaat doen?”

De bedoeling van Scrum is dat teams zelforganiserend worden. (“Scrum Guide: ”Coaching the team in self-management”). De Scrum Master begeleidt daarbij en zal uiteraard bij een nieuw team iets meer sturend zijn dan bij een gevorderd team. Een skill die Scrum Masters echt helpt is: vragen stellen. Zonder zelf het antwoord al in te vullen. Dus af en toe ook even stil zijn, zodat het team met antwoorden kan komen en het zelf gaat oppakken.

Valkuil 2: De scrum Master lost alles op

Tijdens een event zoals de Daily Scrum komen er als het goed is ook obstakels (impediments) naar boven. Nu staat er in de Scrum Guide bij de rol van Scrum Master ook: “causing the removal of impediments”. Een valkuil die Scrum Masters maken is dat, wanneer er een obstakel aan het licht komt, de Scrum Master direct schiet in het bedenken van oplossingen. Dit is goed bedoeld, maar minder effectief als je een team zelforganiserend wilt laten worden. Bovendien zit er veel kennis in het team. De tip is dus om meer de discussie te begeleiden: “we hebben obstakel X geïdentificeerd, weten we manieren om dit op te lossen?” zou een vraag kunnen zijn. De Scrum Master is wel degene die in de gaten houdt dát het impediment wordt opgelost, hij begeleidt de weg naar de oplossing, maar hoeft dit zeker niet alleen te doen. Gebruik de kennis van het team.

Valkuil 3: De Scrum Master pakt ook de Product Owner rol op

Zeker tijdens een Sprint Planning of een Sprint Review is de verleiding groot voor de Scrum Master om te veel op de stoel van de Product Owner te gaan zitten. De kunst is om procesbegeleider te blijven en op de juiste momenten de Product Owner het woord te geven. De Scrum Master gaat immers niet over de inhoud; over het “wat”. Dat is aan de Product Owner en de Developers. Zeker voor iemand met veel kennis over de inhoud is dit een hele opgave. Maar blijf procesbegeleider! Zorg dat de Product Owner en de Developers met elkaar in gesprek gaan. Geef expliciet het woord aan de Product Owner. “Goede vraag, Katelijne. Product Owner, kun jij hier antwoord op geven?”.

Bij het prioriteiten stellen is de valkuil die Scrum Masters nog wel eens maken, om er zelf een mening over te hebben. Ik hoor dan een Scrum Master iets zeggen als “ik stel voor dat jullie eerst dit oppakken en daarna dat”. Dat is natuurlijk weer iets dat de Product Owner zou moeten zeggen. Stel een vraag: “dus, zijn jullie er al uit wat je eerst gaat oppakken? Wat heb je nog nodig om daarover te kunnen beslissen?”, dat soort vragen.

Bij het begeleiden van de Sprint Review is de tip: heet iedereen welkom en benoem kort wat het doel van deze meeting is en dan zeg je: “ik geef nu het woord aan de Product Owner en het team om te vertellen hoe de Sprint is gegaan en een demo te geven van hetgeen dat is opgeleverd”. Tussendoor bewaak je dat men om de beurt het woord krijgt, elkaar uit laat praten en de stakeholder al zijn vragen kan stellen en feedback kan geven. Je bent scherp op (non-verbale) signalen die je misschien benoemt (ik zie je fronsen Piet, heb je misschien nog een vraag of een zorg?) en tenslotte sluit je de Review ook weer af. Nogmaals: je gaat wel over het proces, maar de inhoud en de prioriteiten laat je aan de Product Owner en Developers.

Valkuil 4: (Te) korte Retrospectives (of helemaal niet)

Een valkuil van Scrum Masters is ook dat de retro te kort de tijd krijgt. Het team vervalt in een vluchtig rondje “wat ging goed, wat kan beter” en daarmee is de retro afgedaan. Jammer, want de retro is ook het moment om het team te versterken. De scrum Master kan leuke werkvormen inzetten waarmee het team elkaar op een andere manier leert kennen. Er is onderzocht dat teams beter samenwerken als de individuen elkaar beter kennen. Stel eens een gekke vraag zoals “wat was jouw lievelings speelgoed vroeger” of “wie zou je wel voor 1 dag willen zijn”. Of doe eens een kwaliteiten spel met elkaar. Dit onderdeel van de Retrospective noemen we ook wel “bouwen aan vertrouwen”. Elkaar beter leren kennen is een goede basis voor vertrouwen en hoe meer vertrouwen in een team, hoe makkelijker de samenwerking gaat en zaken samen worden opgelost.

Je moet hier dus echt wel even tijd voor nemen met elkaar. Deze tijd ga je terugwinnen in een effectiever team.

Er zijn ook teams die de retro helemaal niet doen. De retro is toch helemaal niet echt nodig? hoor ik wel eens mensen zeggen. Tja, dan zou dit event geen onderdeel van Scrum zijn geweest als het niet nodig was. De retro is juist belangrijk om invulling te geven aan het Agile principe “reflecteer regelmatig op hoe de samenwerking verbeterd kan worden“. Dus laat je niet verleiden als Scrum Master om de retro even vlug te doen of helemaal over te slaan. Zorg dat de Retro plaatsvindt en dat het team gaat merken hoe belangrijk en fijn het is om een retro te houden.

Wil je eens doorpraten met een van onze ervaren coaches of trainers over hoe je een betere Scrum Master kan worden? Neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend wat in

Ook interessant:

Over de auteur: Ingrid Manasse

Ingrid is Agile coach en trainer bij Agile Scrum Group. Na een studie Psychologie en Communicatiewetenschappen, heeft Ingrid veel ervaring opgedaan als consulant, teamleider en manager. Met veel kennis over leiderschap, Agile en Scrum werken, Deep Democracy, DISC en NLP, is Ingrid uitermaten geschikt om organisaties te helpen veranderen en slimmer samen te werken door middel van Agile werken.