slim
samen
werken

PSM I: Wat is het? Hoe haal ik het?

PSM I staat voor Professional Scrum Master niveau 1 examen en is beschikbaar voor iedereen die zijn kennis over het Scrum raamwerk wil uitbreiden of valideren. Wanneer je slaagt voor het examen,  ontvang je een erkende PSM I Certificering om je kunde als Scrum master aan te tonen.

PSM I: Professional Scrum Master examenklas

Moet je een opleiding volgen voor het maken van het PSM I examen?

Het volgen van een cursus is niet verplicht. Wanneer je zelf vindt dat je reeds een goede Scrum kennis hebt, de Scrum Guide goed in de vingers hebt en weet hoe je Scrum moet toepassen binnen Scrum Teams, dan heb je de optie om het PSM I examen direct te doen.  Er zijn echter cursussen beschikbaar om Scrum nog beter onder de knie te krijgen en je te helpen met de voorbereidingen voor het examen. Zo bieden wij een Scrum Master training aan die opleidt om het PSM I certificaat te kunnen behalen.

Voorbereiding voor het PSM I examen

Het examen is niet gemakkelijk, een goede voorbereiding is dan ook vereist om een goede score te behalen en te slagen. Daarom is het lezen van de Scrum Guide en het oplossen van de open oefenexamens meestal niet genoeg ter voorbereiding en raden we aan om de onderstaande zaken zeker te bekijken.

  • Stap 1: De scrum guide

De eerste stap in je voorbereiding is het lezen en herlezen van de scrumguide tot je deze helemaal kent. Het is 14 pagina’s lang en geschreven in een zeer eenvoudige en begrijpelijke taal. Veel examenvragen dwingen je om na te denken over de betekenis van de Scrum Guide en hoe je Scrum zou toepassen binnen een Scrum Team. Het is aan te raden om hem uit te printen en een aantal keer goed door te lezen. Gebruik een kleurmarker of pen om belangrijke delen te onderstrepen en om notities te maken indien nodig. Als je van audioboeken houdt, kan je de audioversie van de Scrum gids downloaden. Het belangrijkste is dat je de verschillende verantwoordelijkheden kent en begrijpt. Je moet weten wie verantwoordelijk is voor wat en hoe de verschillende gebeurtenissen de praktijk ondersteunen.

  • Stap 2: Scrum Woordenlijst

Print en lees de Scrum woordenlijst. Ook dit document is belangrijk, want het zorgt ervoor dat je vertrouwd bent met alle termen die je zal tegenkomen.

  • Stap 3: Alternatieve oefenexamens 

Afgezien van de Scrum gids en de open oefenexamens op Scrum.org, is de quiz van Mikhail Lapshin een goede oefentool. Op de site heb je een leermodus om je Scrum kennis te oefenen.

6 Handige examen tips

Tot slot nog enkele tips zodat je zeker slaagt voor het PSM I examen:

  1. Zorg ervoor dat je de klok goed in de gaten houdt tijdens het examen, de tijd gaat sneller voorbij dan wanneer je proefexamens maakt. Verspil geen tijd, die heb je immers niet.
  2. Probeer alleen de vragen die je echt wilt herlezen aan te duiden voor herziening. Met de beperkte examentijd is het immers niet realistisch is om meer dan 5-7 vragen te herhalen. Wees dus voorzichtig met wat je markeert.
  3. Wees uitgerust en fris. Zorg ervoor dat je alert bent en je niet moe voelt wanneer je het examen aflegt.
  4. Vertrouw op je eigen kennis. Dit klinkt misschien spannend, maar je zal niet veel tijd hebben om het internet of de Scrum Guide te doorzoeken naar antwoorden op vragen.
  5. Lees de vragen aandachtig. Zorg ervoor dat je geen woorden mist en let op specifieke verwoording (bijvoorbeeld het verschil tussen may / can). Hoewel de meeste vragen kort zijn, zitten er ook enkele tussen die iets langer zijn.
  6. Lees alle antwoorden. Zelfs als je denkt dat je het al weet, lees dan alle antwoorden en kies niet direct voor het eerste waarvan je denkt dat die goed is. Als je niet zeker bent, probeer dan het juiste antwoord te vinden, maar sluit de antwoorden uit die het meest onwaarschijnlijk zijn.

Veel succes!!

Wil je graag Scrum Master worden? Wellicht is een training tot gecertificeerd Scrum Master dan iets voor jou? Neem contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Ook interessant:

Over de auteur: Sylvie Verkinderen

Sylvie studeerde aan de universiteiten van Antwerpen en Brussel. De focus lag hier op productontwikkeling, digital marketing, en communicatie. Momenteel doet Sylvie haar master digital business en innovation aan de VU in Amsterdam.