slim
samen
werken

Wat is Scrum? (+ 2min video uitleg)

De afgelopen jaren is het gebruik van de Agile Scrum methode enorm toegenomen. Van de grote corporate tot de kleinere bedrijven; in allerlei sectoren en branches wordt Scrum steeds meer en vaker toegepast. Maar, wat is Scrum precies?

 

De essentie van de Scrum-methode

Scrum is een Agile aanpak – een effectievere en flexibelere manier van werken – die het voor een team mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen snel te tackelen.

wat is scrum methode in relatie tot het ontwikkelteam

Hoe werkt de Scrum-team

Binnen Scrum wordt er gewerkt in zelf-organiserende teams bestaande uit verschillende specialisten en Scrum rollen. Degene die het proces begeleidt, wordt de Scrum Master genoemd (check ook eens ons Scrum Master Kennisplatform). Deze persoon zorgt ervoor dat het team optimaal kan presteren. Het team en de Scrum Master werken samen met Product Owner, die als intermediair fungeert tussen de klant (voor wie het product gemaakt wordt) en het Development team (die het product daadwerkelijk maakt).

De taak van de Product Owner is dan ook om de eisen en wensen van de klant te waarborgen en deze door te geven aan het team. Deze wensen worden ook wel user stories genoemd en staan op een lijst, de product backlog. Hierbij worden de wensen met de hoogste prioriteit opgenomen in de sprint backlog, die verwijst naar de taken waaraan gewerkt moet worden tijdens een bepaalde sprint.

Hoe werkt de Scrum-werkwijze?

Met een sprint wordt een afgebakende tijdsperiode van ongeveer 2 tot 4 weken aangeduid. Een sprint begint met een planning, en eindigt met een review en retrospective meeting. Hoeveel sprints er van toepassing zijn, verschilt per project. Om de taken binnen een sprint goed uit te voeren, is onderling overleg tussen de teamleden noodzakelijk. Daarom is er elke dag een kort overleg met het team; de Daily Scrum.

Na elke sprint wordt een (deel)product opgeleverd, waarna een evaluatie volgt en er ruimte is voor feedback vanuit onder andere de klant. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het functioneren van het team steeds nóg beter wordt en er snel ingespeeld kan worden op eventuele aanpassingen. Na deze review momenten begint het proces weer opnieuw in de volgende sprint.

dit is wat scrum werken inhoudt

Klik op de afbeelding voor een uitvergrote versie van de infographic

Wanneer ga je ‘Scrummen’?

De methodiek wordt vaak gehanteerd wanneer de klant nog niet precies weet hoe bepaalde taken aangepakt moeten worden en wanneer er veel veranderingen worden verwacht tijdens het proces. Dit zijn de twee belangrijkste redenen om Scrum te gebruiken, maar er zijn er meer. Benieuwd? Lees dan de column van Peter Speijdel waarin hij ingaat op de Scrum redenen.

Omdat scrumteams zelf-organiserende teams zijn, sluit dit goed aan bij organisaties die geloven in zelforganisatie en vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun medewerkers. Managers moeten hierdoor ook een andere rol op zich nemen, die van agile manager.

Ook interessant:

Scrum Event 2019: Het grootste Agile event van NL
Scrum: het nut van een takenbord
Scrum motiveert!
De Product Backlog: Alles wat je moet weten  (en een template)

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.