slim
samen
werken

Hoe haal je het PSMII examen? [+ tips]

Het is een vraag die we vaak krijgen: hoe kan ik met voorbereiden op het Professional Scrum Master II examen (PSMII). Wat het lastig maakt is dat er geen officieel proefexamen beschikbaar is. Hoe kun je je voorbereiding het beste aanpakken zodat je jouw kans van slagen vergroot?

PMSII examen halen

Even op een rijtje een aantal feiten over het examen:

PSMII is een assessment (examen) van scrum.org. Je krijgt 90 minuten de tijd voor 30 vragen. Bij 85% goed beantwoorde vragen heb je een “pass”. Zoals alle examens van scrum.org is deze in het Engels. Wat veel mensen niet weten maar wel een uitkomst kan zijn, is dat je gebruik kan en mag maken van een “Google Translate Plugin”.

Wat is de leerstof die getoetst wordt bij het PSMII examen?

Ook voor de PSMII is de Scrum Guide, nét als voor PSMI, absoluut verplichte kost. Nóg meer dan bij je eerste examen dien je het Scrum Framework te kennen, te snappen en te doorgronden. Maar dit keer is het raadzaam om de Scrum Guide te lezen door de bril van de Scrum Values en het Empirisme. Zorg dat je begrijpt hoe het empirisme (transparency, inspect and adapt) terugkomt en uiting krijgt in alle artifacts, rollen en events.

“Each element of the framework serves a specific purpose that is essential to the overall value and results realized with Scrum”. Ga voor jezelf na of je deze zin kunt toelichten voor elk element van Scrum.

Het is tevens raadzaam de Scrum Glossary door te nemen om zeker te weten dat je de terminologie beheerst.

Het boek “Mastering Professional Scrum” geeft je ook meer verdieping. Wil je de vragen over Scaling Scrum – waarvan we gemerkt hebben dat die er af en toe bij zitten – goed kunnen beantwoorden, dan zou je ook nog als extra de Nexus Guide van scrum.org kunnen lezen.

Volgens de examengids word je getoetst op:

 1. Scrum Framework: Empirisme, Scrum Values, Scrum Team, events, artifacts, done
 2. People and teams: Self managing teams, facilitation leadership styles, coaching and mentoring
 3. Managing products: Product Backlog management, stakeholders & customers
 4. Developing and delivering products professionally: managing risk
 5. The Agile organization: structure, culture and design: change from inside out to a Scrum friendly culture

Denken en doen als een PSM II Scrum Master

Ga voor jezelf na welke rollen/houdingen de Scrum Master allemaal vervult en bekijk nog eens het Scrum Framework vanuit die pet.

Kruip in de huid van:

 • de Scrum Master as a teacher, je dient het framework aan zowel het team als aan de organisatie te kunnen uitleggen.
 • de Scrum Master as a facilitator: blijf neutraal en faciliteer dat het team met elkaar problemen en oplossingen bespreekt
 • de Scrum Master as a mentor & coach: voor zowel het team als in individuen, stel vooral vragen
 • de Scrum Master as a change agent: help de organisatie in de transformatie, geef aandacht aan structuur en cultuur
 • de Scrum Master as an impediment remover: faciliteer dat het team zoveel mogelijk zelf probeert op telossen en pak díé impediments (obstakels) op die het team niet zelf op kan lossen
 • de Scrum Master as a Servant Leader: helpt bij het bouwen van vertrouwen, stimuleert openheid, discussie en echt luisteren naar elkaar, is nederig, stelt zich dienend naar het team en geeft het goed voorbeeld (“lead by example”)
 • de Scrum Master as a team Developer: begeleid het team in het hebben van duidelijke doelen, samenwerken, het naleven met elkaar van de Scrum waarden (openness, courage, commitment, focus, respect) en begeleidt het team bij het bespreekbaar maken en oplossingen zoeken bij teamconflicten
 • de Scrum Master als ondersteuner van de Product Owner: coachen in Product Backlog management en helpen focussen op waarde voor de stakeholders

PSMII examens oefenen

Er zijn geen officiële proef-examens voor PSMII beschikbaar gesteld. Uiteraard kun je wel zoeken op internet, maar pas op, je weet niet hoe betrouwbaar de voorbeelden zijn die je vindt.

Wat je wél kunt oefenen zijn de volgende “open assessments” van scrum.org: PSMI (deze heet “Scrum open”), PSPOI, en Developer.

Laatste Tips voor het PSMII examen

Denk Scrum. Denk als een Servant Leader. Focus op principles and values.

Probeer je bewust te worden van niet-Scrum praktijken die je hebt meegemaakt. Misschien heb je wel Scrum meegemaakt in organisatie die niet geheel trouw waren aan Professional Scrum. Neem deze praktijken niet als jouw referentiekader!

En onthoud goed: “While implementing only parts of Scrum is possible, the result is not Scrum. Scrum exists only in its entirety” (End note in The Scrum Guide)

Succes met je examen!

Wil jij de slagingskans voor jouw PSMII zo groot mogelijk maken? Bekijk dan onze Scrum Master Advanced (PSMII) training Neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl dan plannen we wat vrijblijvend in met een van onze consultants.

Ook interessant:

Over de auteur: Ingrid Manasse

Ingrid is Agile coach en trainer bij Agile Scrum Group. Na een studie Psychologie en Communicatiewetenschappen, heeft Ingrid veel ervaring opgedaan als consulant, teamleider en manager. Met veel kennis over leiderschap, Agile en Scrum werken, Deep Democracy, DISC en NLP, is Ingrid uitermaten geschikt om organisaties te helpen veranderen en slimmer samen te werken door middel van Agile werken.