slim
samen
werken

Hoe word ik Agile Coach en krijg ik praktijkervaring?

De ambitie om Agile Coach te worden is misschien ook wel eens door jouw hoofd heen gegaan. Wellicht ben je nu al werkzaam in een Agile omgeving, bekleed je een Scrum-rol of heb je Lean ervaring. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al coach bent, maar nog helemaal geen ervaring hebt met Agile en toch deze verbreding ambieert.

Vanuit welke richting je ook komt, de vraag is natuurlijk hoe je voor jezelf een weg kan creëren richting je droomrol. Je ziet dan ook dat het carrièrepad van Agile Coaches per persoon verschilt.

Agile Coach ontwikkelpad

Algemene kenmerken ontwikkelpad

Een goede ontwikkeling richting Agile Coach kenmerkt zich in de basis vanuit een mindset gericht op het vergaren van kennis. Een Agile transformatie is nooit ‘af’, dus zou je dan kunnen zeggen dat een Agile Coach ook nooit ‘af’ is? Als Agile Coach ben je gericht op ontwikkeling  en verandering, waarbij we weten dat verandering altijd begint bij jezelf.

Is het dan de “eagerness” van een Agile Coach om zichzelf continu te blijven ontwikkelen en daarmee ook “humbleness” uit te stralen hetgeen een goede Agile Coach maakt? Daarbij; valt er niet van iedereen wat te leren? Een dergelijke mindset is een stimulerend uitgangspunt.

Starten vanuit een Agile rol

Een veel voorkomende route is doorgroeien vanuit een Agile team-rol. Dit kan bijvoorbeeld Developer, Product Owner of Scrum Master zijn. De doorgroei vanuit de positie Scrum Master zie je het meest. Het is een prachtig fundament om als Scrum Master eerst een focus te hebben op één team en daar de petten van facilitator, trainer en coach eigen te maken.

Vanuit één team kan je vervolgens meerdere teams beginnen te coachen, waarbij je al snel zal merken dat je ook met andere stakeholders te maken krijgt. Dit hoeven bovendien niet atlijd Scrum Teams te zijn maar kunnen ook Kanban teams of zelforganiserende teams zijn die zonder bekend raamwerk hun samenwerking structureren.

Vaak acteer je hier op meer tactische thema’s en heb je te maken met afstemming (alignment). Zowel in structuur als cultuur komen er andere soorten verantwoordelijkheden bij kijken en zijn er verschillende typen communicatie. Dit vergt een gedragsverandering van jezelf in je rol. Daarbij zal je ook de juiste on-the-job opleidingen willen hebben zodat je fundamentele kennis op doet om je nieuwe verantwoordelijkheden beter vorm te geven.

Theoretische kennis – trainingen volgen

In de basis starten we vaak met het opdoen van de juiste theoretische kennis. Agile, Scrum, Kanban, Design Thinking, SAFe, het zijn slechts enkele van de vele structuren die we binnen Agile kennen. Deze komen aan bod in een Agile Coach opleiding. Maar ook de zogeheten soft skill trainingen of opleidingen gericht op cultuur en mindset zijn natuurlijk onmisbaar om in je ontwikkelpad op te nemen. Hierbij is de kunst ook in tijd uit te zetten wanneer je waar klaar voor bent of behoefte aan hebt en jezelf zo continu breder ontwikkelt.

Praktische kennis – on the job

Theoretische kennis is erg prettig om bewust te worden van de opties die er zijn. Echter, de kunst zit hem natuurlijk in de daadwerkelijke actie. Leuk al die coach-modellen, maar hoe zorg ik nou dat ik een goede Agile coach ben? Dik kan je te weten komen door gewoon te DOEN. Helaas zie je hier vaak de beperkingsgerichte mindset opkomen: ‘ik weet wel hoe ik het moet doen want ik ken de theorie’ of ‘ik doe dit al’, ‘ik kan dit niet’ of ‘ik moet eerst de functie officieel bekleden voordat ik het kan doen’ enz. Beter werkt het door zaken te erkennen zoals:

  • YES, dit onderdeel vind ik te gek
  • Dit inspireert mij. Hoe kan ik hier (verder) in groeien?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik ook in mijn huidige rol elementen kan toepassen?
  • Kan ik collega’s/teamleden vinden die ik vrijwillig kan coachen?
  • Kan ik mijn houding/pet veranderen in de eerstvolgende meeting en zodanig oefenen?
  • Kan ik eens kleinschalig een Scrum project optuigen?

Kortom, er is zoveel mogelijk, de vraag is wat spreekt je aan en wanneer ga je het al kleinschalig toepassen?

Klein beginnen met zaaien – groot oogsten

Agile Coach ben je niet van de ene dag op de andere. Een Agile Coach opleiding is fundamenteel, maar fungeert meer als rijbewijs. Pas wanneer je het in de praktijk toe gaat passen, doorbreek je eigen patronen en ga je nieuwe werkwijzen je eigen maken. Denk daarbij klein, wat leer ik van mijn collega’s? Wat kan ik zelf eens uitproberen? Zo heb ik mij afgelopen jaren op allerlei hoeken verbreed, van Scrum, Lean en Kanban, tot Design Thinking, Lean- Startup en SAFe. Maar ook vele versterkende hoeken zoals Liberating Structures, Deep Listening, Systemisch Coachen en SAFe.

Met terugwerkende kracht is dit dus een roadmap die mij in staat stelt na het opdoen van nieuwe kennis, deze nieuwe kennis eerst toe te passen in de praktijk. Zo voorkom je dat je de theoreticus wordt die het allemaal haarfijn kan vertellen, maar het zelf niet implementeert.

Doorleef het om er beter in te kunnen worden. Niemand zal het je op een presenteerblaadje voorleggen, jij moet het zelf doen. Experimenteren, lef en kwetsbaarheid tonen, practice what you preach! Durf die fouten te maken, durf anderen te verrassen en jezelf daarbij nog het meest te verbazen. Waar kan jij al een element proberen implementeren in je huidige rol? Het gaat hier niet om de titel die je draagt, ook in een rol als Developer kan ik zelf impact maken en Agile Coach aspecten toepassen.

Kortom, in welke rol je nu ook al zit, dit is het moment om jezelf al die verantwoordelijkheden toe te eigenen van een Agile Coach. Zo leer je vanuit een veilige positie al de verantwoordelijkheden eigen te maken, kan je veilig falen en ondertussen ook eerst eens ervaren of je het inderdaad bevalt!

Nu al starten?

  • Kijk bij de eerstvolgende teammeeting eens of je een andere manier van vergaderen kan inbrengen, denk aan Liberating Structures
  • Zijn er zaken m.b.t. beleid, leiderschap, cultuur waar je nu tegenaan loop? Waar kan je hier zelf een rol gaan spelen? Wat is jouw visie? Hoe kan je dit bij de juiste groep mensen introduceren?
  • Wat valt er te verbeteren in het leveren van klantwaarde? Wie zijn de klanten? Wie bepaalt de prioriteit? Door hier aandacht aan te geven vanuit je bestaande rol raak je al belangrijke tactische vraagstukken.
  • Loop mee met Agile Coaches of dergelijke rollen! Zo kan je een soort stage creëren waarbij je het ‘voordoen, samen doen, zelf doen’ principe hanteert. Mentoren zijn er in overvloed, van wie wil jij leren?

Ben je nog onervaren met Agile maar wel coach? Volg dan eerst de Scrum Master training en daarna de Agile Coach opleiding. Na deze opleiding heb je een bak aan ingrediënten in je koffer die je direct in de praktijk kan toepassen. Bekijk onze site verder of neem contact op met een van onze experts om je ontwikkelpad naar Agile Coach in werking te zetten.

Ook interessant:

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.