slim
samen
werken

Tegelijkertijd Product Owner en Scrum Master zijn, kan dat?

Tegelijkertijd Product Owner en Scrum Master zijn? Kijk… alles kan natuurlijk! De vraag is; moet je het willen? Er is natuurlijk niet voor niets een raamwerk beschreven waar deze 2 rollen expliciet uit elkaar getrokken zijn. Ze nemen beide hun eigen verantwoordelijkheden met zich mee, die op een totaal ander snijvlak zitten.

scrum master product owner

Om uiteindelijk antwoord op deze vraag te geven, zullen we in dit blog nog eens kort de verantwoordelijkheden van beide rollen uitleggen met aanvullend de voor- en nadelen van een dubbelrol.

De Product Owner

De Product Owner is de zogeheten Value Maximizer, oftewel degene die continue bezig is om de waarde van een (deel)product te maximaliseren. Dit doet hij door:

De Scrum Master

De Scrum Master is verantwoordelijk voor het laten begrijpen en implementeren van Scrum op een juiste manier. De Scrum Master stelt het team en de organisatie in staat om optimaal met elkaar samen te werken. Dit is dus vooral proces gericht. Daaronder valt:

Zoals je ziet is er dus een groot verschil in verantwoordelijkheid op te merken: de Product Owner houdt zich bezig met het product zelf bezig (meer inhoudelijk) en de Scrum Master houdt zich bezig met het proces en de teamdynamieken/menskant.

Welke voordelen en nadelen zitten er dan aan een combi van Product Owner en Scrum Master?

Uiteraard zijn er voordelen te benoemen bij een gecombineerde rol van Product Owner en Scrum Master, denk aan:

  • FTE besparing
  • Meer kennis van alles, efficiency
  • Meer onderdeel van het team

Maar vergeet vooral ook niet de nadelen:

  • Tijd! Waar besteed je je kostbare tijd aan?
  • Conflicterende doelen – proces vs. leveren: de Scrum Master probeert juist af en toe te vertragen terwijl de Product Owner juist continue druk voelt op op te leveren voor stakeholders.
  • De Scrum Master is continue bezig met veiligheid en vertrouwen bouwen. Zodra hij/zij de pet van Product Owner op zet, komt er mogelijk weer druk richting de teams wat kan voelen als controle. Dit komt niet ten goede aan de geloofwaardigheid van de Scrum Master en kan inbreuk maken op het opgebouwde vertrouwen en de bijbehorende interventies van de Scrum Master.

Dus tegelijkertijd Product Owner en Scrum Master zijn gunstig?

Ra, ra welke rol in dit geval vaak de overhand krijgt in een organisatie waar we uiteindelijk willen leveren? De Product Owner? En zijn we dan niet precies weer aan het doen wat we in traditioneel project management ook deden? Nou.. Ja! Als je echt een Agile organisatie wilt zijn is het niet gunstig om tegelijkertijd de rol van Product Owner en Scrum Master aan te nemen.

Als je toch de keuze maakt om een combi-rol te hebben, weeg dan goed de voors- en tegens af en zorg dat je aandacht besteedt aan de nadelen om deze snel de kop in te drukken en tot een minimum te beperken.

Hopelijk heb je iets opgestoken van dit artikel. Als je meer wilt leren over de Product Owner of de Scrum Master, denk er dan over na om één van onze trainingen te volgen.

Ook interessant:

Faciliteren kun je leren: 5 fijne kneepjes van een Scrum Master
Verbeter de Samenwerking tussen Product Owners en Teams
  Scrum Tools: welke kies je bij Agile projectmanagement?

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.