slim
samen
werken

Agile Coach Verantwoordelijkheden [3 belangrijkste]

De Agile Coach verantwoordelijkheden zijn vaak onduidelijk. Is de Agile Coach namelijk verantwoordelijk voor het leveren het product? Het antwoord is niet precies zwart-wit. De Agile Coach stelt medewerkers van alle lagen in staat Agile te begrijpen en faciliteert hen om optimaal te kunnen presteren. Daar komen dus ook veel verschillende verantwoordelijkheden bij kijken. In deze blog worden de meest kenmerkende verantwoordelijkheden benoemd.

Brug slaan tussen alle lagen in de organisatie

Het helder hebben van de organisatie context is een essentieel startpunt; op welke lagen acteer jij? Grofweg kunnen we drie niveaus onderscheiden: strategisch, tactisch en operationeel. Verschillende medewerkers binnen een organisatie hebben een rol te vervullen op een of meerdere van deze lagen. Denk bijvoorbeeld aan de board die zich bezighoudt met de algehele bedrijfsvisie, het midden-management die zich bezighoudt met beleidsplannen en de operatie met de uitvoering van de plannen. Dat betekent dat deze verschillende lagen ook verschillende belangen hebben en er onduidelijkheid, miscommunicatie of belangenverstrengeling kan ontstaan. Het is dan aan de Agile Coach om de brug te slaan tussen deze belangen en ervoor te zorgen dat alle lagen elkaar op een constructieve manier weten te vinden.

Agile Coach Opleiding

 

Een handige tool die hier goed bij ondersteunt, is het Project Portfolio canvas. Dit is een transparante backlog die je helpt om tijdens een sessie met medewerkers van alle lagen de dialoog te faciliteren. Bijvoorbeeld over prioriteiten, capaciteit, werkzaamheden en voortgang op strategisch/tactisch niveau. Operationele voorbeelden kunnen daar perfect illustratief gebruikt worden. De samenstelling kan bijvoorbeeld zijn: Agile leiders, programma managers, portfolio managers, Product Owners, Scrum Masters, Agile Coach, Developers (op uitnodiging: nodig diegene uit die afgelopen periode veel werk heeft verzet om met operationele voorbeelden de status van de voortgang te versterken). Samen zorgen zij voor transparantie en afstemming in werkzaamheden, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren.

Trainen van teams en management

Als Agile Coach zul je idealiter in een vroeg mogelijk stadium bezig zijn met mensen op te leiden of de nieuwe werkwijze en mindset aan te leren. Dit kenmerkt zich door de rol van trainer. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van een Scrum-training, het uitleggen van het Agile Manifesto en de Agile mindset of Agile methodieken en raamwerken. Je zult merken dat dankzij kennis overdragen het later makkelijker is om mensen te coachen. Het herkennen van herhalend gedrag, kan zich uiten in de rol van mentor. In veel teams zie je dat in een vroeg stadium direct wordt gecoacht en Agile Coaches ervaren dat als zwaar. Dit komt doordat er nog onvoldoende duidelijk is wat de nieuwe wereld is waarin de teams en individuen zich dienen te begeven. Dat zorgt automatisch voor weerstand.

Coachen en faciliteren van teams

Coachen vraagt om een andere houding dan managen. Goede coaching stelt coachees in staat zelf na te denken, voelen en ervaren hoe zij zichzelf en het team beter in staat stellen, waarde te leveren. Er zijn allerlei coachingstechnieken die je hiervoor kunt gebruiken, het interveniëren is dus een belangrijke verantwoordelijkheid van de Agile Coach. In sommige situaties neigt dit meer naar faciliteren op cultureel niveau: situaties creëren die de wijsheid en dynamiek van het team versterken (bijvoorbeeld met behulp van Liberating Structures). Denk aan meetings die begeleiding nodig hebben in de gespreksvoering om iedereen betrokken te houden. In andere situaties gaat het juist meer om de structurele kant (het proces) te faciliteren. Hoe komt een bepaalde cycli tot stand en hoe kun je de voortgang versterken? De Agile Coach maakt daarbij veel gebruik van transparante tools, die inzichtversterkend werken, zodat het stellen van vragen makkelijker is. Denk hierbij aan een transitie roadmap of een teamcanvas.

Coachen van individuen

De Agile Coach is een organisatiecoach. Dat betekent dat individueel coachen slechts een onderdeel is, aangezien alle individuen samen het systeem vormen. Daarom is het goed je te beseffen waar je prioriteiten liggen. Het gaat er immers om dat het collectief/het systeem met elkaar functioneert en niet alleen het individu. Soms kan het dus verstandiger zijn te starten met teamcoaching, dit voorkomt isolement of sub-netwerkjes en bovendien creëert het een bepaalde mate van sociale druk.

Conclusie

De brug slaan tussen alle teams en lagen in de organisatie, trainen, coachen en faciliteren zijn nog maar enkele van de vele verantwoordelijkheden die de Agile Coach kenmerkt. Opdracht- of situatieafhankelijk zullen de verantwoordelijkheden verschillen. De Agile Coach is een inspirator, een verbinder, een coach die de organisatie in staat stelt optimaal te presteren, samen te werken en waarde te leveren. Niet door hen te vertellen wat en hoe zij iets moeten doen, maar medewerkers zelf met dit inzicht te laten komen. Zodat zij uiteindelijk ook zelf in staat zijn beslissingen te nemen en uitgroeien tot een zelforganiserend team.

Nieuwsgierig geworden of hulp nodig bij jouw Agile vraagstuk? Onze ervaren Agile Coaches komen graag helpen.

Meer lezen?

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.