Samen waarborgen deze drie begrippen de Scrum pillars transparantie, inspectie, aanpassing wat de essentie van Emperisme en het Agile werken vormt. Ze helpen het team om verwachtingen goed af te stemmen en om consistente, werkende producten op te leveren.
Waarom zijn acceptatiecriteria belangrijk?
We hebben zojuist de voordelen van acceptatiecriteria besproken, maar nog niet stilgestaan bij wat er gebeurt als je ze weglaat. Daarom kijken we nu naar vier situaties waarin het ontbreken van acceptatiecriteria voor problemen zorgt.
Belang acceptatiecriteria tijdens refinement en planning
Tijdens refinement en sprintplanning helpen acceptatiecriteria om werk te verduidelijken. Ze maken zichtbaar wat er precies verwacht wordt. Als er tijdens refinement en planning geen duidelijke acceptatiecriteria zijn, blijft geeft iedereen vaak zijn eigen invulling aan wat er precies moet worden gebouwd of wanneer het af is. Dit leidt tot verkeerde aannames en foutieve inschattingen. Taken lijken kleiner of eenvoudiger dan ze zijn, of de beoogde waarde wordt niet geleverd. Gevolg: extra werk tijdens de sprint, onnodige discussies en het risico op een ontevreden klant of eindgebruiker.
Acceptatiecriteria en feedback
Zonder vooraf afgesproken criteria is het lastig om achteraf te beoordelen of iets goed is uitgevoerd. Feedback blijft vaag of subjectief. Teams leren daardoor minder van hun werk, omdat het onduidelijk is wat er wel of niet goed ging. Het verbeterproces stagneert en dezelfde fouten worden herhaald.
Geen basis voor testen zonder acceptatiecriteria
Wanneer acceptatiecriteria ontbreken, is het lastig om tests op te stellen. Automatisering wordt ingewikkeld of zelfs onmogelijk, omdat niet duidelijk is wat er precies getest moet worden. Daardoor moeten er meer handmatige tests worden gedaan, wat tijd kost en foutgevoeliger is. Daarnaast kan het voorkomen dat een product als succesvol word getest, maar in de praktijk niet de benodigde functies uitvoerd, de tester kan dit dan gemakkelijk over het hoofd zien doordat de acceptatiecriteria niet goed zijn vastgelegd.
Belemmering betrokkenheid van stakeholders
Zonder heldere afspraken over wat er geleverd wordt, weten stakeholders niet goed waar ze op moeten letten. Ze krijgen geen grip op het proces en geven vaak pas feedback als het te laat is. Dit zorgt voor frustratie en wantrouwen. De samenwerking verslechtert en doelen worden gemist.