samen
werken
Scrum Master vs Product Owner: verschillen & overeenkomsten
In dit blog gaan we in op de overeenkomst en verschillen tussen de Scrum Master vs. de Product Owner. Voordat we ingaan op de verschillen en overeenkomsten bespreken we kort het Scrum raamwerk.
Wat is Scrum?
Scrum is een raamwerk waarmee op productieve en creatieve wijze complexe werkzaamheden opgeleverd kunnen worden. Binnen een Scrum Team zijn drie rollen gedefinieerd, te weten Scrum Master, Product Owner en Developers. Het Scrum Team is een klein en zelforganiserend team met mensen vanuit verschillende disciplines. Scrum balanceert de flexibiliteit, creativiteit, en productiviteit van een team dat binnen een complexe omgeving moet opereren.
Verschillen tussen de Scrum Master vs de Product Owner
Scrum is voor veel mensen die er net mee in aanraking komen fascinerend, omdat de verantwoordelijkheden van de traditionele projectleider verdeeld worden over verschillende rollen. Dit zorgt dikwijls voor verwarring, maar naar mate praktijkervaring toeneemt plukken teams hier óók de vruchten van.
In de kern zijn de rollen Scrum Master en Product Owner zeer verschillend. Het hoofddoel van de rollen is anders evenals de taken die bij de rollen horen. Hier volgt een uitwerken van de rollen inclusief korte animatievideo.
Doel en taken van de Product Owner
Het doel van de Product Owner rol is het maximaliseren van waarde van het werk dat de Developers opleveren. Dit doet de Product Owner door klantwensen te definiëren en prioriteren o.b.v. waarde.
De taken van een Product Owner zijn dan ook:
- Product Backlog management: een Product Goal, het duidelijk beschrijven van Product Backlog items, prioriteren van de items, en zorgen dat de items voor iedereen duidelijk zijn;
- De Product Owner bepaalt dus prioriteiten o.b.v. gesprekken met stakeholders. Het is van belang dat het oordeel van de Product Owner hierin wordt gerespecteerd.
Doel en taken van de Scrum Master
In de basis in het doel van de Scrum Master om verantwoordelijkheid te nemen voor het helpen in een correcte toepassing van het Scrum raamwerk. De Scrum Master helpt zowel de Developers, de Product Owner, als de organisatie als geheel.
De taken van de Scrum Master zijn onder andere:
- Faciliteren van meetings wanneer nodig;
- Coachen van de Developers;
- Weghalen van impediments;
- Helpen en coachen van de Product Owner met o.a. Product Backlog management, tonen van het belang van goede Backlog items, het toepassen van een Agile mindset, en helpen met empirisch werken;
- Helpen van de organisatie in de adoptie van Scrum en verandermanagement om de adoptie van Scrum te versnellen;
- Samenwerken met andere Scrum Masters om continu te verbeteren en te leren van elkaar.
Overeenkomsten tussen de Scrum Master vs de Product Owner
Alhoewel je het op basis van de rolbeschrijvingen niet zou verwachten, zijn er ook diverse overeenkomsten tussen de Product Owner vs de Scrum Master te bedenken:
- Beide zijn onderdeel van het Scrum Team: uiteindelijk zit je samen in hetzelfde team en wil je samen klantwaarde leveren.
- Beide rollen conflicteren met de rol van een Developer: ook Product Owners en Scrum Masters mogen in theorie werkzaamheden oppakken als Developer. Het is dan wel van belang om in te zien dat beide rollen kunnen conflicteren met werk van het Developers. Zo kan een Scrum Master die werk van de Sprint Backlog doet bijvoorbeeld te veel gefocust raken op teamwerkzaamheden waardoor de bredere adoptie van Scrum binnen de gehele organisatie uit het oog verloren raakt. Een Product Owner kan, wanneer hij of zij meewerkt als Developer, te weinig tijd steken in gesprekken met klanten waardoor de uitwerking van de Product Backlog achter komt te lopen.
- Beide hebben contact met mensen buiten het team: zowel de Product Owner als de Scrum Master hebben veel contacten buiten het Scrum Team. Dit is veelal anders voor Developers.
- Beide rollen kunnen maar door één persoon worden uitgevoerd: je kunt maar één Product Owner en één Scrum Master in een team hebben.
- Beide optimaliseren opgeleverde waarde van de Developers, maar op een andere manier: de Scrum Master rol is verantwoordelijk voor het optimaliseren van de waarde die het Scrum Team oplevert door de samenwerking te optimaliseren, terwijl de Product Owner de opgeleverde waarde maximaliseert door waardevol werk bovenaan de Backlog te prioriteren.
Wil je eens doorpraten met een van onze ervaren coaches of trainer’s over wat Scrum voor jou kan doen? Neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend wat in.
Ook interessant:
- Scrum Begrippenlijst: Overzicht en Uitleg van alle Termen
- Scrum training volgen? Bekijk ons trainingsoverzicht
- In-company training volgen? Bekijk het in-company trainingsoverzicht
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)