samen
werken
PSPO I Examen halen
De Scrum Product Owner
Scrum is een raamwerk dat je toepast op productontwikkeling in een complexe omgeving waar verandering een constante is. In de kern gaat het er bij Scrum om dat je iteratief werkt en voortdurend datgene wat je oplevert valideert. Op basis van voortschrijdend inzicht maak je dan aanpassingen. Daardoor ben je wendbaar en ben je in staat om echte waarde te leveren.
Het leveren van waarde is de verantwoordelijkheid van de Product Owner, een cruciale rol in het Scrum-team. Als de Product Owner te weinig kennis heeft van Scrum theorie, het belang van Empirical Process Control en de kunst van het prioriteren op waarde, dan komt het leveren van waarde in de knel en is een grotere kans op verspilling. Vanuit de LEAN-gedachte is dat natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Een certificaat, met de bijkomende training en studie, helpt de Product Owner dan een eind in de goede richting.
Waarom is certificering nuttig?
De discussie over het nut van certificering is natuurlijk eindeloos. Wel nuttig, niet nuttig, absolute vereiste of zinloos. Het is ook een beetje zoals met de waarde van geld: hoe meer mensen erin geloven, hoe waardevaster de munt. Maar laten we deze binaire discussie even laten voor wat het is: je moet Scrum zien als een internationale standaard. Een standaard die overal in principe gelijk is. Het is dan gewoon handig dat er een certificaat bestaat dat een objectieve weergave is van het theoretische kennisniveau. Dan kan daar in ieder geval geen misverstand over bestaan. Met het behalen van het certificaat bewijs je dat je “een fundamenteel begrip van het Scrum-raamwerk hebt en hoe dit toegepast moet worden. (scrum.org)”
Het is natuurlijk niet verplicht om een training te volgen voordat je het PSPO1-examen bij Scrum.org “mag” doen. Je kan in principe zelf de benodigde kennis opdoen via alle boeken en online documentatie die er te vinden zijn. Maar het zal je niet verbazen dat wij je toch aanraden om een training te doen. Scrum is namelijk toch vooral een praktijkverhaal. En het is de vertaalslag van de theorie naar de praktijk die een training zo waardevol maakt. Anders blijft het een theoretisch verhaal dat niet gaat leven en wellicht minder in een context geplaatst kan worden. Bovendien is een training ook een sociale bijeenkomst waarbij de eigen praktijkervaringen gedeeld kunnen worden met de overige deelnemers.
Wat is de moeilijkheidsgraad van het certificeringsexamen?
Daar wordt verschillend over gedacht. Als ik zo op de reacties en mijn eigen ervaring af ga, dan ligt de moeilijkheidsgraad van het PSPO1 in ieder geval hoger dan van het Scrum Master examen (PSM1). Dat komt o.a. omdat er meer aandacht is voor Empirical Process Control, Waarde en Product Backlog Management. Zaken die in het PSM1 examen een beduidend minder grote rol spelen. Onderschat het dus niet. Ik hoor toch regelmatig van cursisten die het examen wel even dachten te doen na alleen de Scrumguide gelezen te hebben. Het kan, maar je neemt wel een risico en elke poging kost je $200,-. Toch iets om rekening mee te houden.
Wat moet je weten? Waar bestaat het examen uit?
Het examen is, (let op, dit is mijn eigen inschatting), in een aantal kennisgebieden opgedeeld. De mate waarin bepaalde onderwerpen aan bod komen kan enigszins variëren, omdat de examens dynamisch worden samengesteld uit een grote vragenpoel. Jouw examen ziet er dus iets wellicht iets anders uit dan dat van een collega. Om je idee te geven van de verdeling:
- Scrum raamwerk en Scrum theorie: 25%
- Product Owner rol en verantwoordelijkheden: 25%
- Product Backlog Management: 15%
- Zelforganisatie en Cross-Functionaliteit: 15%
- Maximizing value: 10%
- Product Ownership en scaled Scrum: 5%
- Divers: 5%
Hoe bereid je je voor?
- Training en zelfstudie Het programma van de Product Owner training bij Agile Scrum Group behandelt besteden we ruim aandacht aan het Agile Manifesto. De waarden en principes in dit manifest beschrijven de Agile mindset en gedachtengoed. Het is belangrijk dat de achterliggende ideeën goed begrepen worden, omdat deze een leidraad zijn bij het beantwoorden van examenvragen. In die zin dat je naar soms op zoek moet naar de juiste antwoorden zoekt die het meest “in de geest van” het Agile gedachtengoed zijn.
Daarnaast komt natuurlijk het Scrum raamwerk aan de orde. De rollen, artifacts en events worden uitgebreid besproken, waarbij de nadruk ligt op de Product Owner-rol. Op dag twee wordt er met een Productvisie Workshop ook een vertaalslag gemaakt naar de praktijk. Zo wordt de theorie en de Product Owner-rol direct in een context geplaatst. Let op: het examen gaat vooral over de theorie. Na de training is er nog wel wat zelfstudie van de theorie vereist om het examen goed te kunnen doen. - De laatste Scrum guide: De Scrum guide is de “Body Of Knowledge” die het raamwerk beschrijft. Het is zaak om dit een aantal keer goed door te lezen. Door de jaren heen is de Scrumguide steeds iets korter geworden, terwijl er minstens zoveel mee wordt bedoeld, zo niet meer. Er wordt dus vrij veel gezegd met betrekkelijk weinig woorden. Heel goed lezen dus! De meest recente Scrumguide vind je altijd op https://scrumguides.org
- De Product Owner Learning path: Dit is een verzameling van zo’n 80 blog-artikelen die een aantal aandachtsgebieden bevatten, waarmee alle Scrum competenties de revue passeren. Als je een account aanmaakt op Scrum.org heb je een makkelijk overzicht op het leerpad, dat je ook kunt afvinken. Zo kan je je eigen route door de artikelen plannen en gestructureerd werken.
- De Scrum Glossary: (https://www.scrum.org/resources/scrum-glossary) De Scrum glossary is een overzichtelijke lijst waar alle begrippen nog eens worden toegelicht. Goed als naslagwerk en omdat het overzichtelijk en alfabetisch is geordend handig om tijdens het examen er naast te hebben liggen.
- De NEXUS guide: Er zit een kein aantal vragen in het examen die gaan over het opschalen van Scrum. Sla deze artikelen niet over, ze geven sowieso goed weer hoe Scrum.org kijkt het opschalen van één Scrum team naar veel Scrum teams.
Proefexamens maken
Scrum.org Assessment: Scrum.org heeft proefexamens waar je met 15 vragen kunt toetsen of je op koers ligt. Deze examens zijn altijd up to date en geven een goed beeld van de werkelijkheid. Ik raad je aan om alle assessments te doen, dus ook die voor “Scrum Open” en “Scrum Developer”.
Agile Scrum Group Examentraining: we hebben een beproefde examentraining (€30 incl. BTW) ontwikkeld met diverse oefenexamens. De oefenexamens bevatten 300+ oefenvragen en tips voor mensen die in één keer willen slagen voor hun Product Owner certificering. De vragen zijn bedacht door professionele Product Owners met zowel een PSPO I als een PSPO II certificaat. Per vraag verstrekken we uitgebreide uitleg over waarom bepaalde antwoorden goed of fout zijn.
Mikhail Lapshin: (https://mlapshin.com/index.php/scrum-quizzes/) Op deze site vind je handige proefexamens die je kunt maken in een “learning mode”. Zo zie je meteen of een antwoord goed of fout is en vooral: waarom? Officieel is het advies dat je geen proefexamens via derden moet doen, ter voorbereiding op de examens van scrum.org. Het zou een verkeerd beeld geven van het werkelijke examen. Ik denk dat dat hier erg meevalt. Heel belangrijk! Controleer op welke Scrumguide deze proefxamens zijn gebaseerd. Staat er nog steeds 2017, dan zijn ze verouderd en nog niet bruikbaar als voorbereiding. Op het moment van schrijven is de meeste recente Scrumguide die van november 2020.
Hoe werkt het examen?
Als je een examencode hebt aangeschaft kan je het online examen gaan doen. Het is een zogenaamd “open book” examen. Dat wil zeggen dat je online een multiple choice vragenlijst invult. Het is mogelijk om de Scrumguide ernaast te hebben om eventueel nog wat dingen op te zoeken, maar de praktijk leert dat je daar nauwelijks tijd voor hebt. Kort samengevat werkt het zo:
- 80 vragen > Multiple Choice, Multiple Answer and True/False
- De minimale scrore om te slagen is 85%. Dat wil zeggen dat je 68 goede antwoorden moet hebben.
- Je hebt 60 minuten voor het examen. Omgerekend is dat gemiddeld 45 seconden per vraag.
- Er is geen “pauze” knop. 60 minuten is 60 minuten.
- Het examen is uitsluitend in het Engels
- Standaard is er geen herkansing inbegrepen bij de prijs. Een goede voorbereiding voorkomt onnodige extra kosten.
Nog wat tips?
- Zorg voor een rustige omgeving waarin je niet wordt afgeleid. Het examen vergt de nodige concentratie. Vooral omdat je maar beperkte tijd hebt en goed moet lezen.
- Lees goed! Sommige individuele woorden wegen zwaar en geven direct al aan of een vraag of antwoord verdacht is. Denk aan woorden als: “managers”, “control”, “report”, etc.
- Wees alert op negatieve vraagstellingen: bijvoorbeeld: “which of the following is NOT a characteristic of…”. Dit soort strikvragen komen veel voor en kunnen je op het verkeerde been zetten
- Geef de correcte hoeveelheid antwoorden. Als er twee antwoorden gekozen moeten worden, doe dat dan ook. Half goed is helemaal fout. Dit soort vragen herken je ook aan de aanvinkvakjes die er voor staan.
- Wees alert op lange stukken tekst. Vaak dienen die als rookgordijn en decoratie rondom één of twee woorden die niet conform Scrum zijn en meteen al aangeven dat een vraag of antwoord fout is.
- Wees strategisch, Beantwoord de vragen die je meteen weet en vlag de vragen waar je later nog naar wil kijken. Alleen voor vragen die je echt niet weet heb je een heel klein beetje tijd om dingen op te zoeken. Onthoud: je hebt gemiddeld 45 seconde per vraag.
- Deduceer en kies in sommige gevallen het minst slechte antwoord.
Veel succes met het examen!
Wil je eens doorpraten met een van onze ervaren coaches of trainer’s over de verschillende trainingen? Neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend wat in.
Ook interessant!
- Hoe word ik een SAFe Agilist?
- Opgavegericht werken: wat is het?
- Hoe ziet de dag van een Scrum Master eruit?