slim
samen
werken

Sprint Review Checklist in Scrumteams

Sprint Review Model Gebruik

Sprint Review checklist uitgelegd

De checklist bij dit hoofdstuk behoeft weinig toelichting. De Scrum Master kan de checklist gebruiken als hulpmiddel tijdens de eerste Sprints, om zeker te weten dat hij of zij niets vergeet. Daarnaast geeft de checklist houvast voor de rest van het Scrumteam. Sommige teams printen de checklist uit en hangen hem zichtbaar op.

Sprint Review Checklist

Download een Sprint Review checklist in hoge resolutie onder aan deze blog

De Review is een bijeenkomst die draait om feedback van stakeholders. Voldoet datgene wat het Scrumteam oplevert aan de klantwens? En wat zijn de waardevolste User Stories om tijdens de volgende Sprint op te pakken? Toch is het voor veel teams lastig om de kern van deze meeting te raken. Leer daarom van de volgende drie valkuilen, die je veel zult tegenkomen in de praktijk:

  • Het (deel)product wordt alleen aan de Product Owner opgeleverd: in de praktijk komt het helaas vaak voor dat teams de Sprint Review gebruiken om het (deel)product op te leveren aan de Product Owner, omdat de stakeholders niet zijn uitgenodigd voor de meeting. De Review is zoals in The Scrum Guide wordt beschreven het moment van afstemming tussen het Scrumteam en de stakeholders. Zorg er dus voor dat de Product Owner tijdens de Sprint de (deel)oplevering al gezien heeft en nodig de stakeholders uit.
  • De Sprint Review is een saaie statusmeeting: de Sprint Review moet een meeting zijn waarin het succes van het Scrumteam met de stakeholders gedeeld wordt. Er is tenslotte enkele weken lang hard gewerkt om waarde aan de organisatie toe te voegen, en dat mag best gevierd worden. Zorg er dan ook voor dat de meeting in een prettige en informele sfeer plaatsvindt. Check uiteraard de behoefte van de stakeholders; zij moeten er immers tijd voor vrij maken.
  • Items die (nog) niet af zijn, worden getoond: De Developers laten alleen die items zien die volgens de Definition of Done klaar zijn, dus geen items die nog getest moeten worden of waar nog nawerk nodig is. Alleen (deel)opleveringen die klaar zijn, vertegenwoordigen waarde. Daarnaast leidt demonstratie van onaffe items tot verwarring bij stakeholders: wat is de status van de (deel)oplevering? Wanneer kan ik wel iets waardevols verwachten?

Ook interessant:

Wil je nóg meer leren over Scrum? Misschien is een scrum training dan iets voor jou.

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.