slim
samen
werken

Een overzicht van alle projecttemplates in Jira

Jira Software is ontwikkeld voor het creëren van allerlei soorten projecten. Deze soorten bestaan voor zowel Team Managed en Company Managed projecten. Om het voor je team makkelijk te maken, zijn er een aantal projectsjablonen waarmee je meteen aan de slag kunt. Deze sjablonen bestaan uit verschillende templates. We zullen in dit artikel een overzicht van de meest gebruikte projecttemplates in Jira geven.

Softwareontwikkeling

Het softwareontwikkeling sjabloon is het eerste en meest gebruikte sjabloon. Het sjabloon bestaat uit de templates scrum, kanban en bugtracking, die we hieronder zullen toelichten.

1.    Scrum template

De scrum template is bedoeld voor grote projecten die zijn opgedeeld in veel kleine sprints. Met behulp van deze sprints wordt het werk behapbaar en kunnen teamleden hun taken makkelijk organiseren en prioriteren. De scrum template bestaat uit een bord, backlog en roadmap.

2.    Kanban template

De kanban template lijkt op de scrum template. Het verschil is dat de kanban template werkt echter niet met sprints, maar is meer gericht op langdurige projecten. In kanban projecten maak je gebruik van workflows die iedere keer opnieuw doorlopen worden.

3.   Bug tracking template

Met behulp van de bug tracking template kunnen teams hun bugs op één plek registreren. Dit doe je door een issue met alle details van de bug aan te maken. Vervolgens worden de bugs gerangschikt en geprioriteerd, en kan het team ermee aan de slag.

Servicemanagement

De servicemanagement templates zijn onderdeel van Jira Service Management. Meer informatie over wat Jira Service Management is vind je in onze blog ‘Wat is Jira Service Management?’ Het sjabloon bestaat uit de volgende templates: IT-servicebeheer, algemeen servicebeheer, klantenservicebeheer, HR-servicebeheer, servicebeheer voor de facilitaire dienst en juridisch servicebeheer.

Werkbeheer

De werkbeheer templates zijn onderdeel van Jira Work Management. Meer informatie over wat Jira Work Management is vind je in onze blog ‘Wat is Jira Work Management?’ De werkbeheer templates zijn gericht op non-IT teams en bedoeld om werk te structureren en coördineren. Het sjabloon bestaat uit de volgende templates: projectbeheer, taken volgen, procescontrole, contentbeheer, aanwerving, goedkeuring documenten, leads volgen, aankoop, onboarden van nieuwe werknemer, sales pipeline, ontwerpproces website, e-mailcampagne, persoonlijke taakplanner, go-to-market, campagnebeheer, evenementplanning, maandafsluiting, budget aanmaken, beleidsbeheer, assets aanmaken, prestatiebeoordeling, RFP-proces en IE-inbreuk.

Ook interessant:

Over de auteur: Sjoerd Rienks

Sjoerd is gecertificeerd Atlassian consultant bij Agile Scrum Group. Hij helpt organisaties hun online werkomgeving in te richten. Met een achtergrond in de IT vindt hij het leuk om organisaties niet alleen kennis over te brengen, maar ook praktisch te helpen.