slim
samen
werken

Wat is Jira Service Management?

Jira Service Management (JSM), voorheen Jira Service Desk, is een IT service management platform van Atlassian. Met behulp van dit platform kun je contact opnemen met helpdesks, ontwikkelaars of andere afdelingen van je bedrijf. Dit gebeurt door middel van aanvragen. Jira Service Management heeft meerdere functies ontwikkeld die ervoor zorgen dat gebruikers sneller met deze aanvragen worden geholpen en incidenten kunnen wijzigingen.

jira service management

Aanvraagbeheer

Aanvraagbeheer is de basis van Jira Service Management. De service desk heeft meerdere portalen waarmee je aanvragen kunt doen of problemen aan verschillende afdelingen van je bedrijf kunt melden. Zo heb je alle aanvragen op één plek en kun je als teammanager de binnenkomende aanvragen eenvoudig op urgentie sorteren. In aanvraagbeheer kun je bovendien veelgestelde vragen toevoegen. Met behulp van een vragenbalk boven in het scherm kunnen medewerkers zelf het antwoord op hun vraag vinden. Jira Service Management, zoals hierboven genoemd, heeft een aantal functies die ervoor zorgen dat gebruikers sneller met hun aanvragen geholpen kunnen worden. Deze functies zullen we hieronder bespreken.

mean time to recovery

Incidentmanagement

De eerste functie de we zullen bespreken is incidentmanagement. Met behulp van incidentmanagement kun je als teammanager grote incidenten snel opmerken, waardoor de juiste teams het incident direct kunnen bekijken en verhelpen. Een voorbeeld hiervan is een probleem met de salarisbetaling. De betaling is niet goed gedaan waardoor meerdere werknemers geen salaris hebben ontvangen. De werknemers kunnen hier een melding van maken in aanvraagbeheer. De teammanager bestempelt dit vervolgens als een probleem met hoge prioriteit, waardoor het IT-team op de hoogte wordt gesteld en er meteen mee aan de slag kan.

Probleembeheer

Met probleembeheer kun je incidenten aan problemen koppelen. Je creëert een probleem door rechtsboven in het scherm op probleem creëren te klikken, vervolgens kun je de verschillende aanvragen die over het probleem gaan hieraan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de juiste teams de aanvragen snel kunnen analyseren en de hoofdoorzaak van het probleem kunnen vinden.

Wijzigingsbeheer

Een andere functie van Jira Service Management is het wijzigingsbeheer. Hiermee kun je wijzigingen aanvragen waar meerdere teams bij betrokken zijn. Het risico van een wijziging kan door een door Jira Automation gestuurde machine bepaald worden. Aan de hand hiervan worden wijzigingen met een laag risico automatisch goedgekeurd en wijzigingen met een hoog risico doorgestuurd naar de andere teams zodat zij de wijzigingen eerst kunnen checken voordat deze goedgekeurd worden.

Activabeheer

Activabeheer is bedoeld voor het beheren van de activa van het bedrijf. Als een werknemer bijvoorbeeld een nieuwe laptop aanvraagt, kan er snel gecheckt worden hoeveel laptops er nog beschikbaar zijn en wie er een in bezit heeft. Bovendien kun je met activabeheer efficiënt de eigendom- en levenscycli van de activa te volgen. Dit zorgt voor kostenvermindering.

Kennisbeheer

Als je Jira Service Management opent, vind je in de linkerbalk een knop kennisdatabase. Wanneer je jouw Jira Service Management aan Confluence hebt gekoppeld, kun je hier data verzamelen. Teams kunnen hun kennis delen en andere teams aanvragen sturen om meer informatie over hoe ze een probleem hebben opgelost. Op deze manier bouw je een soort onlinebibliotheek op met alle kennis die je bedrijf bezit over producten, services, afdelingen en andere onderwerpen. Ook kun je handleidingen voor het oplossen van bepaalde problemen en FAQs toevoegen.

Ook interessant:

Over de auteur: Sjoerd Rienks

Sjoerd is gecertificeerd Atlassian consultant bij Agile Scrum Group. Hij helpt organisaties hun online werkomgeving in te richten. Met een achtergrond in de IT vindt hij het leuk om organisaties niet alleen kennis over te brengen, maar ook praktisch te helpen.