slim
samen
werken

De vijf grootste verschillen tussen Trello en Jira Software

Jira Software en Trello zijn beide tools om Agile teams te helpen met het managen van hun taken. Ze zijn beide onderdeel van Atlassian en op het eerste gezicht lijken ze veel overeenkomsten te hebben. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillen tussen beide tools en leggen we uit welke het handigst is voor jouw team.

Wat is Trello?

Trello is net als Jira Software ontwikkeld om teams te helpen met het managen van hun taken en samen te werken op een Agile manier. Trello is sinds 2017 onderdeel van Atlassian. Sindsdien is er hard gewerkt om beide tools steeds beter samen te kunnen gebruiken. Het beheren van taken gebeurt in Trello voornamelijk met behulp van het Trello bord. Trello kan gekoppeld worden aan Jira, Bitbucket en Confluence.

Softwareteams

We zullen nu de verschillen tussen Jira en Trello uitleggen. Het eerste verschil is dat Jira Software in principe ontwikkeld is voor softwareteams en Trello voor bedrijven in het algemeen. Hierdoor is Jira Software aan bepaalde wensen die een softwareteam heeft aangepast. Zo wordt in Jira Software standaard gebruik gemaakt van scrum- en kanbanborden en zijn er veel rapporten te vinden over hoe een team per sprint presteert.

Taakbeheer

Trello is simpeler opgebouwd dan Jira en bestaat uit drie onderdelen: borden, lijsten en kaarten. Op een bord worden lijsten weergegeven waar je verschillende kaarten in kunt zetten. Deze kaarten kun je makkelijk verplaatsen naar verschillende lijsten. Dit zorgt ervoor dat het werken met Trello eenvoudig is. Jira Software is daarentegen geavanceerder, omdat het gemaakt is voor softwareontwikkelaars. Aan een issue binnen Jira zijn dan ook veel details verbonden. Ook staan Jira issues meteen in een workflow, terwijl er in Trello geen gebruik gemaakt wordt van workflows.

Calender view

In Trello is het mogelijk om een bord om te zetten naar calender view. Als je dit doet worden alle kaarten met een datum weergegeven in een kalender en heb je een overzicht van wanneer wat plaatsvindt. Hierdoor is het makkelijk om in Trello meetings en evaluaties te plannen. Jira heeft deze kalender functie niet. Hierdoor is Jira niet echt bedoeld om activiteiten te plannen, maar echt om taken te beheren.

Brainstormen

Een Trello bord kan goed gebruikt worden voor het brainstormen. Door simpelweg een nieuw bord te maken, kun je in de verschillende lijsten van het bord ideeën plaatsen. Doordat Trello met live-synchronisatie werkt, kun je zo ook goed een online brainstormsessie houden. Het verschil is dat dit Jira niet mogelijk is, omdat aan issues meteen veel details verbonden zijn en binnen Jira één bord gelijk staat aan één project.

Prijzen

Beide tools hebben een gratis abonnement. Bij Trello kun je daarmee met een onbeperkt aantal leden gebruik maken van 10 borden met een onbeperkt aantal kaarten. Voor 10 dollar per persoon per maand kun je gebruik maken van Trello Businessclass. De belangrijkste voordelen hiervan zijn een onbeperkt aantal borden, verschillende soorten weergaven van het bord en meer geautomatiseerde opdrachten. Voor grote bedrijven is Trello Enterprise het meest geschikt. Dit komt voornamelijk door de betere beveiliging en support die je hierbij krijgt. De prijs van Trello Enterprise variëert.

Met het gratis abonnement van Jira Software kun je één project (= één bord) aanmaken. Hier kun je vervolgens maximaal 10 gebruikers aan toevoegen. Het verschil met Trello is dat Jira Software Standard 7 dollar per persoon per maand kost en door 20.000 gebruikers gebruikt kan worden. De limiet van één project bestaat echter nog steeds. Jira Software Premium kan ook door 20.000 gebruikers gebruikt worden en heeft geen limiet van één bord. Dit abonnement kost 14 dollar per persoon per maand. Ook Jira heeft een enterprise abonnement, Jira Software Enterprise, en is net als Trello Enterprise bedoeld voor grote bedrijven. Enterprise heeft dezelfde voorwaarden als Premium alleen is het aantal sites dat gelicentieerd kan worden onbeperkt, dit is bij de andere abonnementen niet zo. De prijs van Jira Software Enterprise varieert.

Ook interessant:

Over de auteur: Sjoerd Rienks

Sjoerd is gecertificeerd Atlassian consultant bij Agile Scrum Group. Hij helpt organisaties hun online werkomgeving in te richten. Met een achtergrond in de IT vindt hij het leuk om organisaties niet alleen kennis over te brengen, maar ook praktisch te helpen.