slim
samen
werken

Waarom Agile werken? Moet dat nou?

Dat Scrum en dat Agile, waarom móét iedereen dat nu opeens? Dit is een vraag die ik in mijn privé-omgeving, maar ook in trainingen telkens weer hoor — dat laatste vooral als het gaat om een in-company training. Mensen die naar een open training komen hebben kennelijk vaker wel een idee. Of ze durven het niet te vragen. En dat is jammer want de vraag op zich “Is Scrum een trend en waarom eigenlijk?” is een hele interessante.

Waarom we Agile en Scrum moeten gaan werken

De noodzaak voor wendbaarheid

Om maar eens met dat waarom te beginnen, met deelnemers aan onze trainingen bespreken vaak de gemiddelde  levensduur van grote ondernemingen. De conclusie is dan dat deze afneemt, en daarmee groeit de noodzaak voor wendbaarheid. Waar in de 50-er jaren van de vorige eeuw een 35 jaar bestaand bedrijf nog voorkwam, zitten we nu gemiddeld op ongeveer een kwart daarvan. Er zijn legio redenen voor aan te wijzen. Overnames, natuurlijk, en de technologische veranderingen, de steeds groeiende kennis over de wereld om ons heen en wat dat doet met onze leef- woon- en werkomgeving. Als alles zo snel verandert, als de scope zo snel verandert, en de voorspelbaarheid zich zo snel wijzigt, dan zijn precies uitgewerkte “watervalprojecten”, zoals in Prince II ook niet logisch meer—tenminste niet als je verspilling en overbodigheid wilt voorkomen.

Die gedachte is niet nieuw. In 1993 bracht James Belasco een boek uit— Flight of the Buffalo— en had ik de kans bij een speech van hem te zitten. Het was voor mij een enorme eyeopener—het voelde of iemand opeens het licht aandeed.  Hij betoogde uiterst beeldend dat een grote onderneming weliswaar zegt een rechte lijn af te leggen naar het doel, maar dat de werkelijkheid er eerder uit ziet als een kudde buffels die langzaam draait—achter de leider aan, zelfs als die niet het afgesproken pad volgt, of misschien gewoon doet wat hij leuk vindt.

Agile werken als een vlucht ganzen

Learning to let employees lead is niet voor niets de ondertitel van dit boek waarin hij zegt dat het effectiever zou zijn als organisaties zoals een vlucht ganzen echt in v-formatie in een bepaalde richting te vliegen—zodat alle ganzen weten waar ze aan toe zijn. Naar het Noorden in de zomer en naar het zuiden in de winter. En af en toe te wisselen van plek, dus elke gans moet wel eens op kop vliegen met focus op het doel. En dat doet nogal wat met leiderschap; het gaat meer uit van vertrouwen en wordt Agile.

Scrum werken is als een vlucht spreeuwen

Tegenwoordig, we spreken nu van 2022, gaan de ontwikkelingen zoveel sneller, dat in v-formatie vliegen en bij toerbeurt de koppositie pakken niet altijd effectief genoeg meer is. We moeten net als die ganzen, echt van het snelle bochtenwerk worden. Een vlucht spreeuwen lijkt daarom meer op het scrum ideaalbeeld. Allemaal op dezelfde snelheid vliegen en bochtjes maken boven je huis, en nooit botsen. Superspecialisten in elegant veilig in een groep vliegen. Onlangs werd ontdekt dat spreeuwen nergens tegenaan vliegen in hun mooie vluchten in het avondrood, omdat ze de 7 spreeuwen om zich heen in de gaten houden (Vogelbescherming schreef er een leuk artikel over). En daarmee zijn spreeuwen net zo’n mooi groepje van maximaal 8 als eenteam van Developer in scrum in een organisatie—tenminste als de Scrum Master en de Product Owner niet mee-developen.

Autorijden in Parijs en Agile werken

Dat gedrag van die spreeuwen doet me denken aan die Parijzenaar die me ooit uitlegde waarom toeristen in Parijs niet kunnen rijden zoals de Parisiens. “Les touristes, die kijken in hun achteruitkijkspiegels, in de buitenspiegels….je moet gewoon vooruitkijken, oog op het verkeer, focus op waar je heen wilt,  en er dan op vertrouwen dat de mensen om je heen dat ook doen”. En zo keer je dus straatje op de Champs Elysées…in het volste vertrouwen dat je medeweggebruikers je zien, in de veiligheid van de groep.

En dat is waar Agile, Scrum en autorijden in Parijs elkaar raken. Vertrouwen in de mensen om je heen, die allemaal rijden zoals jij. Samen focus houden op wat voor je ligt. Gaat er wel eens wat mis?—jazeker, want we kunnen niet altijd helemaal voorspellen wat er gebeurt—en teveel vooraf nadenken zou verspilling zijn.  We werken empirisch, falen vroeg, durven dat samen steeds beter en passen aan. En we leren ervan en we hebben er plezier in. Onze managers ook—want de lasten en lusten delen we samen. We delen echt kennis. Allemaal. Zo vrij als spreeuwen. Of als je er een voorkeur voor hebt, zo vrij als een Fransman die straatje keert op de Champs Elysées.

Ook interessant:

Voelen als een vrije spreeuw of een Fransman die straatje keert op de Champs Elysées, Wil je dat ook voor je team? Neem eens contact op met een onze experts en consultants via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend wat in. 

Over de auteur: Mariska Hulsewé

Mariska is een Agile trainer en coach bij Agile Scrum Group. Zij heeft een grote interesse en internationale ervaring in de menselijke effectiviteit in organisaties, waarbij Agile leadership de rode draad vormt. Onderwerpen die daarbij o.a. bij horen zijn, los van leiderschap, faciliteren, influencing, coaching, branded customer service, faciliteren, pitchen en emotionele intelligentie in bedrijven. Mariska vindt het leuk om met diverse groepen mensen te werken aan op maat gemaakte programma’s.