slim
samen
werken

PRINCE2 vs Agile, wanneer gebruik je wat?

PRINCE2 VS Agile, zijn ze eigenlijk wel te vergelijken? Alhoewel het beide projectmanagementmethodologieën zijn, is het beter om jezelf de vraag te stellen: wanneer is welk raamwerk het best geschikt? In dit blogartikel kom je erachter.
Agile vs Prince2 wanneer gebruik je wat?

Wat zijn de verschillen tussen PRINCE2 en Agile?

Voordat we dieper ingaan op de inhoud van deze twee termen is het belangrijk eerst in te zoomen op de betekenis ervan.

PRINCE2 (Projects In Controlled Environments 2) en Agile zijn twee verschillende projectmanagementmethodologieën, elk met zijn eigen reeks principes, praktijken en benaderingen. Ze zijn geschikt voor verschillende soorten projecten en hebben uiteenlopende kenmerken.

Wat is PRINCE2 in het kort?

PRINCE2 is een gestructureerde projectmanagementmethodologie die een alomvattend raamwerk biedt voor het beheren van projecten. Het richt zich op het organiseren en beheersen van het project, met gedefinieerde fasen en processen.

Wat is Agile in het kort?

Agile daarentegen is een flexibele en iteratieve projectmanagementaanpak die de nadruk legt op samenwerking, feedback van klanten en aanpassing aan veranderende eisen. Het zijn principes en waarden hoe we met elkaar willen samenwerken.

Welk Methodologie kies ik voor mijn project?

De keuze van methodologie of aanpak is zo goed als altijd afhankelijk van verschillende factoren. Dit is hier ook het geval. Het helpt daarom om na te gaan met welk projecttype je te maken hebt.

Betreft het traditionele, goed gedefinieerde projecten met duidelijke vereisten, voorspelbare resultaten en beperkte verwachte veranderingen? Dan is PRINCE2 zeer geschikt. Deze methodologie wordt vaak gebruikt in sectoren zoals: de bouw, engineering en langdurige overheidsprojecten.

Agile is het meest geschikt voor projecten met evoluerende of onduidelijke vereisten, waar veranderingen worden verwacht en samenwerking met de klant cruciaal is. Zijn dat belangrijke factoren voor het project dan is een Agile aanpak wellicht de beste optie. Agile wordt namelijk vaak gebruikt in: softwareontwikkeling, productontwikkeling en creatieve industrieën.

De Projectstructuur PRINCE2 VS Agile

PRINCE2 heeft een vooraf gedefinieerde projectstructuur met verschillende fasen: Initiatie, planning, uitvoering, monitoren, afsluiten. Hiernaast zijn er goed gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden.

Agile projecten worden meestal georganiseerd in time-boxed iteraties (Sprints) waarbij het werk stapsgewijs wordt voltooid. Er is meer flexibiliteit in rollen en teamleden nemen vaak meerdere verantwoordelijkheden op zich.

Veel of weinig klantbetrokkenheid ?

Klantbetrokkenheid bij PRINCE2-projecten vindt doorgaans plaats in vooraf gedefinieerde fasen en via formele kanalen.
Bij Agile bevordert continue samenwerking met klanten en feedback gedurende het hele project, waardoor het klantgerichter wordt.

Hoe zit het met de documentatie?

PRINCE2 legt sterk de nadruk op documentatie en vereist uitgebreide projectplannen, rapporten en documentatie in elke fase van het project.
Agile moedigt minimale documentatie aan en waardeert werkende software of producten boven uitgebreide documentatie. Documentatie is meestal beperkt en gericht op wat nodig is.

In hoeverre houden PRINCE2 en Agile rekening met verandermanagement?

PRINCE2 heeft een formeel controleproces voor wijzigingen dat grondige impactbeoordelingen en goedkeuringen vereist voor eventuele wijzigingen in het projectplan. Agile omarmt verandering en verwelkomt feedback van klanten en belanghebbenden, waardoor het gemakkelijker wordt om zich aan te passen aan veranderende eisen.

Ik wil risicomanagement welke methodologie voldoet hieraan?

Beide methodologieën doen aan risicomanagement enkel wel op een andere manier.

PRINCE2 heeft hierbij een gestructureerde risicobeheeraanpak met gedefinieerde risicoregisters en beheerstrategieën.
Agile pakt ook risico’s aan, maar op een meer dynamische en adaptieve manier, waarbij risico’s worden geïdentificeerd en aangepakt naarmate het project vordert.

Zoals je ziet zijn er duidelijke verschillen tussen PRINCE2 en Agile. Beide leveren waarde. Beide zijn nuttig. Afhankelijk van het soort of type project zal de toepassing meer tot zijn recht komen en resultaten boeken.

Hieronder neeg een keer alle kenmerken op een rij:

Tabel van verschillen Agile en Prince2

 

Naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden van hoe Agile jouw organisatie verder kan helpen? Neem vrijblijvend contact op voor je vragen via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl

Ook interessant:

Over de auteur: Lucky Sania

Lucky is Agile Coach en trainer bij de Agile Scrum Group. Lucky is na een studie communicatiemanagement een aantal jaar ondernemer geweest, daarna is ze langzaam in de rol als projectmanager gerold. Afgelopen jaren heeft Lucky veel Agile en Scrum projecten geholpen, waarbij ze haar bruisende persoonlijkheid en aanpak mentaliteit gebruikt om verandering te weeg te brengen.