slim
samen
werken

De kracht van Agile recruitment

Komt het vaak voor dat de sollicitanten niet goed aan bij de organisatie? Of bij de invulling van de vacaturen zoals jij die in je hoofd had?  Een veel gemaakte fout binnen recruitment is het willen koppelen van cv’s aan functies, of beter gezegd, het willen koppelen van cv’s aan een set functie-eisen. Dit kan anders en beter met  Agile recruitment, in dit artikel leg ik uit hoe dan.

Agile recruitment, afbeelding van 2 mensen in gesprek.

Wat gaat er fout bij reguliere recruitment?

Kort gezegd zegt een set aan functie-eisen niets over de manier waarop er invulling gegeven dient te worden aan de betreffende functie. Noch zegt het iets over de behoefte die de organisatie als geheel heeft met betrekking tot de functie.

Tegelijkertijd zegt een cv niets over de kandidaat zelf, behalve dan de eerder opgedane ervaringen (en vaak nog ietwat uitvergroot ook, toegeschreven naar de functie-eisen).
Matchen het cv en de functie? Dan zijn deze vaak ook leidend in het gesprek dat daarop volgt, en creëert daarmee een eenzijdig beeld van de werkelijkheid.

Een Agile transformatie betekent niet direct Agile recruitment

Kijkend naar het grotere geheel van Agile recruitment, dan gaat hier vaak een strategische koerswijziging aan vooraf. Vaak kiezen organisaties ervoor een transitie te maken van traditioneel naar Agile werken.

Dat hierin een enorme culturele verandering schuilgaat, die vaak over het hoofd wordt gezien, uit zich in een aantal veelvoorkomende situaties. Zo wordt er al snel gezocht naar vergelijkingen tussen oude rollen en nieuwe rollen (goede projectmanager = goede Product Owner bijvoorbeeld). De nieuwe rollen zullen dan op een traditionele manier worden ingevuld waardoor, op de functietitels na, er in feite weinig veranderd en je als organisatie niet de volledige waarde van de strategische koerswijziging benut.

Hoe richt je een goed Agile recruitmentproces in?

Traditionele recruitmentprocessen zijn volgens het waterval principe opgedeeld in vaste fases, waarbij de volgende fase pas begint wanneer de eerdere fase compleet is afgerond. Een goede eerste stap om dit te doorbreken is met de 4 Agile Waarden.

De 4 Agile waardes in recruitment

De 4 Agile waardes worden gebruikt om die vervolgens te vertalen naar wat dat dan betekent voor recruitment. Op deze manier transformeer je het proces naar een wendbaarder en efficiënter proces.

Mensen en hun onderlinge interactie gaat boven processen en tools

Vertaling naar recruitment: Mensen, organisaties en purpose boven cv’s en functie-eisen

Zoals eerder benoemd zit de echte waarde in een match tussen organisatie en kandidaat in de behoeften en wensen van beiden, samen met de match tussen cultuur en karakter. De waarde die je uit deze stap zult halen zijn betere matches tussen organisatie en kandidaat.

Werkende producten of diensten gaat boven allesomvattende documentatie

Vertaling naar recruitment: Snelle, efficiënte processen boven allesomvattende documentatie

Door de focus te leggen op een snelle en waardevolle match verbeter je niet alleen de kandidaat ervaring, maar ben je ook in staat sneller waarde te leveren aan je klanten.

Samenwerking met de klant gaat boven contractonderhandelingen

Vertaling naar recruitment: Kandidaten en organisaties samenbrengen boven eisen stellen

Wanneer organisaties primair keuzes maken gebaseerd op cv’s en functie-eisen zal dat in de meeste gevallen tot een andere keuze leiden dan wanneer men de kandidaten leert kennen. Laat organisaties en kandidaten online samenkomen voor een kennismaking, even aan elkaar snuffelen. Je zult zien dat zowel organisaties als kandidaten van hieruit eigen voorkeuren zullen gaan aangeven en op die manier betrek je ze veel actiever bij het proces, wat zal leiden tot betere matches en meer tevredenheid.

Inspelen op verandering gaat boven het volgen van een plan

Vertaling naar recruitment: Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Deze waarde behoeft geen specifieke vertaling naar recruitment. Ook binnen recruitment zullen situaties veranderen. De markt kan veranderen, maar ook de wensen en behoeftes van kandidaten en organisaties. Oog hebben voor deze veranderingen en hier actief op kunnen inspelen, ook laat in het traject, levert betere matches op.

Voordelen Agile recruitment

De voordelen van Agile recruitment zijn overduidelijk. Zo zal de match tussen werkgever en werknemer beter zijn, gaat het gehele proces efficiënter en krijg je een stabieler personeelsbestand.

Betere match tussen werknemer en werkgever

Door alle betrokken partijen nog actiever te betrekken in het proces, en vooral ook eerder, zul je significant betere matches gaan krijgen. Deze matches zijn gebaseerd op elkaars wensen en behoeftes, competenties en cultuur, en op een gezamenlijk begrip van wat we nu echt van elkaar verwachten.

Efficiënter recruitmentproces

Door intensiever samen te werken met zowel kandidaat als organisatie verbeter je de communicatie en samenwerking, wat direct resulteert in een beter inzicht in de behoeftes van beide partijen. Dit verbeterde inzicht leidt tot het sneller in staat zijn de juiste match te creëren.

Stabieler personeelsbestand.

Zo’n 60% van de mensen die een nieuwe baan begint, ervaart al binnen enkele maanden dat de nieuwe baan of die nieuwe organisatie toch niet is wat ervan verwacht werd, aldus Intelligence Group. Door mensen belangrijker te maken dan processen, en door alle partijen eerder en actiever te betrekken in dat proces zul je primair tot betere matches komen, wat secundair leidt tot minder verloop in het personeelsbestand.

Benieuwd hoe Agile recruitment jouw organisatie verder kan helpen? Stel al je vragen via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195 en een van onze experts staan je te woord. 

Ook interessant:

Over de auteur: Tony Kraanen

Tony is ooit als softwaretester binnen de IT begonnen, waarna hij zich ontwikkelde tot Scrum Master. Het bleek al snel dat dit Tony aansprak, waardoor hij zich ook tot trainer/coach ontplooide. De afgelopen zes jaar heeft hij zich hiermee beziggehouden. Mensen bewust maken van de kracht van Agile geeft hem veel energie en voldoening, iets wat de Agile Scrum Group goed van pas komt