slim
samen
werken

Remote teams: 5 tips voor Scrum zonder grenzen

Scrum zonder grenzen komt door de krapte op de arbeidsmarkt regelmatig voor. Werkzaamheden worden geoutsourcet naar het buitenland. Inmiddels werk ik bijna een jaar met 4 Nederlandse teams en 1 team in Sri Lanka. Graag deel ik 5 tips die mij geholpen hebben de geografische afstand tussen deze teams te verkleinen.

Scrum zonder grenzen

Tip 1: Verbinding

Het belangrijkste om samenwerking met een team in het buitenland te laten slagen, is verbinding. Zorg ervoor dat het team feeling krijgt met jouw organisatie. Is jouw kantoor ingericht in een bepaalde stijl? Breng die stijl over naar hun kantoor. Zorg voor dezelfde kwaliteit materialen als binnen de Nederlandse teams. Kantoorartikelen met jouw logo of werkkleding in een specifieke stijl, alles wat je kan bedenken, stel het beschikbaar voor het team in het buitenland. Deel jouw visie en missie en breng dit ook zelf over. Vooral in het begin is het belangrijk om, samen met de Nederlandse collega’s, naar het buitenlandse team af te reizen om die band te creëren. Ook een uitnodiging naar het Nederlandse kantoor zal zeer gewaardeerd worden en de onderlinge band tussen de teams versterken. Een team werkt beter samen als zij het gevoel hebben er samen voor te gaan.

Tip 2: Kwalitatieve software & hardware

Bij Scrum horen natuurlijk de vastgestelde events zoals de Daily Scrum. Zorg voor een goed platform om de communicatie tussen de medewerkers vlekkeloos te laten verlopen. Niks is zo vervelend als slecht beeld, een haperende verbinding of geluid dat wegvalt. Investeer hierin en je zult zien dat het zichzelf terugverdient; duidelijke communicatie resulteert in een efficiëntere sprint.

Tip 3: Interactieve retrospective

De retrospectives kunnen voor teams in Nederland die op dezelfde locatie werken, al snel als saai worden ervaren. Laat staan wanneer een buitenlands team na elke sprint hetzelfde lijstje moet opstellen – stop doing, start doing, more and less – vanwege gebrek aan een juiste retro-tool die op afstand gebruikt kan worden. De verveling slaat snel toe en misschien nog wel erger, de verbinding gaat verloren met de Nederlandse werkgever.

Er zijn een hoop online platforms te vinden die hierbij kunnen helpen, zowel betaalde als gratis varianten. Een leuke gratis tool is Parabol. Verdiep je in deze platforms, maar laat het buitenlandse team ook meedenken, vaak hebben zij hier al wat meer ervaring mee. Op die manier houd je de retrospective afwisselend, leuk en interactief.

Tip 4: Cultuurverschillen

Nederland is een multicultureel land. Wij zijn bekend met andere culturen en met de verschillen daartussen. Toch is het heel anders wanneer je samenwerkt met een team uit het buitenland. Een goed voorbeeld is dat Nederlanders erom bekend staan direct te zijn. Voor andere culturen kan dit als vervelend en confronterend worden ervaren.

Je kunt vervelende situaties voorkomen door je te verdiepen in de andere cultuur en werkmentaliteit. Juiste communicatiemiddelen zijn ook daarom weer erg belangrijk. Als men merkt dat er wrijving is door o.a. deze verschillen kan men hier meteen op in spelen en contact zoeken om dit te bespreken.

Tip 5: Duidelijke en gedetailleerde Product Backlog Items (PBI’s)

Vanwege afstand en tijdsverschil kan het buitenlandse team niet altijd meteen een vraag stellen en antwoord krijgen. Hoe gedetailleerder en duidelijker de product backlog, hoe efficiënter het team aan de slag kan. Zorg voor duidelijke, interactieve wireframes, styleguides of volledige designs en voeg alle belangrijke bijlagen toe aan de betreffende stories/epics op de backlog. Neem tijdens de refinement de tijd om alle vragen te bespreken en zorg ervoor dat iemand de PBI’s bijgewerkt waar nodig. Een snelle start is niet altijd de beste oplossing en kan uiteindelijk vertraging opleveren.

Het kan in het begin best een uitdaging zijn om met een team in het buitenland aan de slag te gaan. Bovenstaande tips zullen helpen bij het maken van een vliegende start. Tot slot een bonustip; luister naar het team en hun ervaring en heb geduld. Veel van deze teams hebben al vaker op deze manier gewerkt en weten wat zij nodig hebben om dit goed te kunnen doen. Voor beide partijen is het even wennen maar door goed te communiceren en van elkaar te leren kan het zeker een succes worden!

Meer lezen over Slim Online Samenwerken?

Om teams te ondersteunen in het slim online samenwerken, heeft Agile Scrum Group 10 korte workshops ontwikkeld die per stuk kunnen worden afgenomen. Lees meer over het Slim Online Samenwerken Curriculum of schrijf je hier onder in voor de 6-delige blogreeks over online samenwerken.

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Kelly van der Vlies

Drie jaar geleden ben ik in de rol van Scrum Master gerold waarbij ik het laatste jaar ook veel de pet van Agile Coach op heb gehad. Inmiddels begeleid ik binnen Dolphiq 5 teams in hun transitie naar de Scrum werkwijze en zelforganiserend werken, waarvan één team zich in Sri Lanka bevindt. Afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met Scrum, Kanban en Lean en ik denk dat dit hele goede methodes zijn om naast elkaar te gebruiken. Het continu verbeteren met de teams daar krijg ik energie van!