slim
samen
werken

Remote Retrospective faciliteren + 2 voorbeelden voor thuis

Remote retrospective faciliteren, is dat mogelijk? Een van de belangrijke waardes binnen Agile werken is face-to-face communicatie. Maar wat doe je nou als dit niet mogelijk is? Probeer in dit geval zoveel mogelijk  ‘face-to-face’ communicatie digitaal in stand te houden met je team. Er zijn allerlei verschillende software te vinden die hierbij kan helpen zoals Skype, Microsoft Teams, Zoom of gewoon Facetime.

Er zijn veel Retrospective vormen die je fysiek kunt faciliteren tijdens een Sprint. Maar hoe kun je de Retrospective via een digitale manier faciliteren? Hoe werkt het bijvoorbeeld met de groepsdynamiek? In deze blog wordt besproken hoe je remote retrospective kunt faciliteren.

Bewust zijn van de krachtige elementen

Als facilitator is het belangrijk te begrijpen welke belangrijke elementen de Retrospective succesvol maken. Enkele voorbeelden van krachtige elementen zijn:

  • Visualisatie
  • Beweging
  • Fysieke ruimte
  • Tijd/ aandacht

Deze elementen zijn ook op afstand prima met elkaar vorm te geven. Het vergt alleen een creatieve kijk op de zaak. Sterker nog, je kunt de krachten van de thuissituatie optimaal benutten om nog meer uit een Retrospective te halen dan je voor mogelijk hield. Namelijk, is thuis júist niet de omgeving waar men zich veilig en vertrouwd voelt?

Het kerngebruik van liberating structures is in deze situatie extra relevant: de afwisseling van informatie delen en actief luisteren zonder te reageren. Dit zorgt meteen voor een heldere structuur!

Voorbeeld 1: de kracht van het vakantiegevoel

  1. Laat iedereen zich in zijn/haar huis bewegen naar de plek waar die zich het meest op zijn gemak voelt, de plek die energie geeft en vertrouwd voelt.
  2. Laat iedereen vanaf hier in 5 minuten een visualisatie maken van wat de mooiste vakantie was die ze ooit gehad hebben. Waarom was dat? Wie was erbij? Wat voor gedragingen waren er? Wat maakte jou krachtig?
  3. Laat iedereen 1 minuut vanuit deze plek de visual delen met de groep, licht alles toe vanuit jouw waardering over deze vakantie.
  4. Laat iedereen 1 minuut vertellen vanuit de fijne plek in huis waar zij in deze Sprint dat ‘vakantie-gevoel’ hebben ervaren, wat was de situatie? Wie waren er betrokken? Welke gedragingen waren er? Wat waren effecten op het team?
  5. Maak trio’s (bel apart in, of als je met Zoom werkt, maak break-out rooms) en bespreek in 5 minuten wat de out-takes zijn. Wat kunnen we hiermee? Wat willen we meenemen naar de volgende Sprint?
  6. Per trio: koppel in 2 munten terug aan de groep, welke acties gaan we nemen?
  7. Visualiseer en deel foto’s via bijvoorbeeld PowerPoint en vergeet niet om de acties voor de komende sprint mee te nemen op de Product Backlog!

Voorbeeld 2: Variaties met thuis-kracht-bronnen

  1. Laat mensen hun mooiste voorwerp uit huis erbij pakken en laat ze hier eerst een minuut een verhaal over vertellen.
  2. Laat mensen hun voorraadkastje zien en laat ze hierover vertellen.
  3. Laat mensen hun boekenkast zien en laat ze vertellen over de boeken die ze hierin hebben staan.
  4. Laat mensen hun favoriete knuffel erbij pakken, wat maakt dit jouw knuffel?
  5. Laat mensen door hun eigen huis bewegen, laat ze rustig rondlopen en bewustzijn van hun veilige, vertrouwde omgeving. Na afloop spreek je mogelijke acties en verbeter punten.

Ook in deze tijd gaan onze training gewoon door! Zowel fysiek als op afstand. Bekijk ons trainingsaanbod en leer meer over Agile werken.

Meer lezen over Agile op afstand?

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.