samen
werken
[7 stappen] Non-software Agile teams coachen
Non-software teams Agile coachen, hoe doe je dat? In deze blog wordt aan de hand van 7 stappen handvaten gegeven om als Agile coach non-software teams te coachen.
- Stap 1: Interview
Het eerste dat we doen voordat we een team gaan coachen in het Agile werken is een interview met de leider van het team. Dit is een belangrijke eerste stap omdat het ons een inzicht geeft in de Agile mindset van die persoon. Verder is het gewoon een handige manier om meer informatie te krijgen over het functioneren van het team en de individuele teamleden (hoeveel direct reports zijn er, zijn er subteams, wat wil de leider van dit team bereiken en waar lopen ze als team tegenaan?). Dit helpt ons om een plan op te stellen om het ontwikkelteam verder te helpen.
- Stap 2. Agile werken introduceren (Agile basistraining)
Gedurende de eerste bijeenkomst met het team geven we een korte basistraining Agile werken. We houden het bij uitleggen van de Agile mindset, waarden en principes. Ook gaat het over het ontstaan van Agile en Scrum en de voordelen van deze manier van werken. Vaak zie je dat het team hier een beetje door van slag is. Ze beseffen dat dit een hele andere manier van samenwerken behelst. Om verdere verwarring te voorkomen praten we nog niet over onderwerpen als SAFe, Scrum, Product Owners en Scrum Masters. Ons doel is om het team kennis te laten maken met Agile en om de mysteries en eventuele vooroordelen weg te nemen.
- Stap 3: Waarom Agile werken?
In een volgende stap gaan we met het team aan de slag over het “Waarom Agile” Wat is de reden dat we Agile willen werken als team? Wat is het teamdoel rondom Agile werken en wat maakt hen als team uniek? Ook besteden we aandacht over het doel van het team in verhouding tot de doelen van de organisatie waarin ze als team werkzaam zijn.
- Stap 4: de eerste Retrospective
Als je een onervaren Agile coach bent, dan ben je waarschijnlijk gewend om Sprint Retrospective te doen aan het einde van iedere Sprint. Wij doen er ook altijd een aan het begin van het werken met een team. Deze Retrospective is bijna altijd de eerste die een team meemaakt. Het is dan ook belangrijk dat het team begrijpt dat dit hen een kans biedt om issues aan te dragen en eigenaarschap te krijgen over het te ontwikkelen product of dienst.
- Stap 5: Ontwikkel Visual Management Tools (VMT’s)
We maken een Visual Management Bord om het team te ondersteunen bij het visueel maken van de benodigde activiteiten. Bij het inrichten van dit bord gaan we direct ook prioriteren. Voor ieder team gebruiken we weer een apart bord dat speciaal op de specifieke informatiebehoefte van dat team is ingericht. Fysieke borden of digitale borden is afhankelijk van de behoefte en de fysieke locatie van de teamleden. Soms is een whitebord handig, de andere keer is Trello handig omdat de teamleden niet altijd bij elkaar in de buurt zitten. Altijd handig om ook wat data (niet direct KPI’s) toe te voegen zodat het team een beeld krijgt van hun gezamenlijke effectiviteit. Denk hierbij aan aantal opgeleverde items in een bepaalde periode. Vier je successen is hierbij belangrijk.
- Stap 6: Welke ritme houden we aan?
Als we een bord hebben met onze taken, dan hebben we het vervolgens over de kadans of operating ritme. We helpen het team om te bepalen wanneer zij hun stand-ups, retro’s houden en hoe vaak. Onze voorkeur gaat vaak uit naar een twee-wekelijkse Sprint Planning. Maar we hebben ook dikwijls een wekelijkse of maandelijkse planning ritme ingebed. Het doel is niet zoveel en zo vaak mogelijk een meeting in te plannen. Maar ritmes te creëren waarin een team prettig kan werken.
- Stap 7: Coach, Review & Adjust (CRA)
De laatste stap: aan de slag. Deze nieuwe manier van werken met (Daily stand ups, scrum borden en Trello) zal voor sommige medewerkers wat onwennig voelen. Sommige hebben er meer moeite mee om zich aan te passen dan anderen. We zijn in deze fase dan ook niet alleen bezig met het volledig volgen van alle regels van het Scrum framework. We focussen ons meer op de kleine veranderingen die we zien in het gedrag en belonen dat. De belangrijkste rol van een Agile coach is het creëren van een veilige omgeving waarin iedereen kan leren werken met de Agile methodiek.
Wil jij leren hoe je als Agile Coach een Scrum Master coacht? Bekijk dan onze blog hierover.
Ook interessant:
- Uitleg Scrum begrippen
- 10 video’s waarin alles over Agile werken wordt uitgelegd
- 10 redenen om te starten met Agile werken
- Een Product Owner training volgen?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)