slim
samen
werken

Kun je een Retrospective wel eens overslaan?

Een vraag die veel wordt gesteld in organisaties die beginnen met Scrum is: kun je de Retrospective wel eens gewoon overslaan? Nou daar kunnen we kort over zijn — het is geen aanrader. Tenminste niet als je echt effectief wilt zijn. En het mooie is dat de vraag over het overslaan van de retro bij de meeste mensen daar nu net over gaat. Kunnen ze die paar uur niet beter gewoon lekker aan het werk?

Om te beginnen bij het begin, we zien wel waarom het ons wordt gevraagd. De Retrospective lijkt een extra toevoeging nadat het werk is afgeleverd en we de volgende sprint weer induiken. Het lijkt niet over werk te gaan. We horen zelfs wel eens dat het weer een extra vergadering is. Of in elk geval zo voelt. En dan gaat er iets mis.

Waarom je de retrospective niet kan overslaan

Wat zou de Retrospective wel moeten zijn?

Het zou een moment moeten zijn waarop het team dichter bij elkaar komt. Dat gaat nooit zonder slag of stoot “retro’s staan bekend om hun soms harde woorden” maar daarna ontstaat een team van echt toegewijde specialisten, zowel aan elkaar als aan het werk, die met elkaar werken door dik en dun. En jazeker, dat neemt wat tijd en dat behoeft veel aandacht voor elkaar, er is dus geen ruimte om een Retrospective over te slaan.

En wat heeft dat dan met effectiviteit te maken? Allereerst, effectiviteit is niet hetzelfde als efficiency. Effectiviteit gaat over doelen halen en efficiëntie gaat over het gebruik van middelen. Een efficiënte brief maak je door goed gebruik van middelen, misschien met knippen en plakken en goede methodes om de brief te versturen. Of die brief dan ook zijn doel haalt? Dat hangt van andere zaken af, en dan hebben we het over effectiviteit. Over Scrum kunnen we wat dat betreft kort zijn; Scrum is geen middeltje wat je zomaar inzet. Doelgerichte effectiviteit is de hoofdreden om met Scrum te beginnen, maar als je dat wilt, kost het ook wat moeite.

Wat is effectiviteit? Het is het midden van 3 elementen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

(plaatje)

Echt effectief word je als je aandacht besteedt aan Productiviteit (of Tijd), Kwaliteit en Relaties. Als je één van de elementen onderbelicht, komen er eigenlijk altijd problemen. In de westerse wereld worden tijd en kwaliteit zelden onderbelicht—maar relaties helaas wel.

Als je terugdenkt aan je verleden heb je vast wel eens zo’n leiderschapservaring gehad, met een baas die alleen maar snel en goed werk wilde, en het delegeerde zonder zich om jouw behoeften daarbij te bekommeren. Daarna duurde het vast weer even voordat er weer iets aan je gedelegeerd kan worden zonder dat je een checklist erbij vroeg. Of denk eens aan waarom er gestaakt wordt in organisaties – daar is het element relaties ook vaak in het geding.

In Scrum werken we met een zelforganiserend team — en Scrum kan niet zonder vertrouwen. Zonder dat vertrouwen is het onmogelijk om empirisch te werken, volledig transparant te zijn naar elkaar en aanpassingen te doen op basis van inspectie.

Samenwerken boven leiderschap

Empirisme-scrum

In Scrum gaat het bij de samenwerking niet over leiderschap maar over hoe we zo goed mogelijke teamleden kunnen zijn. Zo goed mogelijke medewerkers van deze organisatie. Hierbij gaat het om hoe we transparant kunnen zijn naar elkaar, goed feedback aan elkaar kunnen geven, en goed feedback kunnen ontvangen. Maar ook verantwoordelijk zijn, initiatieven nemen, en actie nemen op die feedback. Hoe we loyaal blijven naar elkaar en dus geen brave ja-knikkers zijn maar nee zeggen als het moet. En dat alles voor het doel — het leveren van een waardevol product aan de klant.

Eigenlijk is dat leadership for everyone. Binnen veel organisaties en voor veel medewerkers is dat even wennen. En om dat soort vertrouwen te krijgen in een Scrum-team, dat kost tijd, volharding, begrip, een goede Scrum Master, een stevige Product Owner en een dreamteam van Developers. En je snapt het al — die worden niet geboren maar gemaakt. Tijdens de Retrospective, die je dus nooit overslaat.

Ook interessant:

Wil je meer weten over hoe je goede Retrospectives uitvoerd? Neem contact met een van onze adviseurs op, en we kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Je kunt ons bereiken via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

 

Over de auteur: Mariska Hulsewé

Mariska is een Agile trainer en coach bij Agile Scrum Group. Zij heeft een grote interesse en internationale ervaring in de menselijke effectiviteit in organisaties, waarbij Agile leadership de rode draad vormt. Onderwerpen die daarbij o.a. bij horen zijn, los van leiderschap, faciliteren, influencing, coaching, branded customer service, faciliteren, pitchen en emotionele intelligentie in bedrijven. Mariska vindt het leuk om met diverse groepen mensen te werken aan op maat gemaakte programma’s.