slim
samen
werken

Welke rollen zijn er binnen Scrum? (+2min video uitleg)

Dit artikel gaat in op welke rollen er zijn binnen Scrum. Bij Scrum zijn er drie hoofdrollen te onderscheiden. Hoewel ieder zijn eigen rol heeft, staat een goede samenwerking altijd voorop.

Scrum Master

De Scrum Master rol ondersteunt het proces en is er voor het team. Hij begeleidt het team door ervoor te zorgen dat het juiste proces wordt gevolgd. Wanneer er extra trainingen nodig zijn is hij degene die deze verzorgt. Ook is hij verantwoordelijk voor alle vergaderingen en het regelen van voorzieningen zoals een werkruimte, software en hardware. Eigenlijk is hij de persoon die ervoor zorgt dat de teamleden ongestoord hun werk kunnen doen. Zo is het niet de bedoeling dat anderen tussendoor komen met extra eisen of werkzaamheden.

Echter is de Scrum Master niet hetzelfde als een projectmanager. Om de openheid en samenwerking te bevorderen houdt de Scrum Master zich niet bezig met personele zaken als selectie, beoordeling en beloning van de teamleden.

Als je meer interesse hebt in de Scrum Master rol, check dan ons kennisplatform voor Scrum Masters.

Lees voor een volledig overzicht van de Scrum Master rol dit artikel: compleet overzicht van Scrum Master taken

Product Owner

De Product Owner rol vertegenwoordigt de belangen van de klant. Hij is de opdrachtgever of hij kan de klant zelf zijn. Hij heeft er het meeste belang bij dat het product gemaakt wordt en dat het van goede kwaliteit is, hij betaalt namelijk de rekening.

Ook beheert hij of zij de backlog, hij bepaalt dus in welke volgorde wat gedaan moet worden. De belangrijkste wensen staan altijd bovenaan omdat deze het meeste voordeel opleveren.

Het ontwikkel team

Het team is multidisciplinair samengesteld en verantwoordelijk voor het afleveren van het product aan het einde van elke sprint. De teamleden zorgen ervoor dat het product voldoet aan de wensen van de klant en dat het binnen de sprint wordt geproduceerd. Meestal bestaat het team uit 3 tot 9 personen, die zichzelf organiseren. Het team doet al het werk aan het product: de analyse, het ontwerp, de ontwikkeling, de testen en de documentatie.

Meer informatie over de verschillende scrum rollen vindt u op ons kennisplatform!

Op de hoogte blijven van nieuwe Scrum ontwikkelingen?

Wij versturen eens per twee weken een inhoudelijk artikel van een van onze Agile Coaches. Met deze artikelen, tips, video’s en templates blijf jij gemakkelijk op de hoogte van de laatste Scrum ontwikkelingen. Schrijf je via onderstaand formulier in.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.